20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara10°C

D. MEHMET DOĞAN: KEMALİZM İDEOLOJİSİ DEVAM EDİYOR

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) kurucu ve Şeref Başkanı yazar, mütefekkir D. Mehmet Doğan, Server Vakfı’nda düzenlenen “Bir Kitap Bir Yazar” söyleşi programına konuşmacı olarak katıldı.

D. Mehmet Doğan: Kemalizm ideolojisi devam ediyor

09 Aralık 2019 Pazartesi 10:41

7. 12. 2019 tarihinde Server Vakfı Konferans Salonunda gerçekleşen programda konuşan “Camideki Şair Mehmet Akif, Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu, TC Tarihine Giriş, Türkiye’de Darbeler, Müdahaleler ve Siyasi Sistem, Yüzyılın Soykırımı” gibi ufuk açıcı kitapların yazarı D. Mehmet Doğan, eseri “Bir Savaş Sonrası İdeolojisi: Kemalizm” hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Son yıllara kadar konuşulması ve yazılması pek mümkün olmayan “Kemalizm İdeoloji” hakkında yazdıkları ve konuştuklarıyla gündemde olan Doğan, söyleşide yaptığı konuşmada; Savaş sonrası ideolojisini “emperyalistlerin savaşla yapamadıklarını barış ortamında gerçekleştirdiler.” diye tanımladı.

Osmanlının savaşa girişini ve savaştan sonraki siyasi gelişmeleri ve sonuçlarını da anlatan Doğan, İkinci Dünya Savaşından sonra Almanlara yapılan bazı uygulamaların olduğunu belirterek şunları söyledi: “Almanlar mağlup olunca galip devletler bir takım uygulamalar yaptılar. Mesela en çok Amerikan askeri Almanya’ da.  Diğer devletler askerlerini yavaş yavaş çektiler ama Amerikalılar çekmedi. İkincisi, biliyorsunuz Hitler rejimi Yahudi aleyhtarlığı üzerine kurulmuştu. Bu sefer Yahudi dostluğunu eğitim sistemini temeli yaptılar. Kontrollü bir Almanya oluşturdular.”

Türkiye’nin de benzer bir süreçten geçtiğinin altını çizen Doğan, “Osmanlı Devleti sona erdirildikten sonra, ki bunu bize yaptırdılar, Türkiye’de uygulanan bir program oldu, bunun mağluplara uygulanan “savaş sonrası ideolojisi” olduğunu söylüyorum.  Bunu neye dayanarak söylüyorum? Millî Mücadele’nin fikir zemini tamamen dinidir.   Bu muhteva üzerinde Milli Mücadele yürütülmüştür.” diye konuştu.

Milli Mücadele sırasında  dini muhtevayı destekleyen bir çok unsurun olduğunun altını çizen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: ”Bu unsurlardan en önemlisinin ise Mehmet Akîf Ersoy’un Anadolu’ya ilk davet edilen şair ve yazar olmasıdır.  Mehmet Akif’e ihtiyaç hissediliyor çünkü çıkardığı dergi ile tüm İslâm dünyası tarafından tanınan ve İslam şairi olarak bilinen bir isim.”

Osmanlı devletinden sonra kurulan Türkiye’nin devlet yapısının kimler tarafından nasıl belirlendiğini de açıklayan D. Mehmet Doğan, “Milli Mücadele İslâm muhtevası üzerine kurulmuştur, ne zamana kadar, zaferi kazanana kadar, Mustafa Kemal Paşa Allah’ı, peygamberi, halifeyi, padişahı hiç ağzından düşürmüyor. Zafer kazanılıp masaya oturulduktan sonra ise işte bu muhteva değişiyor. Diyorlar ki; Osmanlı devleti yıkılacak onun yerine yeni bir devlet oluşturulacak ve o devlet Osmanlı devletinin devamı olmayacak. İşte, Savaş Sonrası İdeolojisinin esası bu.”

Bir soru üzerine hilafetin kaldırılmasına ilişkin de bilgiler veren Doğan, “Kurtuluş Savaşı'nda Osmanlı Devleti ve İslam hilafetine yardım amacıyla Hintli Müslümanlar meblağı yüksek bir para gönderdiler. Ancak, 1924’de Mustafa Kemal Paşa  halifeliği kaldırmıştı. Gelenler paralarla da İŞ Bankası kuruldu. Tabi ki Hintli Müslümanlar hilafetin kaldırılmasına bir anlam veremediler ama yapacak da bir şey yoktu.”

Aradan geçen bunca zamana ve hükümetlere rağmen “Kemalizm İdeolojisi” nin varlığını koruduğunu belirten Doğan, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu ideolojiyi değiştirecek gücü olmasına rağmen bunun yerine başkanlık sistemi gibi sadece idari yapılanmayı değiştiren bir çalışmayı yaptığını kaydetti.

Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Genel Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdağ ve TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz’un da dinleyici olarak katıldıkları söyleşi soru cevaplarla sona erdi.

                                                                                                                 Mahmut Erdemir

20191207_145646.jpg20191207_145655.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.