• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Mehmet Şeker: Yazarlıkta 50 yıl

Mehmet Şeker: Yazarlıkta 50 yıl
Konya’da Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı D. Mehmet Doğan’ın yazarlıkta ellinci yılı dolayısıyla bir panel düzenlendi.

Kılıçarslan Salonu’nda yapılan toplantıda TYB Konya Şubesi eski başkanlarından ve Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu, TYB eski Genel Başkanlarından ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Yazar Fahri Tuna ile beraber, D. Mehmet Doğan hakkında konuştuk. Oturumun moderatörlüğünü bendeniz üstlendim.

Eskiden olsa, oturumu yönetme görevi denilirdi, şimdi biz de modaya uymuş olduk.

Mekânın güzelliğinden bahsetmek gerekir. Şehrin meydanında eski usulde binalar yapılmış. Türk evi örneklerinden küçük bir mahalle oluşmuş. Bu binaları sivil toplum kuruluşlarına tahsis etmişler. Emeği geçenleri tebrik etmek bir vazife.

*

Mehmet, Türkiye’de en çok kullanılan isim. Soyadı olarak alınan isimler arasında Doğan da ilk sıralarda yer aldığına göre, biri Mehmet Doğan diye seslense, neredeyse her sokakta en az bir kişi dönüp bakar. Belki bu yüzden, Mehmet ağabeyimizin ismi başında D bulunmaktadır; yanında noktasıyla beraber.

Ancak bu ‘D’ hangi ismin kısaltılmış halidir, pek bilen yok.

Durmuş, Derviş, Doktor ve Diğer gibi yakıştırmalar yapılsa, tahminler yürütülse de gerçek başka türlü.

Ahmet Köseoğlu, işte bu sırrı ifşa etti.

Nurettin Topçu şöyle söyler genç Mehmet Doğan’a: “Madem yazıların ‘Hareket’ dergisinde yayınlanacak, isminizin başına D. harfini koyalım. ‘Devrimci’ anlamında.”

*

D. Mehmet Doğan’ın “Dik Duran bir İnsan” olduğunu belirten Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç; ‘D’ harfinin kendisi tarafından zaman zaman ‘Diğer’ anlamına da kullandığını belirttikten sonra şöyle dedi: “Yazlığını bir tatil yeri olarak değil de denize bile girmeden ‘Yaz(ı)lık’ olarak kullanıyor ve her yıl bir eser ortaya koyuyor. Dik duruşlu bir insan, eleştirel bakışı keskindir. Eleştirilerini pervasızca yapabilir. Kendisine gelebilecek zararları önemsemeden doğru bildiğini karşısında kim olursa olsun sözünü sakınmaz. Bu yüzden saygın bir insandır. Mehmet Doğan’ı bu yönleriyle örnek almak gerekir. Mevki ve makama önem vermez. O, makamını ve saygınlığını kendi kişiliği ile elde etmiş rol model bir insandır. Yazarları ve şairleri de böyle görmek gerekir. Bana göre ‘Batılılaşma ihaneti’ kitabı Büyük Türkçe Sözlük’ten daha önemlidir. Zor zamanda böyle bir eseri yazıp yayınlamak yürek ister. D. Mehmet Doğan ile birlikte çalıştım, kendi yolunu kendi açan insan olarak tanımlayabilirim. Mehmet Âkif ve Nurettin Topçu’yu unutturmamak için çok gayret etmiştir.”

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/mehmetseker/yazarlikta-50-yil-2047677

Bu haber toplam 510 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim