• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Mehmet Nuri Yardım: Ergun Balcı: Yûnus Emre’nin ilahisiyle başladım

Mehmet Nuri Yardım: Ergun Balcı: Yûnus Emre’nin ilahisiyle başladım
Ergun Balcı, Ankara’da yaşayan değerli bir kültür, sanat, edebiyat ve irfan adamıydı.

Perşembe günü vefat etti ve Cuma günü Merkezefendi Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Merkezefendi Mezarlığı’nda toprağa verildi. Allah rahmet eylesin, ruhu şad, kabri nur, mekânı cennet, menzili mübarek olsun. Mehmet Dede, Nevzat Atlığ ve Yusuf Ömürlü hakkında kıymetli eserler kaleme alan Ergun Balcı, uzun yıllar Ankara’da TRT’de görev yapmıştı. Yakın dostu, bestekâr, koro şefi Yusuf Ömürlü hakkında Cibali’den Kubbealtı’na Yusuf Ömürlü isimli kıymetli eseri kaleme almıştı.

2007’de bir biyografi kitabı yazmıştı

Ayrıca Mehmet Dede olarak da bilinen gönül insanına dair de 2007’de bir biyografi kitabı yazmıştı. Kitabın tanıtımında şu sözleri okuyoruz: “Mehmet Dede, tevhidin yâni tasavvuf nefsinin öyle bir yanardağı idi ki, kıvılcımla iktifa edene kıvılcım verir, yanmaya doyamayanlara ise lâvlarından alevlerinden armağan gönderirdi. İnsanoğlunun yapısına harç olarak konmuş hayvanî hırsları öylesine itâati altına almış, öylesine dizginlemiş bulunuyordu ki, kıskıvrak bağladığı bu nefsânî canavarların bir kere dahî başkaldırdığını kimse görmemişti.”

Tasavvuf Müziği ismi Ergun Balcı

Ergun Balcı’nın bir diğer kıymetli eseri, büyük müzik otoritesi ve koro şefi olan Prof. Dr. Nevzat Atlığ hakkındaydı. Mûsikimizle Övünmemiz İçin Nevzat Atlığ isimli eser, son 60 yıl içinde hızla gelişen ve değişen çok meseleli mûsikî hayatımızda özel yeri olan Nevzat Atlığ hakkında hazırlanmış kapsamlı ve derinlikli bir eser. Kitapta, giderek hâfızalardan silinmeye ve millî zevkten uzaklaşmaya başlayan mûsikimizin, Nevzat Atlığ’la yüz yüze gelmesi ve fantezilerle oyalanmayan bir ömrün hikâyesi anlatılıyor. İlk baskısı 2004’te yapılan eserin ikinci baskısı ertesi yıl gerçekleştirilmişti. Prof. Dr. Mehmet Demirci, Ergun Balcı hakkındaki bir yazısında Ahmet Hatiboğlu’nun, “Tasavvuf Müziği ismi Ergun Balcı’nın buluşudur.” dediğini nakleder.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/mehmet-nuri-yardim/ergun-balci-ynus-emrenin-ilahisiyle-basladim/haber-212616

Bu haber toplam 475 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim