28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

ARİF AY: DERGİLER, GENÇLER İÇİN OKUL İŞLEVİ GÖRMELİDİR.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) kuruluşunun 40. yılı dolayısıyla edebiyat, sanat ve düşünce alanının seçkin isimlerinin ağırlandığı 40'lar Meclisi"nin üçüncü konuğu, şair-yazar Arif Ay oldu.

Arif Ay: Dergiler, gençler için okul işlevi görmelidir.

07 Mart 2018 Çarşamba 17:59

3 Mart 2018 tarihinde TYB Mehmed Âkif Divanı’nda gerçekleşen programı hikayeci ve eleştirmen Necip Tosun yönetti.

Tosun açılışta yaptığı konuşmada, “Arif Ay bürokrasinin ve siyasetin ışıltılarından uzak kalarak edebiyatı hayatının merkezine koyan günümüzün önemli bir yazarıdır. Ay’la söyleşimiz, edebiyat merkezli olmakla birlikte hayatı yorumlamak, geçmişe bakmak ve birikimi aktarmayı da amaçlamaktadır” diye konuştu.

40'lar Meclisi edebiyat tarihinde yer alacak

Arif Ay da böyle bir etkinlikle yazarlar ve okurlarını buluşturmasından dolayı TYB'ye teşekkür etti. "40'lar Meclisi"nin güzel bir isim olduğunu belirten Ay, edebiyat tarihinde yer alacak böyle bir etkinlikte bulunmaktan duyduğu mutluluğu ve heyecanı dile getirdi.

Konuşmasına, lise yıllarından beri şiir çalışmalarını, öykü ve denemelerini sürdürdüğünü, edebiyat hayatının  Nuri Pakdil’in çıkardığı edebiyat dergisinde yayımlanan şiirlerle başladığını belirten Arif Ay, “Denizi Giyinmek" adlı ilk şiirim 1975'te Edebiyat dergisinde yayımlandı” dedi.

Bugün şiirin günümüzde geldiği yeri, gençlerin şiir ve dergilerle olan ilişkilerine değinen Ay, “Gençlik yıllarımızda dergiler bir okul, bir ocaktı. Oralarda bizlerden büyük  ağabeylerimiz hayata bakışımız ve yazdıklarımıza ilişkin bizlere yol yöntem gösterirlerdi. Bu durum bizleri daha disiplinli yazmaya ve yaşamaya yöneltiyordu. Ama günümüzde gençler bu disiplinden uzak oldukları için okumalarında ve yazmalarında sıkıntılar yaşıyorlar. Bugün yayınlanmaya devam eden edebiyat dergiler var. Bu dergiler de şiir, deneme ve öykü yazanlar için okul işlevi yapmalı, yol, yöntem göstermeli  ” diye konuştu.

İslam coğrafyasının ortak  acılarını yazdım

Konuşmasında, şiir, şair-hayat ilişkisine de değinen Ay, “Şiirimin Şehirleri"nde bütün bir İslam coğrafyasının ortak  acılarını dile getirdim. Bu, acının bir bilinç dönüşümüne, bir bilinç uyanmasına şiirle yapılan bir vurgudur. İnsan yapıp ettiklerinden sorumludur. Huzuru mahşerde yapıp ettiklerinin hesabını verecek. Şair olsak da, devlet başkanı olsak da, âlim olsak da bu değişmez. Dolayısıyla şair olarak hayata ve şiire bu inançla bakıyorum.” dedi.

Söyleşi soru cevaplarla son buldu.

Programdan sonra edebiyatçı Arif Ay ve Necip Tosun, Genç Kahve'yi ziyaret etti, okurlarıyla sohbet etti.

Etkinliğe, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Genel Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdag, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Ankara Şube Başkanı İsmail Bozkurt  ve Ay’ın okurları katıldı.

 

 

img_5072.jpgimg_5086.jpgimg_5101.jpgimg_5109.jpg

fofofofofoofof-001.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.