• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Mehmet Sarmış: "Yazar Atölyesi" programımızı başlatıyoruz

Mehmet Sarmış: "Yazar Atölyesi" programımızı başlatıyoruz
Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şubesinde yapılan olan genel kurulda Mehmet Sarmış şube başkanı olarak seçildi. Sarmış, devam eden etkinlikleri ve gelecekte yapmayı hedefledikleri faaliyetler konusunda sorularımızı cevaplandırdı.

-Kendinizle ilgili bilgi verir misiniz?

1962 Şanlıurfa doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Şanlıurfa'da yaptım. 1984 Yılında Konya Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldum. Değişik illerde ve Şanlıurfa'da öğretmenlik, okul müdürlüğü, müdür yardımcılığı yaptım. 2008'den beri İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapıyorum. Şube müdürlüğü, il milli eğitim müdür yardımcılığı, ilçe milli eğitim müdürlüğü yaptım. Halen eğitim uzamanı olarak göreve devam ediyorum. Önce Ankara'da Merhum Mehmet Akif İnan ile beraber Eğitim-Bir-Sen'de çalıştım. Sonra Şanlıurfa'da birkaç dönem aynı sendikanın şube başkanlığı görevinde bulundum.  Çeşitli dergilerde, yerel gazetelerde ve sitelerde yazılar yazdım.

Bugüne kadar yayınlanmış kitaplarım şunlardır: Küçük Yüreklere Dokunmak (Öykü), Yüreğin Sesi (Öykü), Geleceği İnşa (Eğitim), Adanmış Hayat-Mehmet Akif İnan (Biyografi), Genç (Eğitim), Zor Hayatlar (Öykü), Umutla Umutsuzluk Arasında (Öykü). Yayına hazır üç kitabım daha bulunmaktadır. Evliyim. Dördü erkek, ikisi kız altı çocuğum var.

Urfalı Şair Nabi'nin şiirlerini tahlil ediyoruz

- Önümüzdeki dönemde ne tür kültür sanat etkinlikleri düzenlemeyi düşünüyorsunuz?

Programlarımız oldukça yoğun. Haftada bir akşam mutad toplantılarımız var. En az bir konuğumuz oluyor. Bazen üyelerimizden biri kendi yazı hayatını anlatıyor. Bazen dışarıdan bir konuğumuz bir şair ve yazarımızı konuk ediyoruz. Bazen de resmi veya sivil kurumların temsilcilerini davet ediyoruz. Her hafta Urfalı Şair Nabi'nin bir şiirini okuyup tahlil ediyoruz. Ayrıca yıl içinde konferans, panel vb etkinlikler planlıyoruz.

-Türkiye Yazarlar Birliği bu yıl kuruluşunun 40.yılını kutluyor. Bu anlamda, özel kutlama etkinlikleriniz olacak mı?

Genel Merkezle beraber göç konulu bir panel planlıyoruz. Ayrıca Urfa'da yaşayan Suriyeli şairlerle ortaklaşa bir şiir etkinliği düşünüyoruz.

  Sosyal medyayı aktif kullanıyoruz

-Günümüzdeki sivil toplum kuruluşları faaliyetlerini duyurmak ve varlıklarını sürdürmek için sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. Şube olarak sosyal medyayı etkin kullana biliyor musunuz? Web sayfanızı kısa zaman aralıklarında güncelliyor musunuz?

Üyelerimizle beraber bir WhatsApp Grubumuz var. Hem haberleşme, hem de yapılacak programları duyurmak amaçlı olarak çok etkin şekilde kullanıyoruz. Ayrıca TYB Urfa adıyla bir Faceebook grubu kurduk. Burada da üyelerimiz kendi yazılarını, şiirlerini, kültür edebiyatla ilgili haberleri, kitap tanıtımlarını yayınlıyorlar. Ayrıca Twetter'ı da kullanıyoruz. Üyelerimizin hemen hepsinin sosyal medya hesapları da var ve aktif olarak kullanıyorlar. Henüz bir WEB sayfamız yok. Yakında düşünüyoruz.

     Milli eğitim ve üniversite ile işbirliği içindeyiz

-Gençlerin ve özellikle üniversitelerin edebiyat fakültelerinde okuyan öğrencileri faaliyetlerinizden haberdar etmek ve onların da etkinliklere katılımları için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

 Çok yakında merkez ilçelerimizden Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber lise öğrencilerimize yönelik bir "Yazar Atölyesi" programımızı başlatıyoruz. Üniversite hocaları ile yakın diyalogumuz devam ediyor. Üniversite öğrencileri ile de bir Yazar Okulu planlıyoruz. Yapacağımız her türlü etkinliği gençlere de duyurmak ve katılımlarını sağlamak düşüncesindeyiz. İl milli eğitim Müdürlüğünde görev yaptığım için, birçok arkadaşımız da eğitimci olduğu için hem milli eğitim, hem üniversite ile diyalogumuzda sorun yok. İşbirliğimizi daha da arttıracağız.

Üye sayımızı artıracağız

-İlinizde kültür, sanat ve edebiyatla ilgilenen kişilere ulaşarak hem üye sayınızı artırmak hem de etkinliklere katlımın artmasına yönelik faaliyetleriniz olacak mı?

Elbette. Yeni yönetimin kurulmasından bu yana Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültürden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Emin Özçınar’ı, Kültür Daire Başkanı Suphi Çiçek’i, Kütüphaneler Şube Müdürü Murat Müjdeci’yi, İl Kültür Müdürü Aydın Arslan’ı ve Kent Konseyi Başkanı Erkan Sözen’i ziyaret edip kendilerine beklentilerimize dair bir dosyayı teslim ettik, işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu bildirdik ve TYB’ye davet ettik. Bir yandan üye olup da uzak duranları yakınlaştırmaya çalışırken bir yandan da üye sayımızı arttırmaya çalışıyoruz. Bu arada ilçelerimizle de bağlantılar kurmaya başladık. Yakında periyodik ziyaretler gerçekleştirip hem üye sayısını arttırmaya hem de ortak etkinlikler yapmaya çalışacağız.

-Kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile birlikte kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri yapma konusunda ne tür ortak çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

Önceki sorulara cevap verirken belirttiğimiz gibi resmi sivil birçok kurum ve kuruluşla diyalogumuz var, daha da geliştirmenin planlarını yapıyoruz. Kültür, edebiyat, sanat üzerine yapmayı düşündüğümüz birçok planımız var. Anma programları, konferans, panel, şiir etkinlikleri, her yıl ortak bir antoloji çıkarmak, üyelerimizle beraber il içinde ve çevre illerde kültürel geziler düzenlemek gibi. Mesela Mart ayında Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa "İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy" konferansı planlıyoruz.

Bu haber toplam 1352 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim