20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

BİR SÖYLEŞİDEN ÖTESİ: BEN, ÖTEKİ VE ÖTESİ

İbrahim Ethem Gören, 6 Ocak Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde, T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Büyükelçi, Doç. Dr. İbrahim Kalın’ın katıldığı programla ilgili izlenimlerini nakletti.

Bir söyleşiden ötesi: Ben, Öteki ve Ötesi

12 Ocak 2018 Cuma 13:21

İbrahim Ethem Gören/Dünya Bülteni

Hizmetinde bulunduğum Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV), 6 Ocak Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde önemli bir misafir ağırladı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Büyükelçi, Doç. Dr. İbrahim Kalın, “Ben, Öteki ve Ötesi” başlıklı söyleşide Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve mezunlarıyla hemhal oldu.

Konuğumuzun Ben, Öteki ve Ötesi serlevhalı kitabı etrafında şekillenen verimli sohbetinin sonunda İbrahim Kalın, 200 kadar öğrenci, mezun ve mensubumuzla birebir hasbihal ederek kitabını imzaladı.

Misafirimize Hattat Mahmut Şahin’in celi talik "Kün fe yekün" ayet-i celile tablosunu takdim ettik. Kitabında AB merkezileşmesini teşrih masasına yatıran Doç. Dr. Kalın, Mahmut Hoca’nın rik'a kalemiyle kendisine özel yazdığı ithaf satırını bir çırpıda okuyup Osmanlı Türkçesine vukûfiyetini ortaya koydu.

Osmanlı Cihan Devleti asırlarında hayatın hemen her alanında hezarfen şahsiyetler vardı. Padişahlar, vezirler, devlet adamları, âlimler, sanatkârlar, şairler, arifler, ustalar, sadece bir alanda değil; pek çok farklı disiplinlerde eskilerin, efradını cami a’yarını mani dedikleri tarzda eserler ortaya koyardı. İbrahim Kalın için de hezarfen sıfatını kullansak sanırım hata etmiş olmayız. Müverrih Kalın, devlet adamlığının yayında sanatla, felsefeyle, edebiyatla, musiki ile amatör ruhla profesyonelce işler/eserler ortaya koyarken, kitaplarıyla da tarihe; bugünün ve yarının insanlarına içten bir avazla sesleniyor: “Hayatımızda çok fazla hüküm var ama çok az hikmet var. Hüküm vermek çok kolay! İşin hikmetine yani onun manasına, gerekçesine ilişkin terekemizde çok az şey var. İnsanları yargılıyoruz, toplumları yargılıyoruz ama yapılan, edilen şeyin hikmetine dair zihin dünyamızda, gönül dünyamızda çok az şey var.”

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/manset/415063/bir-soylesiden-otesi-ben-oteki-ve-otesi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.