Mehmet Orhan Okay, Kabri Başında ve TYB İstanbul’da Anıldı

Mehmet Orhan Okay, Kabri Başında ve TYB İstanbul’da Anıldı
Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay, vefatının birinci yılında Topkapı Çamlık Mezarlığı'ndaki kabri başında ve sonrasında TYB İstanbul Şubesi’nde düzenlenen bir panelle anıldı.

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi öncülüğünde vefatının birinci yılında Topkapı Çamlık Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

 

İSMİ YAŞATILACAK

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, törende konuşma yaptı. Orhan Okay'ın, akademi camiasındaki son "İstanbul Beyefendileri"nden olduğunu söyleyen Bıyıklı, Okay'ın bir derviş olduğu değerlendirmesini yaptı ve şunları söyledi:

“Yetiştirdiği talebeleri, kültürümüze yaptığı hizmetler ve kazandırdığı eserleriyle ebediyen kalbimizde yaşayacak. Önden gidenleri anmak, bir yandan geride kalanlara 'Eğer bu topraklara, kültüre, insanlığa hizmet ederseniz, siz de unutulmazsınız' mesajını ulaştırıyor. İnşallah bundan sonraki senelerde de onun aziz hatırasını yaşatacak faaliyetlerde bulunacağız. Erzurum'da en kısa zamanda bir kültür merkezine adı verilecek. Diğer şehirlerimizde de inşallah Orhan Okay ismi şanına yakışır bir şekilde yaşatılacak.”

 

YAKTIĞI MEŞALE SÖNMEYECEK

Orhan Okay'ın öğrencilerinden Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Güneş de Okay'ın bir şahsiyet abidesi olduğunu ve yerinin doldurulamayacağını dile getirdi. Güneş, Okay'ın vefatının ardından birçok hatim indirildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Lisans yıllarımda, tanıyanlar onu anlatırken bir evliya portresi çiziyordu. Onu daha sonra yakından tanımasaydım bu ifadeyi abartılı bulabilirdim ama gerçekten evliya gibi bir insandı. Hem eserleriyle hem de insanlığıyla bizleri aydınlattı. Birçok öğrenci yetiştirdi ve yetiştirdiği insanlar akademi camiasında çok saygın yerler edindi. Onu yakından tanıdığım zamanlar, belki de benim hayatım için bir dönüm noktasıydı. İnşallah biz de öğrencilerimize onun eserlerini tanıtacağız, insanlığından söz edeceğiz ve öğrencilerimizin Orhan Hoca gibi olması için çalışacağız. Onun yaktığı meşalenin sönmeyeceğini umut ediyorum."

 

ÇAĞDAŞ BİR İNSAN-I KÂMİLDİ

Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay, vefatının birinci yılında kabri başındaki buluşmanın ardından düzenlenen bir panelle anıldı. Okay'ın öğrencileri ve sevenlerinin yoğun ilgi gösterdiği panel, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nde gerçekleştirildi.

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın yönetiminde yapılan panelde konuşan Prof. Dr. Abdullah Uçman, Okay'la yaklaşık 25 yıl önce tanıştığını ifade etti. Uçman, Okay'ı tanıdıktan sonra Hareket dergisindeki yazılarını takip etmeye başladığını belirterek, İstanbul'da doğup büyüyen Okay'ın, farklı şehirlerde öğretmen olarak yaklaşık 40 yıl hizmet ettikten sonra tekrar İstanbul'a döndüğünü söyledi. Okay'ın gelişiminde yetiştiği ortam ve aile çevresinin çok etkili olduğunu belirten Uçman, "Çok erken yaşlarda Kur'an-ı Kerim okumasını öğreniyor. Ortaokul zamanlarında sahafları ve Bab-ı Ali'yi keşfediyor. Bütün inançların iç içe yaşadığı Balat'ta çocukluk ve gençlik yıllarını geçiriyor. Bu ortamın da mizacında etkili olduğunu söylememiz lazım. Abdülaziz Efendi, Nurettin Topçu gibi değerli şahsiyetlerle karşılaşması, Vefa Lisesi'nde ders aldığı büyük hocalar, Orhan Okay'ın alt yapısını oluşturmuştur." diye konuştu.

 

HUSUSİYET SAHİBİ BİR İNSANDI

Uçman, Orhan Okay'ın birçok öğrenci yetiştirdiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Akademik anlamda çalışma sahası Tanzimat döneminden sonra başlayıp bugüne kadar uzanan sahaydı ama sadece yeni Türk edebiyatıyla değil, felbefe, musiki, resim, sosyoloji ve estetikle de çok yakından ilgilenmiştir. Hattat Halim Efendi'den hat dersleri de almıştı. Yani çok yönlü bir insandı. Sadece belli bir alana saplanıp kalmış biri değildi. Her konuda değerlendirmeler yapabilecek donanımdaydı. Aslında o çağdaş bir insan-ı kâmildi."

Prof. Dr. İsmail Kara da fikir adamı olarak tanımladığı Okay'ın "hususiyet sahibi" bir insan olduğunu dile getirdi.

Okay'ın sürekli araştıran bir yapısı olduğunun altını çizen Kara, "Bizim zamanımızın 'hususiyet sahibi' olan son temsilcilerinden biriydi. Rahmetli, hiç şüphesiz büyük hocalardandı, severek yaptığı, hayatını adadığı işlerinden biri hocalıktı. Aynı zamanda hem iyi bir akademik metin yazarı hem de iyi bir deneme yazarıydı. İnsan tarafı da bahsedilmeden geçilecek bir konu değil. İlk karşılaştığım andan beri değişmeyen bir fotoğraf var gözümde, hocanın tebessümü. Çok anlamlı tebessüm ederdi. Bu tebessüme eşlik eden, hocanın dikkatini yansıtan bir yüzü vardı." ifadelerini kullandı."

Yazar Beşir Ayvazoğlu, Okay'la birlikte çok vakit geçirdiklerine dikkati çekerek, etrafındaki insanların sıkıntılarını Okay'la paylaştığını ve Okay'ın bu sıkıntıları her zaman çözmeye gayret ettiğini vurguladı.

 

MÜTEVAZI BİR ARİSTOKRAT

Okay'ın, eline geçen her yazıyı okuduğunu ifade eden Ayvazoğlu, şöyle konuştu:

"Masasında son gördüğüm dergileri satır satır incelemiş, not almıştı. Ben onun kadar okuma iştahına sahip birini görmedim. Renkli bir insandı. Sıradan bir edebiyat tarihçisi olmaktan ziyade edebiyat zevkine sahip bir adamdı. Çok okuyup çok yazan biriydi. Yazdıkça kaleminiz işlek bir hale gelir, hatalarınızı görürsünüz. Orhan Hoca, kendine has, bağırmayan, kendini frapan bir şekilde göstermeyen, çok tatlı, okutan ve rahat bir üsluba sahipti."

Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk da Orhan Okay'ın, eserlerinde sanatkâr bakış açısıyla bilimsel bakış açısını birleştirdiğini anlattı.

Okay'ın Nurettin Topçu ile olan yakın ilişkisine değinen Çoruk, "Aralarındaki mektuplaşmalardan, Nurettin Topçu'nun Anadolu'ya gitmesini istediği ilk öğrencisinin Orhan Hoca olduğunu hissettim. Bir İstanbullunun taşraya gitmesi büyük bir feragat örneğidir. Hoca bunu göze alıyor ve ilk olarak Artvin'e gidiyor. Artvin o zaman için küçük ve imkânları kısıtlı bir yer ama Artvin'le ilgili hiç olumsuz bir değerlendirme yapmıyor. Çünkü gittiği yeri güzelleştiren bir insandı Orhan Okay." ifadelerini kullandı.

Okay'ı ve ailesini yakından tanıyan yazar Bekir Soysal da Okay ile 1960'lı yıllarda tanıştığını anlatarak, Okay'ın nezih ve yüksek bir üslupla konuşan genç ve etkileyici biri olduğunu aktardı.

Soysal, Okay'ın mütevazı bir aristokrat olduğu değerlendirmesini yaparak, sadece öğrencilerinin değil, arkadaşları ve diğer hocaların da ona müracaat ettiğini belirtti.

 

Kaynak: AA

Bu haber toplam 1422 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim