28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

ALTAN ÇETİN: TÜRKİSTANLIK 9: SU

Beşer tarihine “Her şeyi sudan yarattık” anlamı penceresinden bakıldığında, tarih felsefemiz bizi su, insan ve medeniyet ilgisini düşünmeye sevk eder.

Altan Çetin: Türkistanlık 9: Su

20 Mart 2019 Çarşamba 13:10

Bu noktada Türkistanlılar kendilerine yönelik düşüncelerini büyük resmin yani medeniyet tarihinin içinde görerek geleceklerini düşünmeliler. Su ile irtibatlı bölgelerin ve büyük medeniyet sahalarının içinde kendi yerlerini tespitle, milli kültürlerini bir medeniyet kaynağı haline getirme noktasındaki medeniyetçi milliyetçiliklerini de bu yolda tahkim edebilirler.

Türk tarihinin yani Türkistanlıların tarihinin ana eksen ve merkezlerine bakıldığından su ve medeniye ile Türk devlet ve umranının teşekkülünün sarfı nazar edilemez bir müşterekliği dikkate dokunur. Bu manada bir tarih şuuru taşıyan Türkistan köyündeki bir çocuk büyük bir tarihin mirasçısı olduğunu idrak ile niyet ve gayesini etrafındaki tüm yıkıntı, umutsuzluk, yokluk ve kaosa rağmen Türkistanlıların mefkûre, aidiyet ve insan anlayışıyla düzenleyebilecektir. Hiçbir savaş makinesinin dağ başında kurda kuşa iyilik olsun diye yapılan bir yıkık çeşmeden daha asil, azametli ve güçlü olduğunu unutmaması gereken bu çocuk asıl gücünün kaynağına yani içindeki tarih ve coğrafyanın teşekkülüne yol açan sonsuzluğa istinat ederek geleceğine bakabilecektir.

İnsanlığın bilinen eski ve hâla değeri mahfuz medeniyet sahalarını düşündüğümüzde, su ile medeniyet ilişkisini gösteren bir gerçeklik bizi karşılar. İşin daha ilginci ise bu sözün çöle inmiş ve oradan cihana yayılmış bulunmasıdır. Bu noktada Çin medeniyetinin Gök ırmak ve Sarı Irmak'ın kıyısında kurulduğu ifade edilmektedir. Bu sebeple Çin'in medeniyet gelişmesinin esasında suyu görmekteyiz. Hint medeniyeti, İndus ve Ganj nehirlerinin kıyılarında kurulmuştu. Diğer bir büyük medeniyet havzası oluşturan Mısır medeniyeti, medeniyetin ilk yeşillenmelerine şahit olunan Afrika Kıtası'nda Nil Nehri ve etrafında zuhur etti. Bu su medeniyeti büyük birikimi ile bugün bile insan aklını hayrete düşürmeye devam ediyor. İnsanın su vesilesi ile tabiatla kurduğu alaka düşüncesinin sonsuzluğu ile birleştiği yerde Mısır medeniyetinde görülen gelişmeleri sağlamıştı. Bugünün Amerika kıtasında teşekkül eden İnka medeniyeti, 12 ve 16. yüzyıllar arasında Amazon Havzası'nın yukarı çığırında oluşmuştu. Aynı bölgede yer alan Maya medeniyetin merkezi, Meksika'nın güneyinde yer alan Yucatan Yarımadası'dır. Maya medeniyeti, bu bölgedeki su kaynaklarına yakın yerlerde gelişmiştir. Su görüleceği üzere burada da yaşanan yeşermenin temelindedir. Bugün yaşadığımız güncel topraklarımıza komşu olan MÖ 4000 yıllarına kadar uzanan Mezopotamya medeniyetlerinin tesis olunduğu yer, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki bölgeyi ve çevresini içerir. Bu iki nehir insanlığın düşüncesini besleyen en büyük mirasların da temelinde yer almıştır. Türkistanlılar için hala aktüel değerini koruyan bir bölge ise Mavreaünnehirdir. Burada söz konusu olan yine suya dayalı bir hayat ve medeniyettir. Ceyhûn (Amu-deryâ) nehrine izafeten “nehrin öte tarafında bulunan” bölge anlamına gelen Mâverâünnehir; Ceyhûn ile Seyhûn nehirleri arasında kalan coğrafî bölgeyi ifade etmek için kullanıldı. Görüleceği üzere herşeyi sudan yarattıkkelamı medeniyet tarihindeki akisleri ile zihnimizin kıyılarına vurmaktadır.

Türkistanlılar açısından bakıldığında, Amerika kıtasındaki teşekkül dışında Türklerin ve kültürlerinin bahsedilen su kaynakların hepsine kovasını daldırdığını ve tarlasını suladığını görmekteyiz. Türk tarihinin medeniyet tarihi henüz kâfi miktarda yazılmadığından su ve medeniyet kaynakları ile tarihimizin ve medeniyetin alakası Türkistanlıların tarih şuurlarında hak ettiği yeri henüz almış da değildir. İşte Türkistanlılık bu bilince varis olma davasıdır.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/turkistanlilik-9-su-makale-37719

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.