29 Mart 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara12°C

ANKARA’DA BİRÇOK DİVAN VE HALK EDEBİYATI ŞAİRİ YETİŞTİ

Akademisyen, yazar Necati Tonga, Türkiye Yazarlar Birliği bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Genç TYB’nin düzenlediği söyleşi programına katılarak “Bir Edebi Muhit Olarak Ankara” (1923-1980) kitabını tanıttı.

Ankara’da birçok divan ve halk edebiyatı şairi yetişti

19 Ekim 2019 Cumartesi 18:42

19 Ekim 2019 tarihinde Genç Kahvede düzenlenen “Okur-Yazar Buluşmaları” programına, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir de katıldı.

Gençlerin büyük ilgi gösterdiği söyleşide konuşan Necati Tonga titiz bir araştırmayla Ankara’nın edebiyat haritasını çıkardığını söyledi.

Tonga, söyleşi de; Ankara’nın edebî bir muhit olmasındaki etkenleri, Ankaralı şair ve yazarların hayatları ve eserleri hakkında da bilgiler verdi.

1980 sonrasının ayrı bir çalışma konusu olacağını belirten Necati Tonga, Ankara’da edebi muhit olarak Türkiye Yazarlar Birliği’nin ayrı bir öneminin olduğunu vurguladı.

Hatıra, biyografi, mektup ve günlüklerin kitabına kaynaklık ettiğini belirten Necati Tonga, “  Ankara, Cumhuriyet’in ilanını takip eden yıllarda Türk edebiyatına yön veren önemli edebî muhitlerden biri olmuştur. Ankara’nın bu dönemde edebî muhit olmasında başkent seçilmesinin ve devletin bu şehirden yönetilmesinin önemli bir etkisi vardır. Bununla birlikte Cumhuriyet öncesinde de Ankara’da belirli bir edebî birikiminin varlığı dikkat çekmektedir. Şehirde, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kuvvetli bir tasavvuf ve divan edebiyatı geleneği var olmuştur. Ankara’nın, tarih boyunca pek çok divan ve halk edebiyatı şairi yetiştirdiği görülür. Bu dönemlerde medrese, tekke, cami gibi edebiyat mahfillerine ilave olarak bazı meyhaneler, hanlar, kahvehaneler, konaklar, bağ ve bahçeler de edebiyat mahfili özelliği gösterir.” diye konuştu.

Genç Kahve’de söyleşiye katılanlarla bir süre sohbet eden yazar Necati Tonga, okuyucuları için kitaplarını da imzaladı.

dsc_0376.jpgdsc_0346.jpgdsc_0339.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.