29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

9. İSTANBUL EDEBİYAT FESTİVALİ'NDE KISA FİLMLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

9. İstanbul Edebiyat Festivali'nin üçüncü gününde çocuk edebiyatı ve sineması, edebiyatın sinemaya etkisi, senaryo destekleri ve kısa filmlerin kısa öyküleri konuşuldu. Kısa film gösterileri yoğun ilgi gördü.

9. İstanbul Edebiyat Festivali'nde Kısa Filmler Büyük İlgi Gördü

30 Kasım 2017 Perşembe 13:41

27 Kasım'dan bu yana Tarihî Yarımada'da kültür sanat hareketliliği sağlayan ve oturumları büyük ilgi gören "Sinema ve Edebiyat" temalı 9. İstanbul Edebiyat Festivali'nin üçüncü günü sinema ve edebiyat ilişkisinin farklı kulvarlarında dolaşmaya devam etti.  

Kısa Kısa Film

İlk oturum "Kısa Film Kısa Öykü"de Süleyman Civliz, Yeşim Tonbaz ve Ekrem Doydu konuştu. Yeşim Tonbaz "Askıda" isimli mültecilik sorununu ele alan kısa filminin üzerine bazı değerlendirmelerde bulundu.

Süleyman Civliz, Batı'nın kültürel kodları ile bizim kültürel kodlarımızın farklılığına dikkat çektiği konuşmasında şöyle dedi:

"Batı'nın kodları ile bizim kodlarımız farklı. Öncelikle kendi hikâyemizi anlatmayı öğrenmemiz lazım. Bir aşk hikâyesi anlatırken bile Batılı anlatımda Sindirella'nın 38 numara ayakkabısı ile sevdiğini arayan Prens'i görürüz. Batı ölçer her şeyi. Biz de ise aşk metafiziktir."

Genç sinemacılara bazı tavsiyelerde Ekrem Doydu ise şunları söyledi:

"Hata yapmaktan korkmayın. Bol bol okuyun, izleyin. Vazgeçmeyin. Yapamazsın diyenler, boş işlerle uğraşma diyenler olacak buna rağmen vazgeçmemek en önemlisi."

Söyleşinin ardından Yeşim Tonbaz'ın "Askıda" isimli kısa filmi ile Ekrem Doydu'nun "Melankoli" isimli kısa filmi gösterildi. Özellikle gençler hem söyleşiye hem de film gösterimine yoğun ilgi gösterdi.

Çocuğun Tek Sermayesi Yüreği ve Hayalleridir

"Çocuk Edebiyatı ve Sinema" başlıklı oturumda çocuk edebiyatının usta yazarı Bestami Yazgan, Erol Erdoğan ve Emir Şerif, Yusuf Dursun yönetiminde konuşmalarını gerçekleştirdiler. Bestami Yazgan "Çocukların tek sermayesi yüreğidir" diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çocuğun tek sermayesi yüreği ve hayalleridir. Biz de şiir ve masaldan kanat yapıp bu hayalleri Kaf Dağı'na uçurmaya çalışıyoruz. Yorulduğumuz zaman hikâye ve romanla dinleniyoruz. Ama bir şey eksik kalıyor. İşte o eksik şey de sinema. Yazar olarak sinemayı rakip gibi görüyorum, ama şunu da biliyorum: Çocuk edebiyatçıları olarak görevimiz sinemaya kaynak olacak eserler vermek olmalı. Bunun için gece gündüz çalışmalıyız."

Fıtrat Uygun İş Önemli

Erol Erdoğan ise şunları söyledi:

"Bizim çocuk edebiyatı için çok ciddi kaynaklarımız var. Cumhuriyet'le bunlardan uzaklaşınca iki yaklaşım ortaya çıktı: Geçmiş tamamen kötüdür ya da geçmiş tamamen iyidir. Her iki şekilde de çocuğa uygun bir üretim şekli çıkmıyor. Çocuk edebiyatını ve çocuk dergilerini sinema açısından çok önemsiyorum. Üç tür yaklaşım var. Birincisi nasihat merkezli, çok didaktik ve buyurgan. Çocuğun durumunu dikkate almayan, ideolojik ve idealist yaklaşımlar. İkinci yaklaşım edebiyat merkezli. Burada da fıtrat çok gözönüne alınmıyor. Üçüncü yaklaşım ise kapitalizm merkezli, ticarete dönük yaklaşımlar. Bu üç dinamizm üretiyor çocuk edebiyatını."

Sinema Dili Kurmalıyız

Emir Şerif ise çocuk sineması hakkında ve kültürel emperyalizm hakkında bilgiler verdikten sonra şöyle konuştu:

"Benim annem ümmiydi ve ben çocukken bana masallar anlatırdı. Anlattığı masallardan birini bir gün sahnede izledim. Kuğu gölü idi bu. Annem dediğim gibi ümmiydi bunu bilmesi mümkün değildi. Türkiye'de yıllardır yapılmayan çocuk sineması çabası işine girdim. Makedonya'da çektik filmi Balkaymakismi. Doğal bir ortamda çektik. Masalın içinde yaşanan bölgeler olduğunu göstermek istedik. Bizim bir sinemamız da oluşmadı aslında. Yeniden Alparslan ve Battalgazi oluşturamayız, dünyanın verdiği örneklere karşı Keloğlan'la çıkamayız. Sinema dilini kurmamız gerekiyor."

Senaryo Destekleri

"Senaryo Destekleri" isimli üçüncü oturum, Nazif Tunç ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Selçuk Yavuzkanat'ın bilgilendirici açıklamaları ile başladı. Dinleyicilerle soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen oturumda, Sinema Genel Müdürlüğü'nün Senaryo ve film desteklerinin nasıl ve ne şekilde gerçekleştirildiği ayrıntıları ile anlatıldı.

Selçuk Yavuzkanat, "Sinema alanında, 8 dalda destek veriyoruz. Kısa film, belgesel, animasyon, uzun metraj gibi desteklerimiz var. Daha sonra dağıtım ve gösterimde de desteklerimiz oluyor. 2196 başvurumuz var bu sene. Senaryo desteği de bu alanlardan bir tanesi. Bizim de önem verdiğimiz bir alan. Geçtiğimiz yıl başvurular içinde 45 senaryoya bütçe ayırdık. STK'lara, kurumlara, vakıflara, Anadolu'nun dört bir köşesine ulaşıyoruz. Senaryo alanında büyük bir ihtiyaç var ve bu konuda önemli destekler veriyoruz" dedi.

Edebiyatın Sinema Misafirliği

Halil İbrahim Uzun ve Mustafa Toprak'ın karşılıklı söyleşi olarak gerçekleştirdiği "Edebiyatın Sinema Misafirliği" oturumu, edebiyat, şiir ve şiirsel sinema hakkında derinlikli bir sohbet oldu. Mustafa Toprak sözlerine şunları söyledi:

"Dergah dergisini, Mustafa Kutlu sinema yazılarına açtı. Dergâh bir edebiyat dergisi. Fakat sinema yazılarına yer veriliyor. Daha sonra Ayşe Şasa Dergâh dergisinde 'Yeşilçam Günlükleri' yazmaya başladır. Bu enteresan bir hadisedir."

Halil İbrahim Uzun ise edebiyatın ve sinemanın birbiriyle ilişkisini anlattı:

"İnsanlar satan filmler yapmak kaygısı taşıyorlar. Sanatın kaynağına inmemiz gerekir. Teknik kelimesi gemi yapma durumunu anlatan bir terim. Yunancada Avrupa'da. Bizim tekniği karşılayacak bir kelimeye ihtiyacımız var. Turgut Cansever'den mülhem, 'inşa et' kelimesinden yola çıkmamız gerekir. Nuh Aleyhisselam'a 'gemiyi inşa et' dediğinde 'bizden aldığın ilhamla inşa et' der Allah. Sanat sineması da aynen böyledir; şiirsel ve seyirciyi pasifize etmeyen bir anlatıma sahiptir. Biz hikmete âşık insanlarız. Tarkovski'de de Necip Fazıl uyarlamalarında da çok ciddi manalar vardır."

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.