19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara20°C

EROL GÜNGÖR SEMPOZYUMU KİTAP OLARAK YAYINLADI

26-27 Nisan 2018 tarihlerine Kırşehir’de düzenlenen “Cumhuriyet Dönemi Milli Düşünce Sistematiğinde Erol Güngör” ulusal sempozyumu kitap olarak yayınlandı.

Erol Güngör Sempozyumu Kitap Olarak Yayınladı

12 Aralık 2018 Çarşamba 10:00

35. yıl önce vefat eden, etkisi günümüze kadar süren ve fikirleri pek çok yazar, düşünür ve siyasetçiyi etkileyen merhum Prof. Dr. Erol Güngör adına 26-27 Nisan 2018 tarihlerine Kırşehir’de düzenlenen “Cumhuriyet Dönemi Milli Düşünce Sistematiğinde Erol Güngör” ulusal sempozyumu kitap olarak yayınlandı.

Türkiye Yazarlar Birliği, Kırşehir Belediyesi ve Ahi Evran Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen,  merhum Prof. Dr. Erol Güngör’ün eşi  Prof. Dr. Şeyma Güngör ve Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı  D. Mehmet Doğan’ın şeref konuğu olarak katıldıkları sempozyumda, akademisyenler ve bilim adamları Güngör’ün  hayatı, fikirleri, eserleri, kişiliği  hakkında bildiriler sundular.

Bu bildirilerin yer aldığı kitabın takdim yazılarını Yaşar Bahçeci, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Prof. Dr. Şeyma Güngör yazdı.

Eser beş bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde; Değerler Dünyası ve Sosyoloji başlığı altında; D. Mehmet Doğan: Erol Güngör; Yeniden, Prof. Dr. Cevat Özyurt: Erol Güngör’ün Tarihsel ve Çağdaş İslam Sosyolojisi, Prof. Dr. Cemalettin İpek: Erol Güngör’ün Değer Tasnifi ve Psikolojik Ahlak Kuramları Bağlamında Değerler Eğitimine Yönelik Bazı Öneriler, Prof. Dr. Levent Bayraktar: İnsan ve Değer gibi konuları işlemiştir.

İkinci Bölümün konu başlığı ise: Prof. Dr. Erol Güngör’ün Din, Tasavvuf ve Ahlak Anlayışı. Doç. Dr. Osman Şimşek: Yeni Türkiye Açısından ‘’Tevhidi Düşünce-Yeni Ahlak Toplumu’’ İnşasının Sistem Modeli, Tahsin Yazgan: Erol Güngör’ün Din ve Toplum Anlayışı, Mehmet Bilal Yamak: Klasiği Modern Okumaya Tabi Kılmanın İmkânı: Erol Güngör Düşüncesinde ‘’Tasavvuf Bilgi’’  gibi başlıklardan oluşmaktadır.

Üçüncü Bölüm; Prof. Dr. Erol Güngör’ün Kültür, Edebiyat, Sanat ve Halk Bilimi Yaklaşımı. Prof. Dr. Nebi Özdemir: Kültür Değişimleri ve Teknoloji, Prof. Dr. Ergin Kariptaş: Erol Güngör: Batılılaşma ve Yozlaşma Karşısında Türk Milli Kültürü, Prof. Dr. Hacı Musa Taşdelen: Erol Güngör’de Kültür Değişmesi Kavramı, Selma Dönmez: Modernleşme Sürecinde Erol Güngör’ün Milli Kültür’e Bakışı yer almaktadır.

Dördüncü Bölüm; Türk Milliyetçiliği ve Türk Aydını.  Prof. Dr. Harun Çiftçi: Erol Güngör’ün Akademik Düşüncenin Temel Kavramlarına ve İlim Adamlarına Dair Görüşleri, Doç. Dr. Kürşad Zorlu: Erol Güngör’ün Kültürel Sisteminde Milliyetçilik ve Aydın Olmak İlişkisi, Doç. Dr. Ayfer Şahin: Türk Kültür ve Medeniyet Bağlamında Erol Güngör’ün Milliyetçilik Anlayışı gibi konulardan oluşmaktadır.

Beşinci Bölümün konu başlığı, Türk ve İslam Medeniyeti. Prof. Dr. Mehmet Öz: Erol Güngör’ün Medeniyet Anlayışı Çerçevesinde 21. Yüzyıla Bakış, Prof. Dr. Necmettin Tozlu: Görevimiz: Yeni Bir İnsan ve Medeniyet İnşası Yahut Şahsiyetten Medeniyete, Prof. Dr. Mehmet Şeker: Erol Güngör’ün İslam Medeniyetine Bakışı başlıklarından oluşmaktadır.

Eserin son bölümünde sempozyum ile ilgili fotoğraflar da yer almaktadır.

Yayın Koordinatörü: Dr. Maksut Yiğitbaş, Yayımlayan: Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Sempozyum Koordinatörü: Dr. Maksut Yiğitbaş, Baskı Yılı: 26 Nisan 2018, Yayınevi: Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları.

Erol Güngör Kimdir?

25 Kasım 1938 yılında doğan Erol Güngör Ortaokul sıralarında eski yazıyı öğrendi. İlk ve ortaöğretimini Kırşehir’de yaparak 1956 yılında Kırşehir Lisesini bitirdi. Lise öğrencisi iken özel Arapça dersleri aldı. İstanbul Hukuk Fakültesi’ne girdi, sonra Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne geçerek 1961 yılında burayı bitirdi ve aynı fakültede konuk profesör olan Hains’in asistanlığını yaptı.

Erol Güngör, Cumhuriyet sonrası Türk kültürü ile ilgili yaptığı analizler ve toplumsal değişmenin niteliklerine dair gözlemleri ile Türk milliyetçiliğinin en başarılı ideologlarından biri olmuştur. Sosyoloji, tarih, sosyal psikoloji ve tasavvuf üzerine kıymetli eserler veren Güngör, eserlerinde Türkiye’ye ağırlık vermekle beraber Avrupa düşüncesinde değişim ve İslam dünyasının meseleleri üzerinde ilmi, fikri tahliller yapmıştır. Milli kültürün yazılı olarak yeniden yorumlanmasını ve toplumun hizmetine sunulmasını amaçlamıştır. Ayrıca, tasavvufun günümüzdeki meselelerini konu edinmiştir. Henüz genç yaşta iken 24 Nisan 1983 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Yunus Emre Kayacı

erolgungorkapak1.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.