26 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara23°C

51. KONYA ÂŞIKLAR BAYRAMI KUTLANDI

Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Konya Kültür ve Turizm Derneği tarafından gerçekleştirilen Uluslararası 51. Âşıklar Bayramı gerçekleştirildi.

51. Konya Âşıklar Bayramı Kutlandı

26 Ekim 2017 Perşembe 15:44

20-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlik Konyalılar tarafından büyük ilgi gördü. 20-21 Ekim günleri öğle sonraları Zafer Meydanı Camlı Köşk, Mevlana Meydanı, Kültürpark ve Kılıçarslan Gençlik Merkezi’nde gruplar halinde halkla buluşan âşıklar, 20 Ekim Cuma akşamı da Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda hep birlikte Konya halkının karşısına çıktılar.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten, Konya Kültürünün bir geleneği olan ve bu yıl 51. düzenlenen Âşıklar Bayramını bu geleneği ilk başlatan kısa bir süre önce kaybettiğimiz Feyzi Halıcı anısına düzenlediklerini belirtti. Bu tür organizasyonların amacının milli kültürü ve geleneği kardeşlik ve hoşgörü çerçevesinde ileriye taşımak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hayri Erten, bu tür organizasyonların zor ama verdiği neticeler dolayısı ile mutluluk verici olduğunu söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten’den sonra söz alan Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci de yaptığı konuşmada bu organizasyonu ilk olarak Feyzi Halıcı başkanlığında kendi derneklerinin düzenlediğini belirterek, “Bu yıl kardeş dernek olarak gördüğümüz Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin de yanımızda yer alması bize ayrı bir mutluluk ve güç verdi” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin de, Âşıklar Bayramı’nın daha uzun yıllar sürmesi temennisinde bulundu.

Jüri üyeliklerini Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Doç. Dr. Sinan Gören, Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva ve Osman Zabunoğlu yaptı.

Bu yıl ki ana temanın Kahramanlık Türküleri olarak belirlendiği Âşıklar Bayramında âşıklar kahramanlık türküleri yanında milli birliğe ve kardeşliğe de çağrı yaptılar. Meydanlarda ve Mevlana Kültür Merkezinde yapılan atışmalarda koçaklama, lebdeğmez ve Halk Edebiyatı Nazım Türlerinin diğer örnekleri sunuldu. Bu yıl ilk defa yapılan bir uygulama ile âşıklar aynı gün ve aynı saat içerisinde gruplara bölünerek şehrin farklı dört meydanında halkın önüne çıkarak yeteneklerini sergilediler. Bu uygulama Konyalılar tarafından memnuniyet ile karşılanırken âşıklar da halkın göstermiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı mutlu oldular.

Bayrama onur konuğu olarak katılan Âşık Feymani, Nuri Çırağı, İhsan Şahbaz ve Âşık Summani’nin torunu Hüseyin Sümmanioğlu okudukları şiirler ile geceye ayrı bir renk kattılar.

Yurt dışından çağrılan Buvatkan Altay Pazarkul (Kazakistan), Ermamat Ergeshov(Kazakistan), Gülira Kasımova(Kırgızistan), Peri Karabağ(Azerbaycan) ve Parhat Bazakov(Doğu Türkistan) kendi ülke ağızları ile söyledikleri türküler ve bizim ağzımızla yaptıkları esprilerle katılımcıları adeta Asya Steplerine götürdüler ve tek millet olduğumuzun şifrelerini verdiler.

Uluslararası Aşıklar Bayramına katılan aşıklar ise şu isimlerden oluştu:

Ahmet Yıldırım (Öksüz Ozan), Erol Aydın Ergani, Nevruz Ali Çiçek (Nevruz Ali), Mustafa Buğrahan (ÂŞIK DEVA), Ensar Şahbaz (ŞAHBAZOGLU), Ozan Nihat Sönmez, Seyfi Merami, Abdullah Erol (Âşık Er Ozan), Arif İnan Yıldırım (Yağız Ozan), Zafer Kazan (Âşık Kazancı), Gökmen Dursun (Âşık Gökmen), Âşık Kaptani, Ercan Şimşek (ŞİMŞEKOĞLU), Gültekin Bulut (Bulutoğlu), Behram Aktemur, Zikri Aliyar (Âşık Aliyar), Mürsel Sinan Uğursu  (Âşık Sinani), Binali Kılıç, Nurettin Türkkan (Kul Nuri), Ensar İpekoğlu, Ali İhsan Öksüz, Cemal Alper 

a_byrm_b_10.jpga_byrm_b_5.jpga_byrm_b_8.jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.