27 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara15°C

ARICAN: ‘KÜLTÜR, SANAT POLİTİKAMIZI DAHA İLERİYE TAŞIMALIYIZ’

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde (SDE) düzenlenen "Kültür Politikalarımız Üzerine Stratejik Düşünceler" konulu panele katılarak bir konuşma yaptı.

Arıcan: ‘Kültür, Sanat Politikamızı Daha İleriye Taşımalıyız’

15 Şubat 2019 Cuma 09:35

14.02.2019 tarihinde gerçekleşen panele, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, MHP Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Ruhi Ersoy, Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmalarını SDE Başkanı Muhammet Savaş Kafkasyalı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay yaptı

Ünal: Kültür gündelik hayatın keşfinden geçer

Ünal, insanın kendisine ve evrene dair her şeyi kültür olarak tanımlayarak, dünyanın yeni bir düşünce biçimine geçtiğini ve bu sürecin de insanı evrene dair yeni şeyleri düşünmeye sevk ettiğini söyledi.

Kültürün gündelik hayatın keşfinden geçtiğine işaret eden Ünal, "Bir entelektüelin gündelik hayattan kopmaması gerekir, çünkü kültür gündelik hayatın keşfinden ibarettir." dedi.

Kafkasyalı: Kültürümüzü Korumalıyız

Kafkasyalı, kültürün korunması gerektiğini vurgulayarak, "En değerli şeylerimiz, bizi biz yapan şeyler kültürümüzün içindedir. Bu nedenle kültürü korumak için daha yoğun çalışmalar yapmamız gerekir." ifadelerini kullandı.

Bolay: Kültür, Tabiata Ve Eşyaya Mana Katmaktır.

Bolay ise Ziya Gökalp'in kültür kelimesi yerine "hars" ifadesini kullandığını hatırlatarak, "Kültürün temelinde dil var, bunun için dili korumamız gerekir. Kültür, tabiata ve eşyaya mana katmaktır." diye konuştu.

Arıcan: Tarih, kültür, sanat, edebiyat etkinliklerimiz büyük ilgi görüyor

Panelde bir konuşma yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Türkiye'de geçtiğimiz 17 yılda her alanda tarihi bir dönüşüme, bir değişime hep birlikte şahit olduk. Altyapıda, sağlıkta, sosyal yardımlarda, sanayide, ticarette, ulaşımda, turizmde ve daha pek çok alanda ülke olarak çok önemli mesafeler kat ettik. Tüm bu gelişmeler ülkemiz için elbette çok önemli ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Büyüme ve kalkınma hedefleriyle birlikte kültür, sanat politikamızın da hayal ettiğimiz, hedeflediğimiz ilerlemeyi kaydetmesi en büyük dileğimizdir.” dedi.

“Son yıllarda yoğun olarak; dilimizi, kültürümüzü, sanatımızı, edebiyatımızı“ yerli ve milli” bir anlayışla daha da ileriye nasıl taşıya biliriz onu konuşuyoruz”, diyen Arıcan, sözlerini öyle sürdürdü:

“Burada şunu açıkça ifade etmek istiyorum,   devletin kültür ve sanat alanında belirleyici bir rol üstlenmesi yerine bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapması, amaca yönelik etkinliklerin düzenlenmesine katkı sağlaması, izleyen, denetleyen ve teşvik edici bir yapı oluşturması kültür politikası hedeflerimizin başarısını artıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, son yıllarda, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşlarının kültür, sanat, fikir, edebiyat, şehir kültürü konularına ilişkin sergiledikleri iş birliğinin çok verimli sonuçlar vermeye başladığını Türkiye Yazarlar Birliği olarak da buna şahit olduklarını  belirten Prof. Dr. Musa Kazım Arcan, TYB ile ilgili de şunları söyledi:

“Kültür ve sanat değerlerimizi muhafaza eden, yeniden üreten ve bunu kendine  en büyük misyon edinen birliğimiz, “yerli ve milli” olan tüm iş birliklerine açığız. Bu anlayışla, Anadolu’muzun hemen hemen birçok şehrinde; yerel yönetimler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile okur yazar buluşmaları, kitap fuarları, kültür sanat faaliyetleri, sempozyum ve paneller düzenlenmeye devam diyoruz.”

TYB’nin 40 yıl önce kurulduğunu ve bugüne kadar yurt içinde ve yurt dışında yüzlerse faaliyet düzenlediklerini hatırlatan Arıcan, tarih, kültür, sanat, edebiyat, medeniyet temalı etkinliklerin büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Oğuz: UNESCO'da kullanılan diller arasına Türkçe ‘de alınmalı

Prof. Dr. Öcal Oğuz da UNESCO ve Türk kültürü hakkında yaptığı konuşmada, Türk dili konuşan toplulukların ortak bir strateji geliştirerek UNESCO'da kullanılan diller arasına Türkçe'nin alınmasının sağlaması gerektiğine işaret etti.

Ersoy, kültür ile siyaset ilişkisine temas ederek, Orhun yazıtlarının Türk kültür, tarih, diplomasi ve medeniyeti için yeterli bir gösterge olduğuna değindi.

Ersoy:Kültür Konusunda Başarılı İşler Yapılıyor

Türkiye'nin 1990'lardan itibaren kültürel diplomasi konusunda önemli adımlar attığını belirten Ersoy, son yıllarda kültür politikaları konusunda daha da başarılı işler yapıldığını vurguladı.

Purtaş: Kültür atom gücünde

Prof. Dr. Fırat Purtaş ise kültürün gücünü "Atom cevheri"ne benzeterek, "Bu ya binlerce insanı yok edecek ya da kültürel kaynaşmaları sağlayarak insanlık adına birleştirici ve bütünleştirici bir vazife görecektir." şeklinde konuştu.

dzxdhgyxqaas6gl.jpg

dzxdhgxx0aimwbt.jpg

dzxdhgyx0aecyvw.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.