• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Mitroviça’da Şiire Merhaba Demek

Mitroviça’da Şiire Merhaba Demek
Ekim 2016’nın son günü,güneş cömertçe gülümsüyor, biz yine yollardayız. Türkçe’nin yaslandığı, uzandığı, yankılandığı yerlerdeyiz. Heybemizde şiir var. Dostluk var. Barış, kardeşlik var. Hoşgörü zaten kalbimizde köşk kurmuş...
Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya’nın girişimiyle bir kez daha kucaklaşıyoruz Mitroviçalı şiirseverlerle… Andon Zeko Çayupi ilkokulunda. Bu kez de bizlerle beraber oluyor misafirperver okul müdüresi Melihate Meda Hanım. Değerli öğretmenlerimiz Albulena Roka Randobrava, Bahar Kera, Pera Abdurrahmani orda yine. Öğrenciler şiirlerini okumak için sabırsızlar. Sonra bir bir akıcı bir Türkçe’yle: Eren Zekeriya, Ceren Bugarakan, Maid Kani, Çağlar Serin, Elif Köroğlu, Ayan Kani, Amel Hacimehmet şiirler okuyorlar. İçten alkışlar…
 
Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya bir sürpriz yapıyor. İzmir’den merhum öğretmen Zehra Jubi’nin torunu bir şiirini göndermiş. Zekeriya onu okuyor. Alkışlıyoruz, mutlu oluyoruz. Zehra öğretmen de aramızda oluyor böylece. Ne güzel!
 
Sıra değerli sunucu ve tiyatro sanatçısı, Kosova Türk Yazarlar Derneği edebiyat etkinliklerinin olmazsa olmazlarından Yunus Şimşek’te. Önce bu dünyadan ayrılan Naim Şaban’dan, Hasan Mercan’dan, Fahri Mermer’den şiirleri dile getiriyor. Ardından Nimetullah Hafız, Nusret Dişo Ülkü, Bayram İbrahim, Raif Kırkul’den o tok sesiyle dizeleri paylaşıyor Mitroviçalı şiirseverlerle.
 
Remzi Zekeriya, Mitroviça’nın yürekli Türk öğretmenlerinden. Emekli. Son yazdığı şiirini bizlerle paylaşıyor. Yüreklerimizi hoplatan bir şiir. Bizi anlatan. O da dizelerini okurken duygusallaşıyor. Gözlerimiz doluyor. Yaşayan böylesi Türk çınar ağaçlarını görünce. Türkçe gözlerinde ışıldıyor. O sevgiyi bize ok gibi ulaştırıyor. Mitroviça’ya daha sık gitmeli, diyorum kendi kendime. Sonra, bu okulda dedem, babam, ben, kızkardeşim, kızım okudu diyor Remzi Zekeriya. Duygunun tam ortasındayız. Sonra sözü Mitroviça’nın yetiştirdiği en değerli öğretmeni olan yine Zehra Jubi’ye bağlıyor. Yine gözleri doluyor. ..Öğremenimdi… Yanında oturan kızkardeşi Şükriye hanım söze karışıyor. Zehra hanım onun da öğretmeniymiş. Zehra öğretmen şen geceler düzenlerdi. Şiirler okunurdu. Disiplin arardı. Öğretmen olarak da müdür olarak da çok büyük katkısı var. Türk ruhunu aşılardı… Ağırbaşlı, edebiyatı sevdiren, temel veren… İstanbul’a gittiğinde 2 bavul kitapla döndüğünü anımsıyor Şükriye Hanım..
 
Evet, Zehra Jubi öğretmen Perşembe ve Cumartesi günleri şiir saatleri düzenlermiş..ç Biz de söz verdik, en kısa zamanda ona adanmış bir etkinliği Mitroviça’da düzenleyeceğiz. Onun ve daha nice değerlerimizin anılarını yaşatmak bizim boynumuzun borcu…
 
Mitroviça’da, Andon Zeko Çayupi ilkokulundaki şiir buluşmamız Enver Baki, Zeynel Beksaç, Mürteza Büşra, Taner Güçlütürk’ün kendi özgün şiirlerini okumalarıyla son buldu.
 
Okuldan öğretmen Pera Abdurrahmani’nin ana okul öğrencileriyle doyumsuz oyunlarına kıskanarak ayrılıyoruz. Yine görüşeceğiz, diyerek…
 
Mitroviça Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya’nın ikram ettiği çayları yudumladıktan sonra Mitroviça’dan ayrılıyoruz. Yolumuz üzerinde Sultan Murat Türbesi’ne uğrayarak, bir fatiha okuyoruz. Prizren’e doğru yol alırken Mitroviça’daki okul müdüresi Melihate Meda’nın sözleri kulaklarımda çınlıyor: “Kosova’da birçok okul Türkiye’de kardeş okul buldu, bizi de bir okulla kardeş yapın!” Söz verdik müdüre hanıma, yardımcı olacağız diye. Buradan da Mitroviça "Andon Zeko Çayupi" İlkokulunun Türkiye'deki bir ilk okulla kardeş okul olma isteğini duyurmuş olalım.
Zeynel Beksaç
 
14956488_10154659543309137_870627388999442423_n.jpg14956574_10154659541674137_5833603249579623148_n.jpg
 
Bu haber toplam 1034 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim