• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Minyatürden ilham aldı, dört yılda beş kez yazdı

Minyatürden ilham aldı, dört yılda beş kez yazdı
2016 Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü sahibi Cihan Aktaş bugünlerde yeni romanını yayınlamaya hazırlanıyor.

2016 Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü sahibi Cihan Aktaş bugünlerde yeni romanını yayınlamaya hazırlanıyor. 15 Ekim’de kitapçı raflarında yerini alacak olan Şirin’in Düğünü,  Beyzad’ın bir minyatüründen ve Nizami’nin Hüsrev ve Şirin’inden ilhamla yazıldı. Efsanevi aşk kahramanlarını bugünün Türkiye’sine taşıyan Aktaş, hem içerik hem de hacim olarak oldukça geniş olan romanı hakkındaki sorularımızı içtenlikle cevapladı.

- Nursuna/ Şirin... Varsıl, genç, ilkeli bir kadın kahraman. Bir karakter olarak Şirin’in ilhamını kimden aldınız? Sizde Şirin’i doğuran ilk işaret ne oldu?

Behzad’a ait bir minyatür. Çok iyi bildiğimi sandığım Ferhat ve Şirin’den, Nizami’nin Hüsrev ve Şirin’ine yöneldi merakım. Ferhat, Şirin’le birlikte atı Şebdiz’i de sırtına almış, bir dağı tırmanıyorlar. Yüzlerindeki sükunet, etraflarındaki bitki örtüsü, her şey çok ilginç geldi bana. İnsan nereye tırmandıklarını merak ediyor incelerken.  “Dağ Yolcuları” başlıklı öyküyü yazdım 2005 yılında. “Dağ Yolcuları” üzerinden, hikayeyi geliştirmem için yayınevlerinden de teklifler geliyordu.  Bir roman olarak düşünmeye yatkınlaştım zamanla. Üzerine düşünürken de geleneksel hikayeyi temalarıyla 2000’lerin Türkiyesi’ne taşımayı tercih ettim.

- Ne kadar zaman aldı ve nasıl çalıştınız?

Tam dört yıl sürdü. Gündüz saatlerinin hareketliliği yüzünden ilk kez bir kitabı gece saatlerinde yazdım.  Bazen sabah ezanını buldu çalışmam. Bu düzeni de sadece yolculuklar sırasında bozdum.

- Efsanenin çeşitli yorumlarında Şirin bazen Hüsrev bazen Ferhat’la eşit, ama siz yorumunuzda Şirin’i öne çıkarıyorsunuz.

Nizami’nin anlatısının bana söylediği şey bu. Şirin orada başkahraman. Miladi 12. Yüzyılda kaleme alınmış bir eserin, Miladi 7. Yüzyılın başlarında yaşamış, çok şaşırtıcı bir bağımsızlığı olan, saltanat karşısında kayıtsız kalabilmiş bir kahraman bugün yaşsa nasıl biri olurdu? Çeşitli yorumlarda öne çıkan Ferhat imajını da karakterin verdiği izlenime göre değiştirmeyi tercih ettim. İntihar etmesini arzulamadığım bir Kürşat’a dönüştü Ferhat.

 

Devamı için: http://www.star.com.tr/kitap/minyaturden-ilham-aldi-dort-yilda-bes-kez-yazdi-haber-1149492/

Bu haber toplam 705 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim