25 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara28°C

CİHAD ARTAN: AKDENİZ DENGESİ

S-400 teslimatı, geçtiğimiz hafta itibarıyla başladı. NATO'nun; "endişeliyiz", Pentagon’un da; “pozisyonumuzda değişiklik yok” açıklamasının, ŞUAN İÇİN aşırı tonda seyretmediği aşikâr.

Cihad Artan: Akdeniz dengesi

18 Temmuz 2019 Perşembe 14:33

Lakin Trump’un G-20 zirvesinde söylediklerine rağmen, ABD’NİN NİHAİ TAVRINI kestirebilmek elbette ki zor. Zira Başkan Trump ve Pentagon’un, ayrı telden çaldığını defaten tecrübe ettik. Ne var ki “dengeleri hatırlatan ve Türkiye’yi küstürmemek gerektiğini” söyleyenlerin, içlerinde hala mevcut olması bir o kadar sevindirici…  

Yani gelinen aşamayı, kısaca gelişen “dengelere” bağlamak kati surette göz ardı edilmemeli. Dengelerin denklemini ise Yeni Dünya Düzeninin yazılacağı AKDENİZ’İN BELİRLEDİĞİ aşikâr… Öyle ki D. Akdeniz stratejik konumu haricinde, 3.5 trilyon metreküp doğalgaz ve 1.7 milyar varil petrole ev sahipliği yapmakta. Bu nedenle de Total, BP, ENİ, Shell gibi dev şirketlerin yanı sıra; ABD, İsrail, Mısır, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Libya, Katar ve Çin hadisenin merkezinde yer alıyor.  

Hal böyleyken jeopolitik ve jeostratejik önemdeki Türkiye’ye, yaptırım uygulayarak bir yere varamayacaklarını iyi bildiklerini düşünüyorum. Örneğin bunun ilk yansımasını da, KISMEN AB üzerinden vermek mümkün. Kısmen diyorum, çünkü AB Komisyonu'nun Türkiye’ye karşı aldığı yaptırım kararı, daha çok bazı ülkelerin gazını almaya yönelik bir eylemi çağrıştırıyor. Kaldı ki geçenlerde BİR AB DİPLOMATININ, Reuters'a verdiği demeçler bizi doğrudan teyit eder nitelikte. Ne diyordu diplomat; ”'Hassas bir denge tutturmaya çalışıyoruz. Göç, NATO ve terörle mücadelede Türkiye'nin işbirliğine ihtiyacımız var. Bazı üye ülkeler Türkiye'den geçen enerji nakil hatlarına muhtaç. Bu yüzden daha geniş ekonomik yaptırımlar beklemeyin''…

***

Anlayacağınız Akdeniz’deki dengeler birçok şeye gebe… Nasıl mı? Biraz daha açalım isterseniz. Mesela Akdeniz diziliminde, ABD’nin resmi herkesçe malum… Mısır, İsrail, BAE, Yunanistan ve G. Kıbrıs, işbirliği içerisinde… Fransa bile bölgede hesap yaparken, Almanya henüz kaçak güreşiyor. Türkiye ise tek başına da olsa, AZİM VE KARARLI bir şekilde mücadele veriyor. İyi ilişkiler kurduğumuz Rusya’yı sorarsanız, son tavrı oldukça manidar. Keza Rusya’nın D. Akdeniz hakkında; “Türkiye bu şekilde devam ederse, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğe itileceğinden endişe duyuyoruz” beyanı, çok su götüreceğe benziyor.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/cihad-artan/akdeniz-dengesi/haber-211689

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.