• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Mısırlı gençlerin gözünden Hasan el Benna

Mısırlı gençlerin gözünden Hasan el Benna
Deniz Baran, farklı kültürel veya sosyal arka planlardan gelen, farklı hareketler içinde aktivite gösteren Mısırlı dostlarına 'Hasan El Benna ismi bugün bir Mısırlı genç olarak sana ne ifade ediyor?' diye sordu.

67 yıl önce bugün (12 Şubat) aramızdan ayrılan büyük Müslüman fikir ve eylem adamı Hasan El Benna, aradan geçen yıllara rağmen hem Mısır’da hem tüm Müslüman dünyada güncelliğini muhafaza eden bir öncü. Peki ülkemizde de adını sıkça andığımız, eserlerini okuduğumuz Benna ve öncüsü olduğu hareket, kendi toplumunun gençleri üzerinde nasıl bir etkiye sahip?

Benna’nın ölüm yıldönümünde bunu anlamak için rastgele seçtiğim birkaç Mısırlı dostuma aynı iki soruyu sordum. Elbette sohbet tarzında yapılmış bu kısa çalışma kesin hakikatı ortaya koyar gibi bir iddiaya sahip değil ancak biraz fikir verebilecek bir yazı olması için farklı kültürel veya sosyal arka planlardan gelen, farklı hareketler içinde aktivite gösteren dostlarımı seçmeye çalıştım.

#Hasan El Benna ismi bugün bir Mısırlı genç olarak sana ne ifade ediyor?

#Sizce bugün Müslüman Kardeşler, Hasan el Benna'nın mirasını ne kadar taşıyor?

Mustafa:

#Hasan El Benna, İslami model öngören bir sosyal düzenleyicidir. İslami prensipler üzerine kurulu bir sosyal hareket kurmakta başarılı olup yeni doğan jenerasyonun olumlu değerlerle yetişmesine yol açtı.

#Müslüman Kardeşler, son 3 jenerasyonu etkilemeyi başarabilmiş tek hareket. Bana kalırsa başkanlık seçimine girmeyi kararlaştırdıklarından beri bir düşüşe girdiler. Mısır’da en azından bir süre gözden kaybolacaklar artık. Şu anki yönetim zayıf, kapasitesi olan kimseler ayrıldılar. Fakat umuyorum ki yine de ilerisi için bir potansiyel mevcuttur.

Shehab:

#Ah suphanallah! Benna’nın oğlu daha bugün vefat etti ve bu hepimizi yaraladı. Allah, baba ve oğulun ikisini de en elit ve önde giden Müslümanlar’dan, şehitlerden eylesin. Hz. Muhammed (SAV) her asırda birinin gelip İslami pratiklere can vereceğini bizlere haber vermişti. Ben Benna’nın bu asrın adamı olduğuna inanıyorum. ah subhan Allah

#Müslüman Kardeşler’in mesajı, günümüzdeki en iyi mesajdır ancak İhvan da diğer gruplar gibi bir gruptur; içinde iyiler de kötüler de mevcuttur. Elhamdulillah onlardan bazıları hâlâ El Benna’nın hakiki mirasını taşımaktadır ve umuyorum ki öyleleri hep burada olur. Bizim gibi aciz genç İhvanlılar’ın fitne zamanı dayanabilmesi için…

Basma:

#Problem şu ki Hasan El Benna hakkında bildiklerim doğru mu yanlış mı emin değilim çünkü insanlar onun hakkında konuştuklarında çok uçlardan yorum yapıyorlar! Yani ondan modern Mısır tarihindeki en iyi Müslüman şahıs olarak bahsedecek insanlara da, onu en kötüsü olarak niteleyeceklere de rastlayabilirsin. Bazı din araştırmacıları onu İslami inşa faaliyetlerinde bulunan bir kimse olarak tanımlıyor. Onun, İslami kurallar ile modern yaşamın bağını hayatımızın birçok alanında sağlamayı başardığını söylüyorlar. Esasında ben de öyle düşünüyorum. Bana kalırsa o, ümmeti yükseltmek için elinden geleni yapmış biri. Bir müfredat geliştirmede başarılı oldu. Ancak belki de uygun bir strateji ortaya koymada başarısızdı ya da belki de problem onu takip edenlerdeydi.

#İkinci soruya geçersek ilk belirteceğim şey sosyal hareketlilik olurdu. Hasan El Benna sosyal bir hareketlilik yaratmada başarılıydı, başladığı andan bu an'a kadar! Birçok meselede, İslami bir vizyon oluşturmada çok başarılıydı. Ve bu, beni derinden etkiliyor; bir yol bulmak ve İslami bir projeyi seçip sonuna kadar mücadele etmek mümkün. Ancak iş Müslüman Kardeşler’e gelince, onların şu anki tavrı, Hasan El Benna’nın fikirlerinin deformasyona uğramasının en büyük sebebi. Onun ne söylediğini düşünmeden, sonuçlarını gözetmeden veya geliştirmeden körce uygulayageldiler, hem de Benna’nın en büyük hedefi gelişimken! Yeni gelen nesillere, Mısırlılar’a yahut genel olarak Müslümanlar’a dair zihinsel değişimlere dair bir esneklikleri yok. Mesela hiçbir zaman teorideki İslami politik prensipleri pratiğe taşımayı denemediler ki dünya görebilsin. Bu yüzden, kısaca, hayır Benna’nın mirasını taşıyamıyorlar. Sadece yapıyı korumaktalar, fikirleri değil. Sadece gerçek olmayan bir iktidar ve makam için mücadele ediyorlar ki bu, Benna’nın fikirlerini taşımak için bir çözüm değil.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/konusakonusa/23142/misirli-genclerin-gozunden-hasan-el-benna.html

Bu haber toplam 2051 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim