Meyve Tadında Romanlar

Meyve Tadında Romanlar
Yabancılara toprak satışı, özelleştirme gibi ülkemizin önemli meseleleri hakkında yazdığı yazılar ve yayınladığı raporlardan tanıdığımız araştırmacı yazar Fazlı Köksal’ın yeni kitabı “Meyve Tadında Romanlar” Akıl Fikir Yayınları arasından çıktı.

“Posta ve Telekomünikasyon Tarihinden Portreler” isimli bir kitabı daha bulunan Köksal, çeşitli kurumlarda önemli görevlerde bulunmuş, sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yapmış bir bürokrat.

Fazlı Köksal şimdi de uzun yıllar süren okumalarını, tuttuğu notları ve yaptığı araştırmaları bir araya getirerek “Meyve Tadında Romanlar”ı yazmış.

Hangi yazarın hangi romanını okuyacağınızı nasıl ve neye göre karar verebilirsiniz.? Türk ve Dünya yazarları arasından bir seçim yapmanız gerekirse önceliğiniz kimler olmalıdır.? 'En çok okunan yazarlar' listesine mi bakmak lazım, ya da eş dost veya “kitap kurdu” olanların tavsiyelerine mi kulak vermek gerekir.

Fazlı Köksal sade bir dille yazdığı eserde tüm bu sorulara cevap vermekle kalmıyor, roman okumak isteyenlere farklı seçenekler de sunuyor.

“ Meyve Tadında Romanlar” iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde “Meyve Tadındaki Romanlardan Alıntılar ve Değerlendirmeler ” yer alırken ikinci bölüm “Farklı Lezzetler Romanlar-Seçkiler-Yorumlar” başlığını taşıyor.

Köksal’ın roman severler için bir başucu kitabı olacak şekilde  hazırladığı eserde; Cengiz Dağcı, Tarık Buğra, Emine Işınsu, Sevin Çokum, Hade Edip Adıvar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nihal Atsız başta olmak üzere Türk edebiyatının önemli isimlerine yer verilerek eserleri incelenmiş.

Türk dünyasından 12 roman yazarına da eserine alan Fazlı Köksal, yerli-yabancı 111 yazarın 153 romanını okumakla kalmamış bu eserlerden bölümleri kitabına almış ve  hakkında yazınları da not olarak düşmüş.

Okuyucusuyla buluşan "Meyve Tadında Romanlar" kitabının tanıtım yazısında ise şu ifadeler yer alıyor:


“Sayamadığım, özelliklerine vurgu yapamadığım, adlarını dahi duymadığım binlerce çeşit meyve var…. Muz, ananas, üzüm, yaban mersini, keçi boynuzu, mandalin, portakal, çilek, armut, ayva, şeftali, nektarin, mango…  Ve her birinin onlarca çeşidi… Mesela üzüm; razaki, çavuş, keçi memesi, gül, kalecik karası, parmak, dirmit,müşküle, kardinal, Hasandede, hafızali, narince, öküzgözü, Besni, sultani, ata sarısı, karalık …. Mesela Armut; deveci, Ankara, dalkıran, yağ, akça, destebasan, wiliams, santa maria, bahri bey, etruşka, naşi, bardak, bozdoğan, Hamza ağa, katırbaş…Aynı gibi gözüken meyvelerin lezzeti, kokusu, sertliği, dayanıklılığı, kullanım alanı nasıl farklı farklı ise, Roman ve Romancılarda o kadar farklıdır….

Konusu ile, üslubu ile, anlatım tarzı ile…. Goethe, Balzac, Gorki, Sthendal, A.Gide, Hans Fallada, A.Dumas,  Marguez,  Namık Kemal, Hüseyin Rahmi Gürpınar,  Safiye Erol, Yakup Kadri, Halide Edip, Kemal Bilbaşar, Necati Cumalı, Ahmet Altan, Yılmaz Gürbüz, Ahmet Ümit, Elif Şafak, İskender Pala ve on binlercesi… Ben lezzetini bilmediğim her meyvenin tadına bakmak, okuma imkanı bulamadığım her yazardan birer roman okumak isterdim… Ne yazık ki mümkün değil..

Meyve sevmeyen insanlar da var etrafımda, meyveyi sevenler de… Aynı kitap okumayı sevenler ve sevmeyenler olduğu gibi… Meyveyi sevmeyenlerde iki özelliğin ön plana çıktığını gözlemledim; ya ailelerinde meyve yeme alışkanlığı yoktur, ya da ilk yedikleri meyve hoşlarına gitmemiştir. Meyveden soğumuşlardır. Kitap okumayı sevmeyenler de, ya kitap okunmayan evde büyümüşlerdir, ya da; ilk okudukları kitabı zorla, sevmeden okumuşlardır… Ben o konuda çok şanslıydım; çok kitap okunan bir evde büyüdüm. İlk tanıştığım yazarları (Kemalettin Tuğcu ve Ömer Seyfettin) da çok sevdim. Dolayısıyla kitapları…

Umarım gelecek kuşaklar meyveleri de kitapları da çok severler…”

Türk ve dünya yazarlarından hangi romanı okusam diye düşünenler için  bir çok eserin yer aldığı “Meyve Tadında Romanlar” ı tavsiye ediyorum.

Meyve Tadında Romanlar /  Akıl Fikir Yayınları / Yayın Tarihi: 2019 / Sayfa Sayısı: 400 / ISBN            6059790932 / Baskı Sayısı:1

                                                                                                               Mahmut Erdemir

 

Bu haber toplam 2048 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim