28 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara16°C

DİLE YAPILAN HER MÜDAHALE DÜŞÜNCEYİ DE İSTİKRARSIZLAŞTIRIYOR

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Özgür Eğitim-Sen’in düzenlediği söyleşi programıma katılarak “Eğitim Dili” konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dile Yapılan Her Müdahale Düşünceyi de İstikrarsızlaştırıyor

15 Ekim 2019 Salı 14:35

13.10.2019 tarihinde gerçekleşen ve sendika yöneticilerinin ve üyelerinin büyük ilgi gösterdikleri programı Özgür Eğitim-Sen’in Genel Başkanı Abdulbaki Değer yönetti.

Doğan konuşmasında, İslam tarihinde eğitim dilinin uzun dönemler boyunca Arapça olduğunu tıpkı Batı dünyasının Latince üzerinden sağladığı ortak dünyayı İslam dünyasının da Arapça üzerinden bu ortak dünyayı inşa ettiğini belirtti.

Özellikle 19. yüzyıldan itibaren modernleşme sürecine paralel olarak Türkçenin eğitim dili olarak da kullanıldığını belirten Doğan, “ 19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında öz Türkçeci akımlar ve arayışlar da olmak birlikte son derece zengin bir dile sahip olduğumuzu rahatlıkla belirtmek gerekiyor. Dil devriminin bu açıdan hem ait olduğumuz medeniyet dünyasından ayrı düşmeyle hem de bu zengin dil ve tarihsel birikimden uzak kalmayla doğrudan ilintilidir ve hayati önemdedir. Dile dönük vurucu müdahalelerin dili istikrarsızlaştırdığını, dilin istikrarsızlaşmasının aynı zamanda düşüncenin istikrarsızlaşması ve kısırlaşması anlamına geldiği bir gerçektir.” diye konuştu.

72458646_2479820955618584_8643548123295121408_n.jpg

Mutabakat sağlanmadan dilde değişiklikler yapılmamalı

Kökeni tartışmalı olan eğitim, maarif, terbiye, talim, tahsil, tedris, tedrisat gibi kavramlara da açıklık getiren D. Mehmet Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle olunca bir derinleşme, belirli bir düzeye ulaşma da çok zor oluyor. Herkes beslendiği dış ülke üzerinden dile yeni eklemeler peşine düşüyor ancak kelime, kavram kısacası dil anlam üzerine mutabakat üzerinden işler ve eğer bu mutabakat söz konusu olamıyorsa belirli bir mesafe almaktan da söz edemiyoruz. Eğitimin kitleselliği, zorunluluğu gibi hususların da eğitimin niteliğini doğrudan etkilediği günümüz koşullarında eğitim üzerinde ciddi bir tefekkürden bahsedemiyoruz maalesef.”

Genel Başkan Abdulbaki Değer de yaptığı konuşmada, Özgür Eğitim Sohbetlerinin ikinci programında Türkçeye önemli katkılar sağlamış olan, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.