26 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

ALİ ERKAN KAVAKLI: ÇANAKKALE RUHU SAFAHAT’IN İMHASI, ŞEHİTLİĞİN KAPALI OLDUĞU GÜNLER

3 Kasım 1914 ile 9 Ocak 1916 tarihleri arasında Çanakkale’de 253 bin şehit verdik. Cepheye gidenler geri dönmeyi düşünmediler. Parola şuydu:

Ali Erkan Kavaklı: Çanakkale ruhu Safahat’ın imhası, şehitliğin kapalı olduğu günler

21 Mart 2019 Perşembe 09:30

“Bugün bizden vatan razı olacak;

Nefer şehit, ordu gazi olacak!”

Her Müslümana dinini, vatanını, namusunu, mal ve canını koruması farzdır, bunlar için ölen şehittir. Vatan; canımızı, malımızı, dinimizi, namusumuzu muhafaza eden kaledir. Düşman yurdumuzu istila ederse kutsallarımızın hepsi tehlikeye düşer.

17 Mart 1915 gece yarısı Müstahkem Mevki Komutanı Albay Cevat, Binbaşı Nazmi’yi çağırır, depoda mayın olup olmadığını sorar. 26 mayın olduğunu öğrenince bunları gece vakti Karanlık Liman’a döşeyebilir misin, der. 

Binbaşı, döşeriz, der. 

Düşman gece 23’te Boğaz’da mayın taraması yapmış, gemi dedektörleri ile Boğaz’ı taramakta ve yeni bir mayın döşeme ihtimalini dikkate alarak gözetlemektedir. Geceleyin mayın döşenmesi durumunda ölüm mukadderdir.

Bu sebeple albay, binbaşıya aslında ölümü göze alıp alamadığını sormaktadır. Binbaşı ölüm pahasına Nusret Mayın gemisi ile sabaha kadar limana 26 mayın döşer ve 18 Mart günü birçok düşman gemisi bu mayınlara çarparak helak olur… 

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Karayakup köyünden Hatice Ana, oğlu Hasan’ın başına kına yakarak cepheye gönderir. Bölük komutanı Yüzbaşı Sırrı, bölüğünü kontrol ederken Hasan’ın saçlarından bir kısmının kınalandığını görür ve niçin saçlarına kına yaktığını sorar.

Hasan, bilmiyorum komutanım, annem yaktı, der.

Komutan, mektup yazıp sebebini annesine sormasını söyler.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ali-erkan-kavakli/canakkale-ruhu-safahatin-imhasi-sehitligin-kapali-oldugu-gunler-27882.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.