• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Milli Şair, Taceddin Dergahı´nda anıldı

Milli Şair, Taceddin Dergahı´nda anıldı
Türkiye Yazarlar Birliği, İlim Yayma Cemiyeti ve Keçiören Belediyesi tarafından Taceddin Dergahı\'nda, Ersoy\'un vefatının 73. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Türkiye Yazarlar Birliği, İlim Yayma Cemiyeti ve Keçiören Belediyesi tarafından Taceddin Dergahı´nda, Ersoy´un vefatının 73. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seçkin, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan ile Çarı Okulları ve Polatlı Anadolu Öğretmen Lisesi'nden öğrenciler katıldı. Devlet Bakanı Aydın, burada yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un büyük ve her zaman örnek alınması gereken bir insan olduğunu belirterek, bugün Ersoy'un manevi huzurunda bulunmaktan ötürü şeref duyduğunu söyledi. Ersoy'un yol gösteren, alim, fikir ve duygu adamı olduğunu, Türk kültür medeniyetini çok iyi bildiğini ve bunu şiirlerinde yaşattığını, şiirlerinde tarihi açıkça işlediğini ifade eden Aydın, Ersoy'un 'Safahat' adlı şiirinden çok etkilendiğini belirtti. Aydın, Ersoy'un şiirlerinden tarihe ve geçmişe ışık tuttuğunu ifade ederek, "O, aynı zamanda duygu adamıdır. Duygu önemlidir ama içi boş duygu değil. Ersoy içi ilimle doldurulmuş duyguya sahiptir. En büyük özelliği ise şahsiyetidir. Neye inanmışsa onu söylemiştir, neyi söylemişse onu yapmaya gayret etmiştir. Yapmak, zor iştir. Çünkü, her zaman her söylediğinizi yapamazsınız. Büyük bir ilim, irade gücü var. Bunların o şahsiyette görülmesi lazım. Her zaman olduğu gibi görünmüştür, göründüğü gibi olmuştur. Mütevazı bir insandır. 'Edebiyet budur amma sessiz yaşadım. Kim beni nereden bilecektir' mısralarını üzerine derim ki, eğer o sessiz yaşadıysa, kim sesli yaşadı ki..." dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Doğan da, bir milletin kahramanlığının İstiklal Marşı dışında hiçbir yerde bu kadar güzel anlatılmadığını söyleyerek, "İstiklal Marşı gücünü, kendinden, şairinden ve halkından almaktadır." dedi. Ersoy'un "Çanakkale Şehitleri" isimli şiirinin de kanuni bir zorunluluk olmadığı halde, birçok resmi törende okunduğunu anlatan Doğan, bunun Ersoy'un şiirlerinin ne kadar derin olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seçkin de Taceddin Dergahı'nın İstiklal Marşı'nın yazıldığı yer olduğuna dikkati çekerek, mekanın restorasyonunun 12 Mart 2009'da tamamlanarak, Mehmet Akif Kültür Evi olarak hizmet vermeye başladığını hatırlattı. Çelik, buraya yaz döneminde bin-bin 500, kış aylarında ise 250-500 kişinin ziyarete geldiğini, Kültür Evi'nin pazartesi günleri hariç diğer günlerde ziyarete açık olduğunu söyledi. Türk Tarih Kurumu Başkanı Ali Birinci de felaket dönemlerinde bir ülkede birliğin sağlanabilmesi için umut, heyecan gibi manevi duyguların çok önemli olduğunu vurgulayarak, Ersoy'un da İstiklal Marşı başta olmak üzere şiirlerinde bu unsurları başarıyla işlediğini söyledi. Konuşmaların ardından Polatlı Belediyesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün iş birliğiyle düzenlenen "Mehmet Akif Ersoy Şiirleri Güzel Okuma Yarışması"nın birincisi Vahit Can Gökçe, "Çanakkale Şehitleri" isimli şiiri okudu.

Zaman / Kültür Sanat

 

Bu haber toplam 1299 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim