• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Mensur Akgün: Altı cephede savaş

Mensur Akgün: Altı cephede savaş
Washington Post dün sekizinci sayfasının neredeyse tamamını IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’de bundan sonra verilecek “savaşlara” ayırmış, altı cephede çatışma beklendiğini ve bu çatışmaların aylarca sürebileceğini okuyucularıyla paylaşmış, haritalar vermiş.

Post’un sayfalarına yansıyan altı cephe aslında hepimizin malumu, IŞİD’in Irak ve Suriye’de elinde tuttuğu belli başlı merkezleri içeriyor.

Yazının önemi bu merkezlerin kimler tarafından alınabileceğine ilişkin bilgilerden kaynaklanıyor. Rakka’da olduğu gibi Amerika’nın ilk tercihi kendine yakın PYD’nin omurgasını oluşturduğu SDG gibi güçler. Deyrizor’da da, Ebu Kemal’de de belli ki ABD kendi yetiştirdiği güçlere dayanmak, IŞİD’e karşı savaşını bunlar aracığıyla sürdürmek istiyor. Ancak bu isteğini gerçekleştirmesi kolay olacağa benzemiyor.

***

Çünkü karşısında Rusya ve İran, özellikle de savaşma gücünü giderek toparlayan iki ülkenin rejim güçleri var. Post’daki tahmin Deyrizor’un muhtemelen İran-Rusya-Suriye üçlüsü tarafından alınacağı yönünde. Aynı tahmini Ebu Kemal için de yapmış, 200 mil ötede ABD’nin desteklediği gruplar olsa da burayı Suriye rejiminin ele geçireceğini, böylece de Bağdat-Şam karayolunun rejim kontrolünde trafiğe açılacağını söylemiş. 

Ayrıca gazete Deyrizor’da hala bir rejim garnizonunun görev yaptığını da okuyucularına hatırlatmış. Sınırın Irak tarafında da IŞİD işgali altındaki Telafer, Havice, El Kaim’in de büyük bir olasılıkla Irak ordusu ve ona destek olan gruplar tarafından kurtarılacağını belirtmiş. Telafer’de mezhep çatışmasının tetiklenebileceğinden, Havice’nin Irak ordusu ve Peşmerge güçleri tarafından ablukaya alındığından bahsetmiş.

Bu yazıyı dikkate değer kılan ikinci bir unsursa IŞİD’e karşı fiili savaşın uzun sürebileceği gerçeğinin altını çizmiş olması. Altı haftada Rakka’nın sadece yüzde 20’sinin PYD/SDG tarafından ele geçirilebildiği, en iyi olasılıkla bu şehrin tamamını kontrol etmek için dört aylık bir sürenin daha olduğu resmi kaynaklara dayanılarak belirtilmiş. Diğer yerlerde de IŞİD’in direneceği, kolay kolay teslim olmayacağı tahmininde bulunulmuş.

Liz Sly imzasıyla yayınlanan haber-analizden çıkartabileceğimiz en önemli sonuçsa ABD’nin IŞİD’le savaş stratejisine itirazda Türkiye’nin yalnız olmadığı gerçeği. Farklı gerekçelerle de olsa Rusya, İran ve Suriye rejimi bu bölgelerin ABD önderliğindeki güçler tarafından kurtarılacağına kendileri tarafından kurtarılmasını, kontrolünün de rejimine bırakılmasını istiyorlar. Suriye’de iç savaş öncesi statükoya dönülmesini, bölgede ABD yerine kendi ağırlıklarının olmasını talep ediyorlar.

Devamı: http://www.karar.com/yazarlar/mensur-akgun/alti-cephede-savas-4493#

Bu haber toplam 726 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim