28 Mart 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara18°C

BİR MİLLET MİSTİĞİ: NUREDDİN TOPÇU

Nureddin Topçu’nun vefatının üzerinden 43 yıl geçti, rahmetle yâd ediyoruz.

Bir millet mistiği: Nureddin Topçu

12 Temmuz 2018 Perşembe 10:45

İradesini sonsuzluğa yönelten büyük düşünürün fikirleri bugün daha fazla tesir uyandırıyor. O bir “Millet mistiği”. Bu kavram ona ait ve en çok onu ifade ediyor, desek hata etmiş olmayız: Hizmetlerine karşı nimet istemedi, alkış dilenmedi, münzevi yaşadı…

“Bir millet realitesini var yapan, millet vücudunu yaratan, önceden sade bir kütle olan kalabalığı millet yapan, ferdi cemiyet yapan ve Allah’a gidişimizde bize büyük bir merhale olan millet mistiği nasıl insandır? Onun kendine özel olan karakterlerini şöyle ifade edebiliriz. Onlar millet realitesinden, hizmetlerine karşılık nimet istemez ve alkış dilenmezler. Millet hayatına durmadan eser vermek, yalnız kendilerini vermek ihtirasındadırlar. Namlarına heykel diktirmezler. Onlardan bize kalan hatıra, huzurlarında eğilecek taştan anıtlar değil, ruhlarımızda ölmeyecek âyetlerdir. Zamanlarında anlaşılamayan büyük varlıkları, sanki kalabalığın içinde münzevî yaşar gibidir. Halk, onları bulursa ne âlâ! Onlar kendilerini halka takdim edecek halde küçülmezler ve hepsi de öldükten sonra hakkıyla anlaşılır.”

TYB Arşivinden:

Nureddin Topçu’yu vefatının 43.yıldönümünde yâd ederken: 10. Yıl Anma toplantısı

20. yüzyılımızın büyük düşünürü vefatından sonra ilk defa vefatının 10. Yıldönümünde Yazarlar Birliği tarafından Ankara’da yapılan bir toplantı ile anıldı. Toplantı güzel bir hafıza tazelemesine vesile oldu. Toplantıya merhum Topçu’nun talebeleri, fikir çevresinde bulunanlar ve  Topçu üzerine çalışan akademisyenler katıldı.

13 Temmuz 1985’te Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Konferans Salonunda, vefatının 10. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen toplantıda ilk oturumunun başkanlığını Doç. Dr. Orhan Okay yaptı. Bu oturumda şu tebliğler sunuldu:

İsmail Dayı (Nurettin Topçu’ nun Yetiştiği Çevre ve Hizmet Tarzı) Prof.Dr.Ercüment Konukman (Nurettin Topçu’nun Fikrî Faaliyetleri ve Topçu’ dan Hatıralar). Prof. Dr. Ayhan Yücel (Nurettin Topçu’ nun Düşündürdükleri). Ezel Elverdi (Nurettin Topçu ve Hareket Dergisi).

İkinci oturumun başkanlığını Doç. Dr. İhsan Sezal yaptı. Bu oturumda da şu tebliğler sunuldu:

Doç. Dr. M .Orhan Okay (Bir Muallim ve Maarifçi Olarak Nurettin Topçu) Beşir Ayvazoğlu (Nurettin Topçu’nun Sanat ve Estetiğine Dair Görüşler) Mustafa Kutlu (Nurettin Topçu ve Hikâyeleri) Dr. Mustafa Kara (Nurettin Topçu’nun Tasavvufi Görüşleri) D. Mehmet Doğan (Bir yeni İslâmcı: Nurettin Topçu) Doç. Dr. Süleyman Hayri Bolay (Nurettin Topçu’nun Felsefi Görüşleri)

resim1.jpg

Önde: İsmail Dayı ve Gökhan Evliyaoğlu

Arka sırada: Rıza Akdemir, Ali Birinci, Ahmet Günbay Yıldız, Hamdi Mert, Orhan Okay

resim2.jpg

Öndekiler: İsmail Dayı, (sol yanında) Yalçın Amanvermez, Ercüment Konukman, Gökhan Evliyaoğlu, (sıranın en solundaki) Kemal Güran,

İkinci sırada: Muammer Bey (Selçuk Yayınları), Mehmet Pamak, Hilmi Akben, Bekir Soysal, Necmeddin Turinay,

Üçüncü sırada: Sadık Kınıkoğlu, Ezel Erverdi, (sağında) Cevat Ayhan,  

Dördüncü sırada: Cahit Çollak, (Altıkulaç ekibinden) Hamdi Mert, Fatih Gökdağ, (sağında) Ahmet Tabakoğlu,

n.turinay,-b.ayvazoglu,-m.mete.jpg

Necmeddin Turinay, Beşir Ayvazoğlu, Muhsin Mete

ezel-erverdi1.jpg

Nevzat Kösoğlu konuşuyor

orhan-okay.jpg

Orhan Okay kürsüde

ahmet-tabakoglu.jpg

Ahmet Tabakoğlu konuşuyor

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.