29 Mart 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

DOÇ. DR. MUSTAFA ORÇAN: KENTLER HAYATIMIZIN BİR PARÇASIDIR

19. Dönem Yazar Okulu Yönlendirme derslerinin yedinci hafta konuğu, Kırıkkale Üniversitesi’nde öğretim üyesi Doç Dr. Mustafa Orçan oldu.

Doç. Dr. Mustafa Orçan: Kentler hayatımızın bir parçasıdır

08 Ocak 2013 Salı 11:41

“Kentlerde barınma ihtiyacı dışında sanat ve estetikte olması lazımdır.” Diyen Orçan, “Bir yer inşa edilirken gözden kaçırdığımız en önemli sorunlardan biride budur dedi. Buna rağmen yapılarda mimariye gerekli özenin gösterilmediği, eski alışkanlıklarımızın devam ettiği, komşumunuz kavgasını neşesini duyarak özel hayatın gizliliğinin ortaya çıkması kentleşmenin dezavantajlarındandır “dedi.

Doç. Dr. Mustafa Orçan, “kentleşme demek alışılagelmiş doğal ortamı yok etmek değildir” diyerek, yapılarda doğal güzellikleri göz ardı etmemek için çalışmalar yapılmasını,  takip edilmesini , denetlenmesini bu konuda eksiklerin giderilmesini belitti. Ayrıca herkesin bu konuda ki birikimlerini ortaya koyup bir araya getirmesiyle çözüm bulunabileceğini savundu. Bir diğer konuda Türkiye’nin bu alanda çalışma yapan uzmanlarının sosyologlarının az olmasıydı. TOKİ’de bu alanda çalışma yapan bir tane sosyoloğun olmamasının verdiği üzüntüye değindi.

Kentsel dönüşüm doğru bir oluşum mu? Sorusuna ise Mustafa Orçan şu cevabı verdi:“Kentsel dönüşüm bir sağlıklaştırmadır. Kültürü, doğayı bozmadan güzel şeyler yapılırsa doğru bir bir oluşumdur. Eğer diklemesine gelişi güzel estetiği olmadan dayanıksız bir yapılaşmayla yapılırsa o zaman doğru bir oluşum yapılmaz.” Yanıtını verdi. Ayrıca, “Bir dönüşüm yapılacaksa örneğin 10 mimar mühendis varsa en az 3-4 tanede sosyolog, halk bilimci olmalı ki toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilsin” diyerek bu konuda ki öneme dikkat çekti.

Kentleşme konusunda yurtdışında ki örnekleri göz önüne almamızın altını çizen Orçan, yapılan mimarilerde suç oranlarına, yaşa, ulaşıma, maddi imkanlara, bölgenin soysa politik durumuna göre anketler yapılmasını tavsiye  etti.  Bir başka konu ise gelecek nesillerimize sağlıklı yapılar bırakmak olduğunu söyleyerek, “ Geleceğin çocukları yapılan yapay şelaleleri gerçek şelaleler sanacaklar” diyerek şunları ekledi; “ Çocuklarımız toprağa dokunmalı basmalı, nasıl ki vücudumuzda ki gözenekler bizim nefes almamızı sağlıyorsa toprakta bizim nefes almamızı sağlayacak ama maalesef nefes alacağımız toprak alanlarını çıkarlarımız uğruna dolduruyoruz.” dedi.

Bu konuda İbn-i Haldun’un Mukaddime kitabını örnek gösteren Orçan, “Yüzyıllar önce yazılan Mukaddime’nin 2. Ciltinde Kentler Nereye konulmalıdır? Sorusuna şöyle cevap vermiştir; “Ulaşımın kolay olduğu, su boylarının yanına kurulmuş, sağlıklı hava akımının sağlandığı, neşeli şehirler konulmalıdır.” diyerek o zamandan beri nasıl bir şehir olacağını aslında bize tarif etmiş bulunmaktadır.

Son olarak karşılıklı fikir alış verişlerinin yapıldığı yönlendirme dersinde sayın Orçan; “Türkiye de aşırı ideolojik kavramlarla ilgili sorunlar var. Önceden planlamadan yapılan yanlışlar varken, şimdi yanlış planlamadan doğan sonuçlar vardır. Bizler 20 yıl içerisinde yeniden yıkılabilecek yok olacak kentler kurmamalıyız” diyerek dersini sonlandırdı.

 

Doç Dr. Mustafa Orçan Kimdir:

1968 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1992’de Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 1993’de Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Aynı üniversitede yüksek lisansını; İstanbul Üniversitesi’nde doktorasını tamaladı. 1999-2003 arası İstanbul Üniversitesi’nde de araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2004’ten itibaren Kırıkkale Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Osmanlı’dan Günümüze Modern Tüketim Kültürü, Kır ve Kent Hayatında Kadın Profili yayınlanmış kitaplarıdır. Çok çeşitli dergi, kitap ve projelerde yayımlanmış makale ve bildirileri bulunmaktadır.

Haber: Ümit Yıldırım

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.