• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

MNP'nin bildirisini Necip Fazıl kaleme almıştı

MNP'nin bildirisini Necip Fazıl kaleme almıştı
Milli Görüş'ün ilk siyasi hareketi Milli Nizam Partisi 46 yıl önce bugün kurulmuş ve Necip Fazıl'ın kaleme aldığı kuruluş beyannamesindeki ifadeler sebebiyle 14 ay sonra kapatılmıştı

Türkiye siyasi hayatında önemli bir yere sahip olan Milli Görüş hareketinin ilk siyasi partisi Milli Nizam Partisi, 46 yıl önce bugün kurulmuştu.
Milli Görüş hareketinin kurucusu merhum Necmettin Erbakan, Konya milletvekili iken 17 arkadaşı ile bir araya gelerek Milli Nizam Partisi’ni 26 Ocak 1969’da kurdu. Partinin programı ve beyannamesinin hazırlanmasında Mehmet Akif Ersoy’un yakın arkadaşlarından Sebilürreşad dergisinin yayıncısı Eşref Edip de katkıda bulunmuştu. Necip Fazıl Kısakürek’in bizzat kaleme aldığı beyanname daha sonra Büyük Doğu dergisinde de yayılanmıştı. Partinin kurucularından Hasan Aksay, Milli Nizam isminin de Eşref Edip tarafından önerildiğini belirtiyor.
Partinin kurucular kurulu 18 kişiden oluşuyordu. Bu isimler şu şekilde:
Necmettin Erbakan, Ahmet Tevfik Paksu, Ali Haydar Aksay, Süleyman Arif Emre, H.Tahsin Armutcuoğlu, Ömer Çoktosun, Ekrem Ocaklı, Ö.Faruk Ergin, Saffet Solak, Hasan Aksay, Ali Oğuz, İsmail Müftüoğlu, Nail Sürel, Fehmi Cumalıoğlu, Hüsamettin Fadıloğlu, Bahattin Çarhoğlu, Mehmet Satoğlu, Rıfat Boynukalın, Hüsamettin Akmumcu, Hüseyin Abbas ve İkbal Şen.
KURULUŞ BEYANNAMESİ
Milli Nizam Partisi’nin kuruluş beyannamesi partinin kapatılması için gösterilen gerekçelerin başında geliyor. Eşref Edip ve Necip Fazıl’ın katkıda bulunduğu bu beyanname için “İslamcı Manifesto” nitelendirilmesi de yapılıyor.

Yazının devamı: http://www.dunyabulteni.net/haberler/320595/mnpnin-bildirisini-necip-fazil-kaleme-almisti

Bu haber toplam 1979 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim