• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Mehmet Sabri Genç: Kendisine ve Yurduna Saygı Duymayan Biri Sanatçı Olamaz

Mehmet Sabri Genç: Kendisine ve Yurduna Saygı Duymayan Biri Sanatçı Olamaz
‘’Döne döne okuduğum kitaplar elbette var. Bu kitaplar genelde çok göz önünde olmayan; yalnız ve sahipsiz bırakılmış eserler oluyor. Sanki onların o ihtişamlı ve asil duruşlarını, kaldıkları huzurevlerinde ziyaret ediyormuşum gibi bir şey.’’

Dünyabizim Kitap Söyleşileri'nde bugün Mehmet Sabri Genç’i ağırlıyoruz. 

Dünyabizim Kitap Söyleşileri'nde bugün Mehmet Sabri Genç’i ağırlıyoruz. Felsefenin yanı sıra Alman dili ve edebiyatı, edebiyat ve felsefe ilişkisi, psikoloji felsefesi ve sosyal ontoloji konuları üzerine çalışmalar yapan Sabri Genç, yurt içi ve dışında çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Memleketi olan Gaziantep’te felsefî bir kültürün oluşturulması ve yaygınlaşmasını arzulayan Genç, şu sıralar Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nün kuruluş ve oluşum sürecine öncülük etmek amacıyla çalışmalar yapıyor.
 
Çevirileri, yazıları, makaleleri yurt içi ve yurt dışında çeşitli mecmua ve gazetelerde yayınlanan Genç’in Şey ve Tan, Karekök Hayat adında iki telif eseri mevcut. Mehmet Sabri Genç ayrıca Teoman Duralı Hoca'nın eserlerini yayına hazırlanmasıyla da yakından tanıdığımız bir isim.
 
Şu an başucu kitaplarınız hangileri? Döne döne okuduğunuz kitaplar var mı? Tabii niçin bunlar?
 
Şu anda okuduğum kitaplar arasında Albert Schweitzer’in Hayata Hürmet adlı kitabı var. Değerli dostum İbrahim Çolak’ın tavsiyesi üzerine daldım bu kitaba...
 
Döne döne okuduğum kitaplar elbette var. Bu kitaplar genelde çok göz önünde olmayan; yalnız ve sahipsiz bırakılmış eserler oluyor. Sanki onların o ihtişamlı ve asil duruşlarını, kaldıkları huzurevlerinde ziyaret ediyormuşum gibi bir şey. Bazen yanıma dostlarımı da alıyorum onları ziyarete giderken. Bana göre Türk edebiyatının şaheserlerinden olan, merhum Mitat Enç’in Uzun Çarşının Uluları adlı eseri böyledir. Tüm ihtişamıyla bizleri bekler durur. Mitat Enç’in Bitmeyen Gece ve Selâmlık Sohbetleri adlı eserleri de böyledir. Faruk Erem’in Bir Ceza Avukatının Anıları adlı eseri de aynı huzurevinde ikâmet eder. Bunlar keşfedilmeyi bekleyen yitik hazinelerdir... Sürekli ziyaret edilmesi, işitilmesi gereken varlıklardır...
 
Çalışırken, yolculuk yaparken veya okurken ne tür müzikler dinlersiniz?
 
Çalışırken veya okurken müzik dinlemem. Çalışmak, okumak veya müzik dinlemek ayrı bir mesai ister. Yolculuk yaparken dinlemeyi severim.
 
Bir ara dünya müzikleri ve dünya müzisyenleriyle ilgili bir radyo programı yapıyordum Mahmil Gecesi adı altında. Toplam 24 program yaptım. Güzel bir formatı vardı. Müziğe ve emekçilerine ayrı bir mesai harcıyordum. Aynı zamanda bu, müziğe dair bilgilerimi ve arşivimi dostlarla da paylaşma gayretiydi.
Bu haber toplam 1518 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim