26 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara19°C

ALİ AYÇİL: MEHMET AKİF’İN ŞİİRİ NEDEN GÜNDEM OLMADI?

Hayatını edebiyat araştırmalarına adamış insanların ellerinin titrediği, alınlarının terlediği bazı anlar vardır. Bunlar nadiren yaşanan anlardır ve ancak baht sahiplerinin başına gelir.

Ali Ayçil: Mehmet Akif’in şiiri neden gündem olmadı?

14 Mayıs 2018 Pazartesi 13:06

Artık aramızda olmayan kültür adamlarına, yazarlara, şairlere dair henüz gün yüzüne çıkmamış yeni bir belgenin keşfedilme anından bahsediyorum. Geniş okuyucu kitlelerini çok ilgilendirmese de kültür adamları bu tür yeni belgeler ortaya çıkarıldığında hemen görmek isterler. Okurlardan birine gönderilmiş bir mektup, bir hatıratın sayfaları arasına kondurulmuş öylesine bir cümle bile kültürün kıymet verdiği vesikalardır. Aslında eski zaman, yeni buluşlarla boşlukları doldurulan bir eksik zamandır da. Yeni ortaya çıkarılan belgeler içerisinde herhalde en çok heyecan uyandıranı da bir şairin ya da yazarın hiç bilinmeyen bir eserinin keşfedilmesidir. Yakınlarda yayınlanan Tanpınar’ın “Suat’ın Mektubu” böyle bir keşifti mesela. Ahmet Hamdi okurları sanki yazar yaşıyormuş da onlara yeni bir eser sunmuş gibi, haberi duyar duymaz hemen heyecana kapıldılar. Nihayet kitap olarak basıldı ve okurla buluştu. Eksik kısımları ve yarım hali bile edebiyatın cilvelerinden biriydi…

Geçtiğimiz Mart ayında edebiyat dünyasını hareketlendiren bir başka belge de Nazım Hikmet ile ilgiliydi. Şairin Stalin için yazdığı bir şiir Rus arşivlerinde bulunmuş ve ilk kez Türkçeye çevrilmişti. Bu haber de ciddi bir yankı uyandırdı. Sözlükler, internet siteleri, bazı gazeteler ve televizyon kanalları Nazım’ın arşivlerden çıkarılıp Türkçeye çevrilen şiirinden hemen okuyucularını haberdar ettiler. Bu ayın başında da Dergâh dergisinde Mehmet Akif’in daha önce bilinmeyen ve hiçbir yerde yayınlanmamış güzel bir şiir yayınlandı; uzunca bir münacatın m’ak, yani giriş kısmı olan şiir, bazı anlaşılmayan kelimelerine rağmen her okuyanı etkileyecek bir atmosfere sahipti. Şair, Baytar Mektebi’ni bitirdikten hemen sonra atların ıslahı için Adana’da vazifelendirilmiş, münacatı oradan kırk senelik hocası olan ve babası vefat ettikten sonra da kendisine kol kanat geren Arap Hoca’ya göndermişti. 

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/mehmet-akifin-siiri-neden-gundem-olmadi/

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.