• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Mehmet Barlas'tan: At martini Debreli Hasan dağlar inlesin

Mehmet Barlas'tan: At martini Debreli Hasan dağlar inlesin
İnsanların ve özellikle siyasetçilerin kökenlerini tarihteki ya da masallardaki isimlerde bulmaya çalışmaları ilgi çekicidir...

İnsanların ve özellikle siyasetçilerin kökenlerini tarihteki ya da masallardaki isimlerde bulmaya çalışmaları ilgi çekicidir... Mesela bizde çoğunlukla "Kanuni'nin torunlarıyız" denilir ve bu söylemle Deli İbrahim'in de torunu olunduğunu kimse pek düşünmez ya...
Bunun gibi Nasrettin Hoca'nın da torunları olduğumuzu unuturuz ve ölçüsü kaçmış söylemlerimizle gülünç benzetmelere konu ederiz kendimizi... Örneğin HDP'li Selahattin Demirtaş gibi kendilerini "Zenginden alıp fakire veren Robin Hood"a benzetenler de var... Dünkü Akşam'da Kurtuluş Tayiz bu benzetmeyi ciddiye alıp, konuya şöyle yaklaşmıştı: 

Kime daha çok benzerler? 
"- Demirtaş'ın kendisini Batılı bir kahraman ile özdeşleştirmesi önemli. Öcalan'ın kahramanı Gılgamış ise Doğuluydu. Bu hikâye kahramanlarının farklılığı, Kürt hareketinin liderleri arasındaki farklılığı gayet iyi özetliyor."
Bana göre ise ne Gılgamış ne de Robin Hood, ileri gelen ve ileri giden HDP'lilerin söylemlerine ışık tutabilir. Ve eğer işin anahtarı birilerini gasp edip başka birilerine dağıtmaksa, bizim folklorumuzda buna en uygun isim "Debreli Hasan" değil midir? 

Debreli Hasan'ın öyküsü 
İnternetteki bilgilere göre 1800'lü yılların sonunda yaşamış olan Debreli Hasan, Selanik'in Kayılar kazasındaki Debre köyündenmiş. Askerliğinde komutanını vurup dağa çıkmış ve eşkıya olmuş. Anlatıldığına göre Hıristiyanları ve Yahudileri soyarmış. Gasp ettiklerini Müslümanlara dağıtırmış. Ölümü ertesinde onun için düzülen türküyü de herhalde bilirsiniz... 
"Mezar taşlarını bre Hasan koyun mu sandın?/ Adam öldürmeyi bre Hasan oyun mu sandın?/ Drama mahpusunu bre Hasan evin mi sandın?/ At martini Debreli Hasan dağlar inlesin/ Drama mahpusunda bre Hasan dostlar dinlesin./ Drama köprüsü Hasan dardır daracık/ Çok istemem Yanko Çorbacı bin beş yüz liracık"

Devamı için: http://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2015/05/28/at-martini-debreli-hasan-daglar-inlesin

Bu haber toplam 636 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim