• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Mevlana İdris: Türkiye muhibbi bir entelektüeli kaybettik

Mevlana İdris: Türkiye muhibbi bir entelektüeli kaybettik

Hüsamettin Arslan 2 Ocak’ta 61yaşında Rahmet-i Rahman’a ilticâ etti.

Epistemik Cemaat isimli şık ve cesur tezini hepimizin gözü önünde ‘Medrese’de yazmıştı. O çayları içe içe, o sigaraları çeke çeke, o büyük yalnızlığına bata çıka.

Konuşması net ve ilgi çekici, savunduğu ve reddettiği alanlar berrak, seçtiği kelimeler muhkem ve zarif, cümleleri keskin ve muknî idi.

Bazan kendisini konuşmanın, -biz de onu dinlemenin- büyüsüne kaptırır, fakat onun birden bir efekt gibi savurduğu ve teori mi, espri mi olduğunu bir dakika sonra anlayacağımız kahkahalı bir teneffüscük ile yeniden gerçekliğin dünyasına döner, çaylarımızı tazeleyen garsonu fark ederdik.

Aynı mahallede, Sultanahmet’te oturduk yıllarca.

Kendisiyle aynı üniversiteden Feridun Yılmaz Hocamızın da katıldığı Sıfır Noktası isimli haftada bir yayınlanan bir sohbet programı yapmıştık TRT için. İlkini Alay Köşkü’nde yaptığımız programda insanın anlamından ve Ortadoğu’dan yola çıkmıştık. Ortadoğu için unutamadığım bir tanım vermişti Hüsamettin Hoca: “Nerede Kur’an-ı Kerim okunuyorsa orası Ortadoğudur.” Hoca’nın her birini bir yüksek lisans dersi gibi gördüğü bu programlar 39 hafta devam etti. Son kısımlarda Feridun Bey ayrılmış ve yeni konuğumuz Gültekin Yıldız Hoca olmuştu.

Hastalığını haber aldığımızda üç dostla birlikte Bursa’ya gittik. “Ölümden korkmuyorum, ölüm bir hakikat, hep böyle olmuş ve olmaya devam edecek,” dedikten sonra ekledi: “Fakat şu Anlam ve İktidar kitabını yazamadım…”

Hastalığının seyri ve tedavi biçimleri üzerine de konuştuğumuz o buluşmadan beş on gün sonra Hoca tedavi için İstanbul’a geldi. Ve işte mukadder son!

Bizim kuşaktan çok değerli dostlarla Divanyolu’ndaki kahvelerde tanıştık. Dostluğun, edebiyatın, cepteki son yirmi lirayı paylaşmanın, gece kahve kapanınca birimizin evine gidip tartışmayı orada sabaha kadar sürdürmenin çemberlerini çok çizdik. Hoca hep geniş daireler çizdi. Akademinin de, düşüncenin de kolayından göremeyeceğimiz dip akıntılarını gösterdi. Kendi imkânlarıyla kurduğu Paradigma yayınlarının ülkemiz düşünce hayatına neler kattığını ise elbette erbabı iyi bilir.

Devamı: http://www.karar.com/yazarlar/mevlana-idris/turkiye-muhibbi-bir-entelektueli-kaybettik-5866

Bu haber toplam 1056 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim