27 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara15°C

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ TÜRKİYE BİLDİRİSİ BU YIL ŞİŞLİ’NİN OKULLARINDA OKUNACAK

Çocuk Vakfı’nın geleneksel hâle getirdiği ve her yıl 20 Kasım’da açıklanan Dünya Çocuk Hakları Günü Türkiye Bildirisi’ni bu yıl şair, çocuk edebiyatı yazarı ve tarih öğretmeni Betül Tarıman yazdı.

Dünya Çocuk Hakları Günü Türkiye Bildirisi Bu Yıl Şişli’nin Okullarında Okunacak

17 Kasım 2017 Cuma 14:35

Çocuk Vakfı ile Şişli İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’nün Maçka Pakmaya Hüsamettin Ziler Ortaokulu’nda 11.00’de gerçekleştireceği programda Çocuk Hakları Günü Türkiye Bildirisi’ni çocuklar seslendirecek. Ayrıca 2017 Çocuk Hakları Günü Türkiye Bildirisi bu yıl Şişli’deki bütün okullarda okunacak.

Herkesi çocuk hakları savunuculuğu için çocuk elçisi olmaya davet ediyor ve bildiriyi sunuyoruz:

İYİLİĞİN SABAHINDA

Betül TARIMAN

Aynı Göğün Altında Aynı göğün altında ne çok şey yitirdik. Belki de en çok insan taraflarımızı. Oysa bir zamanlar çocuktuk, masumduk sokak aralarında oynarken. Eve geç kaldığımızda annemiz kızdığında, düşüp bir yerlerimizi incittiğimizde bir o kadar da savunmasız. Çocukluk mu çabuk geçti yoksa bizler mi çabuk büyüdük? Oysa ne hayallerimiz vardı! Everest Tepesi’ne çıkmak istiyorduk da çıkamadık, Atlas Okyanusu’nu aşmak istiyorduk da aşamadık, küçücük odalara sığıştırılmış hayatlarımızın dışında bir hayatın mümkün olduğunu hayal edemedik. Hayatlarımız evlerimiz, sokağımız, mahallemiz ile sınırlı kaldı. Japonya’yı televizyondan, Fransa’yı bir kitaptan, Meriç Nehri’ni haritadan öğrendik. Yeryüzünde türlü renk ve dilde insanların yaşadığını öğrendiğimizde heyecanlandık. Bizlere pek çok şeyi öğreten büyüklerimiz olmasaydı ne yapardık? Ya da her çocuk diğerleri kadar şanslı mıydı?

Çocuktuk evet, aynı göğün altında çok şey yitirdik.

Bizler evrenin oğulları ve kızları olarak bilimin, sanatın, felsefenin ışığı altında hayal kurmak, hayal kurdukça yeni hedefler edinen bireyler olmak istiyoruz. Yeteneklerimizin geliştirilmesine katkı sunulması pek çok sorunun cevaplanmasını sağlayacaktır.

Dikkatlerimizi demir kuşların dağıtmadığı bir dünyada, doğanın sunduğu nimetlerden yararlanarak, özgürce soluk almak istiyoruz bu bizim en doğal hakkımız.

Hepimiz farklı özelliklere sahibiz. Gökyüzünde uçuşan rengârenk balonlar ne kadar güzel görünüyor değil mi? Bizlere çocukluğunuzdan ödünç aldığınız keder yerine sevgi ve şefkat verin, aramızda ayrımcılık da yapmayın. Biz çocuklar, kardeşliğin elçileriyiz. Aramızda din, dil, ırk, cinsiyet, engellilik gibi konularda ayrım gözetilmesi bizleri üzer.

İlk masal veya hikâye kahramanlarımızdan biri belki de sizsiniz. Sizleri gözümüzde öyle çok büyüttük ki! Dünyaya bir de bizlerin gözüyle baksanız ne çok sevineceğiz.

Korku ve kaygı duymadan bir ormanda kaybolmak ne güzeldir! Sizlere güvenmek istiyoruz. Hayatta kalmamız, gelişmemiz için bizlere katkı sunun yeter.

Haklarımızı Yaşamak İstiyoruz

Emeğimizin sömürülmediği, haklarımızın korunduğu kardeşçe ve barış içinde bir dünyada yaşamak istiyoruz.

Oyun oynamak, seyahat etmek bizleri geliştirir. Bu düşünce aklınızın bir köşesinde hep olmalı.

Beslendiğimiz kaynaklardan en önemlisi kitaplar. Çocuk kitaplarının üretimi ve yayılmasını teşvik etmek bizleri sevindirecektir.

Bizlerinde özel hayatı olduğunu unutmayınız. Müdahaleci olmak yerine, kendinizi bizim yerimize koymanız bizleri mutlu kılar.

