• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Mevlid Müellifi Süleyman Çelebi'nin Bursa’daki Mahzun Türbesi

Mevlid Müellifi Süleyman Çelebi'nin Bursa’daki Mahzun Türbesi
Süleyman Çelebi, 1422’de âlem-i ahirete göçer. Türbesi Bursa’nın Osmangazi ilçesinde açık mezar şeklindedir. Bir Peygamber sevdalısının sade ve yeşil ağaçlar altındaki kabrinin, Bursa’daki diğer türbelere nispetle daha az ziyaret edilmesi üzücüdür.

Yavuz Selim İşleyen yazdı.

Türk milletinin velilere, âşıklara ve abidlere olan hürmeti, müşterek milli özelliklerinin başında gelir. Tarihte her Türk beldesinde medfun en azından bir evliya vardır. Yöre halkı maneviyatını bu güzide mekânlarda medfun bulunan Allah dostlarına gösterdiği ihtimamla izhar eder. İnsanımız yakınlarının kabirlerini ziyaret ettikleri gibi büyüklerin de makamlarını ziyaret ederler. Çünkü Yahya Kemal’in tespitiyle Türkler “ölüleriyle yaşayan bir toplum”dur. Büyük bir devlet geleneğine sahip olmanın da etkisiyle sadece kendi topraklarımızda değil topraklarımız dışında da bizden izler taşıyan türbelerimiz vardır.

Her ne kadar medeniyetimizin sembol şehri İstanbul olsa da medeniyetimizin inceliğini ve ruhunu taşıyan bir başka şehrimiz de Bursa’dır. O Bursa ki; İsmail Hakkı Bursevî Hazretleri’nin, Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin şeyhi Mehmet Muhyiddin Üftâde Hazretleri’nin, evlad-ı Resûl Emir Sultan Hazretleri’nin, Molla Fenâri’nin şehridir. İsmi silinmiş birçok zevata da Bursa sokaklarında rastlamak mümkündür. Türk düşüncesinin en yüksek numunelerini ortaya koyan Osmanlı Devleti’nin ilk altı padişahı da bugün Bursa’da medfundur. Süheyl Ünver’in “Bursa Defterleri”nde de görebileceğimiz gibi şehir adeta Türk milletinin zevk-i seliminin mütecessim bir hâlidir. Selatin camileriyle Osmanlı Devleti’nin sakin, mütevazı zamanlarının bir örneği konumundadır.

Mevlîd-i Şerif ve Türkler

Türk milletini tarih boyunca diğer milletlerden ayran en başat özelliklerinden biri de; Müslümanlığın muhabbet kapısında bekçi olmalarıdır. Bu muhabbet bahsinin de en başında Fahr-i Kâinat Efendimiz’e (s.a.v) muhabbet gelir ve Türk milleti bu muhabbetini Efendimiz Hazretleri’ne (s.a.v) yazılan naatlar ve Mevlîd-i Şerifler ile göstermiştir. Müslüman nüfusu içinde Türklerin oranı yaklaşık olarak yüzde yirmiye tekabül etse de Efendimiz Hazretleri (s.a.v)’ne yazılan şiir, naat gibi eserlerin büyük çoğunluğu Türklerin elinden çıkmadır. Tarih boyunca yazılan Mevlîd-i Şeriflerin en bilineni ve bizce en güzeli Süleyman Çelebi Hazretleri’nin yazdığı “Vesilet’ün Necat” isimli eserdir. Süleyman Çelebi Hazretleri bu eseri medeniyetimizin güzide şehri Bursa’da yazmıştır.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/26809/mevlid-muellifi-suleyman-celebinin-bursadaki-mahzun-turbesi

Bu haber toplam 1669 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim