29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

DOSTLARI VE ARKADAŞLARI METE’Yİ ANLATTI: ÇALIŞKAN, TİTİZ, KADİRŞİNAS VE DOĞRUCU

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) 40. yıl faaliyetleri kapsamında “Dostlarının Tanıklığı ile Yaşayan Yazarlara Saygı” programının ilki Muhsin Mete için düzenlendi.

Dostları ve arkadaşları Mete’yi anlattı: Çalışkan, titiz, kadirşinas ve doğrucu

30 Mart 2018 Cuma 14:12

29 Mart 2018 Perşembe akşamı TYB Genel Merkezi Mehmed Âkif Divanı’nda gerçekleşen saygı programını yönetim kurulu üyesi Ahmet Fatih Gökdağ yönetti. Gökdağ, katılımcılara önce Mete’nin  öz geçmişini okudu daha sonra da çalışma hayatı, ailesi ve arkadaşlarıyla olan fotoğraflarının yer aldığı sunum gösterildi.

Söz alan konuşmacılar da Muhsin Mete’nin hayatı, yapımcı ve yönetmenliği ile yazarlığı hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Mete adam gibi adamdır

img_5547.jpg

Mete’yi 1980’li yıllardan bu yana tanıdığını, sıkı ve kesintiye uğramadan devam eden dostluklarının olduğunu belirten ilk konuşmacı Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle Türkiye Yazarlar Birliğine teşekkür ediyorum. 40. yıla yakışır programlar düzenliyor. Mete ile tanışmamız TYB eksenli oldu.  Bursa’da başlayan Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni başta olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında farklı etkinliklerde birlikte olduk. Muhsin Mete, çok çalışkan, titiz, hakşinas, doğrucu, ilişkilerinde dengeli yani adam gibi adamdır. Kendisine sağlıklı, huzurlu, hayırlı bir ömür diliyorum.”

İdarecilikte başarılıydı

img_5550.jpg

Daha sonra kürsüye gelen yazar TYB Vakfı Mütevelli Heyet üyesi Mustafa Çetin Baydar, uzun yıllardır tanıdığı Mete’nin, çalışma hayatında büyük başarılar elde ettiğini söyledi. Çetin, “Mete,  ince eleyip sık dokuyan, yaşarken her an Hakkın divanındaymış gibi huşu duyan ismi ile müsemma bir güzel ruh.  İdarecilikteki başarısı onun muhakeme tarzından geliyordu.  Dileğimiz, yakın bir gelecekte, onun hatıralarını okuyacağımız kitabını neşretmesidir.” diye konuştu.

Estetik ve inceliğe önem verir

img_5594.jpg

Mehmet Nuri Şahin de Muhsin Mete  ile TRT de birlikte görev yaptıklarını, hem çalışma hayatında hem de iş dışında çok güzel dostluklarının olduğunu ve bunun devam ettiğini belirttiği konuşmasını söyle sürdürdü; “Mete, TRT de görev yaptığı dönemde çok önemli projeleri hayata geçirdi. 1985 yılında Ankara Televizyonu Belgesel Programlar Müdürü oldu. Birlikte güzel, verimli çalışmalar yaptık. Kendisi, iyi bir dost, iyi bir arkadaştır. Estetik ve inceliğe büyük önem verir. Masa, kasa ve şöhret imtihanlarından her zaman başarı ile geçti.”

Lisede başlayan dostluğumuz devam ediyor

img_5575.jpg

Dostlarının ve arkadaşlarının Muhsin Mete’yi anlattığı programın diğer bir konuşmacısı ise D. Mehmet Doğan oldu. Doğan yaptığı konuşmada, Muhsin Mete ile Ankara Gazi Lisesinde elli yıl önce başlayan dostluklarının  şimdiye kadar fasılasız sürdüğünü ifade etti.  

Zaman zaman hatıralarla süslediği konuşmasında Doğan şunları söyledi: “Lisede benden bir sene sonra idi, okulun bilgi yarışması takımında yer alıyordu. Bir sene önce benim de içinde bulunduğum bilgi yarışması takımı Türkiye birincisi olmuştu. Ben bizden sonraki arkadaşlara yardımcı olmak için birkaç kere gittim. Muhsin’le böylece tanıştık. Üniversite’de SBF Basın Yayın Yüksek Okulu’nda aynı sınıfta okuduk. Radyo ve Televizyon Bölümünü seçtik. O zamanın şartlarında iş bulma ihtimali sıfırdı. Fakat öyle gelişmeler oldu ki, ben TRT’ye genel müdür danışmanı oldum, Muhsin de televizyon prodüktörü. Birlikte Ulucami’den başlayarak çok güzel belgesel programlar yaptık. Muhsin, Yazarlar Birliği kurulduğunda biraz çekingen davrandı ama sonra üye oldu, Türkiye Yazarlar Birliği yönetim kurulunda üye, genel sekreter yardımcısı ve genel sekreter olarak görev yaptı, birliğimize güzel hizmetler verdi. Düzenli, dakik ve titiz tavrıyla görevlerini hakkıyla yaptı. Halen Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti üyesidir. Yurt içinde ve yurt dışında birçok seyahatlere katıldık. Kendisi çok çalışkan, gayretli ve başarılı bir arkadaşımızdır.”

Güvenilir ve kadirşinastır

img_5613.jpg

Programın son konuşmacısı Adnan Tekşen oldu. Tekşen yaptığı konuşmada, “ Muhsin Mete benim arkadaşım, dostumdur. Aramızdaki ağabey kardeş ilişkisi yıllardan beri kesintisiz devam ediyor. Çalışma hayatında oldukça titiz ve doğrucudur. Bildiğini söyler, söylediğini yapar, güvenilir ve kadirşinastır.” diye konuştu.

Son konuşmacı olarak kürsüye gelen Muhsin Mete, programı düzenleyen TYB’ne, Ahmet Fatih Gökdağ’a kendisiyle ilgili konuşanlara ve katılımcılara teşekkür etti.

img_5639.jpg

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Muhsin Mete’ye günün anısına, Türkiye Yazarlar Birliği'ne hizmetleri için “teşekkür berat"ı takdim etti.

Dostlarının tanıklığı ile yaşayan yazarlara saygı etkinliğine TYB  Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Başkan Yardımcısı  Ferhat Koç,  TYB Vakfı  2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, TYB eski başkanlardan Nazif Öztürk, eski yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Sılay, Ahmet Şenol, Ersin Özarslan, eski Şanlurfa Milletvekili Halil İbrahim Çelik ile Muhsin Mete’nin dostları, Genç TYB mensupları ve davetliler katıldı.

img_5657.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.