Biz dünya çocuklarının temel yaşam haklarının yanı sıra nüfus kütüğüne kaydolma, isim, anne babalarımızı bilme, onlar tarafından bakılma gibi haklarımız olduğunu da unutmayınız.

Bizler de sizler gibi düşüncelerimizi özgürce ifade etmek istiyoruz.

Savunmasızız. Ruh ve beden sağlığımız sizler tarafından güvence altına alınmalı.

Siz büyüklerimizin içinde de bir çocuk olduğunu zaman zaman gözlemliyoruz. Keşke o çocuğu hep görebilsek! O zaman dünya daha güzel olacak!

Sevgi, saygı ve hoşgörünün olduğu bir dünyada yaşamak dünyayı yaşanılır kılacaktır. Bizler böyle bir dünyada yaşamak istiyoruz.

Toplumun yaşayışını düzenleyen kurallara ihtiyacımız olduğu kadar, özgürlüklerin sınırsız kullanılmaması gerektiğini de bilmemiz gerekli. Ayrıca arkadaşlarımızın da bizimle aynı haklara sahip olduğunu… Çünkü biz çocuğuz. “Çocuk hakları haritası ” dâhil pek çok şeyi sizlerden öğreneceğiz.

Yardımlaşmak, paylaşmak da öğrenmemiz gerekenlerden. Bizlere örnek olduğunuz takdirde güzel davranışlar sergileyeceğiz.

Çocuğa ve Haklarına Saygı

Yeryüzünde şiddet, sömürü ve acı var. Çocuğa ve çocukların tüm haklarına saygılı olmak dünyaya adalet, özgürlük getirecektir.

Bizlerle aynı hizada durmak, dünyaya oradan ses vermek bizler kadar sizleri de mutlu edecektir.

Özgüvenimizin gelişmesinde siz büyüklerimize görev düştüğünü biliyorsunuz değil mi?

Birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var.

Unutmayın! On sekiz yaşına kadar hepimiz çocuğuz.

BETÜL TARIMAN

7 Eylül 1962’de Edirne’nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Anadolu’nun çeşitli kentlerinde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. İlk şiiri Ağustos 1992 tarihli Kıyı dergisinde çıktı. Şiirlerini ve yazılarını Varlık, Gösteri, E Edebiyat, Son Kişot, Yasakmeyve, Adam Sanat, Le poete travaille (şair çalışıyor), Esmer, Cumartesi başta olmak üzere çeşitli dergilerde yayımladı. Kurduğu şiir atölyesinde şiir çalışmalarını sürdürdü. Kastamonu’da şair ve yazar Rıfat Ilgaz anısına 2001 yılından bu yana şiir dalında verilen Şiir Ödülü’nün kurucusu oldu. Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi (WALD) tarafından Mahalleleri ve Muhtarlıkları Güçlendirme Projesi kapsamında kurulan Kastamonu Mahalle Evi’nde sanat danışmanlığı yaptı. Toplu Fotoğraflar adlı bir dergi çıkardı. Safranbolu 6. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde Tarihin Gölgesinde Bir Kent Masalı adlı Belgesel Film Projesi ile ödül aldı. Kastra Komnenüste Bir İkindi Vakti adlı bir Belgesel Film projesi daha olan şair, “Edebiyatımızda Oğuz Atay” konulu sempozyum düzenledi. “Kastamonu’da Kadınlar Edebiyatla Buluşuyor” adı altında mahalleli kadınlarla (öykü, şiir) atölye çalışmaları yaptı. I.Oğuz Atay Öykü Ödülü’nün gerçekleştirilmesine katkı sundu. Cumhuriyet Kitap ekinde kitap tanıtımları yaptı.

2005 Necatigil Şiir ödülünü alan şairin kitapları: Ay Soloları (1995 Akdeniz Yay.), Üzgündü Kırlar (1996 Çankaya Bel.Yay.), Kardan Harfler (2000 Hera Yay.), Güle Gece Yorumları (2002 Can Yay.), Yol İnsanları (2004 Can Yay.), Kar Merdiveni (2007 YKY), Ağır Tören (2009 YKY), Hadde (Toplu Şiirler 2012 YKY), Elma Dersem Çık (2008 Can Yay.), 2010 Rüyaya Kaçan Kuşlar (2010 Kanguru Yay.), Gezgin Kaplumbağanın Düşleri (2011 Çizmeli Kedi Yay.), Elim Sende (2011 Can Yay.), Ufacık Tefecik Kurbağacık (2012 Can Yay.), Hadde–Toplu Şiirler ve Melvin’e Giden Yol (2012 YKY), Kayıp Karınca Yuli (2014 Top Çocuk), Gökyüzü Prensi Po İle Küçük Kız (2014 Can Yay.), Kızlar İçin Prelüd (Nezih-er Yay. 2014), Rüzgarın Azabı (2015 YKY).

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.