• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Merve Şebnem Oruç'tan: Makedonya: Batı ve Rusya’nın yeni savaş alanı

Merve Şebnem Oruç'tan: Makedonya: Batı ve Rusya’nın yeni savaş alanı
On gün kadar önce, Makedonya'nın Kumanova şehrinde, çoğunlukla Arnavutların yaşadığı bölgede bir eve düzenlenen polis operasyonu sırasında çıkan çatışmalarda 8'i polis 22 kişi öldü.

On gün kadar önce, Makedonya'nın Kumanova şehrinde, çoğunlukla Arnavutların yaşadığı bölgede bir eve düzenlenen polis operasyonu sırasında çıkan çatışmalarda 8'i polis 22 kişi öldü. 37 polisin yaralandığı 28 saatlik operasyon sonrası baskın yapılan evde 30 kişi teslim oldu. Makedonya'da her geçen gün biraz daha kızışan siyaset sahnesi ve sokaklarda durum, Kumanova'da yaşanan bu kanlı baskın sonrası daha da karışık hale geldi.

Hükümete göre baskın yapılan evdekiler UÇK (Kosova Kurtuluş Ordusu) üyesi ve bir ay içinde sivillere yönelik bir terör saldırısı hazırlığındaydılar. Hükümet karşıtlarına göreyse operasyon düzmece; iktidarda 9. yılına giren Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar Birliği Genel Başkanı Zoran Zaev'in yayınladığı ses kayıtlarıyla ortaya çıkanların üstünü örtmeye çalışıyor. Kafası karışmış olanların ya da bu kavgada bir taraf seçmek istemeyenlerin sayısıysa hiç de az değil. Zira, Zoran Zaev'in üç aydan beri servis ettiği ses kayıtları ve bunları takip eden protestolar nedeniyle sıkça gündeme gelen Makedonya'da görünenin altında nelerin yattığını soranların sayısı, diğer ülkelerin gündeme giderek daha fazla dahil olmaya başlaması sonrası giderek çoğalıyor.

Zaten bir yılı aşkın zamandır çeşitli, grev, eylem ve protestoların yaşandığı Makedonya'daki son olaylar zinciri, Zaev'in üst düzey devlet yöneticilerinin illegal olarak alınmış ses kayıtlarını yayınlamasıyla başladı. Zaev Gruevski'yi yolsuzluk ve seçimlerde hile yapmakla suçladı. Gruevski ise, iddiaları reddetti ve Zaev'in darbe planlamakla itham etti. Zaev'in 2011 yılında 22 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi olayını örtbas ettiğini iddia eden bir başka ses kaydının ardından, sokaklardaki Gruevski karşıtı protestolar bir daha alevlendi. Polisin giderek şiddetlenen protestolara müdahalesiyle beraber, olaylar çatışmalara dönüştü. Zaev çatışmalar sürerken bir başka ses kaydı daha yayınladı ve Gruevski'yi 2013 yılında bir gazetecinin ölümünü hasıraltı etmekle suçladı. Sokaklardan yükselen istifa sesleri artmaya devam ederken öteki tarafta da Gruevski destekçileri kamplaşmaya ve mitingler düzenlemeye başladı.

Söz konusu Balkanlar olduğunda, siyasetin hareketlenmeye, sokakların karışmaya başladığı günlerin etnik uzantıları eksik olmaz. Dolayısıyla, yazının başında bahsettiğimiz Sırbistan ve Kosova sınırına yakın Kumanova şehrindeki kanlı baskının, Makedonya'da yaşanan siyasi çalkantıyla bağlantısı olduğundan şüphelenmek kadar doğal bir şey olamaz. Evdeki silahlı kişiler, 'Büyük Arnavutluk' idealiyle bir eylem peşinde Kosova sınırından ülkeye girmiş olabilirler hükümetin iddia ettiği gibi, ya da Gruevski giderek kontrolden çıkan olayları dizginlemek için milliyetçilik kartına ihtiyaç duymuş ve bunu planlamış da olabilir, veya bunun ardında başka bir güç, başka bir akıl da olabilir. Zira İçişleri Bakanı'nın ve İstihbarat Başkanı'nın istifasını getiren illegal kasetler ve zincirleme olarak ardından gelen protestoların ardından nelerin geleceğini kestirmek imkansız. Her an her şey olabilir ve herkes her şeyi yapabilir. 
Devamı için: http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/mervesebnemorucyenisafakcomtr/makedonya-bati-ve-rusyanin-yeni-savas-alani-2010919

Bu haber toplam 1030 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim