19 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

GENÇLER İÇİN NABÎ

Eylül Kitap, Eyyüp Azlal’ın kaleme aldığı ve Divan edebiyatı esintisi taşıyan “Gençler İçin Nâbî” adlı biyografi kitabıyla yayın hayatına merhaba dedi.

Gençler İçin Nabî

13 Temmuz 2018 Cuma 09:01

Klasik Türk Edebiyatı ve hikmet tarzın en büyük temsilcilerinden olan Şair Nâbî, gerek divanlarında ve gerekse de oğlu Ebulhayr şahsında yazdığı büyük nasihat kitabı Hayrinâme’de (Hayriyye) gençlere nasihatte bulunmuş. Devlet adamlarıyla yaşadığı hatıraları yazmıştır.
Şair Yusuf Nâbî, oğluna şu hikmetli öğütleri de vermiştir.   “İlim, ilahi bir sofradır. İlim, Allah’tan insanlara bir bağıştır. Bir şeyi ehlinden öğren ve bunu yaparken utanma. Çünkü her şeyin alimliği cahilliğinden daha iyidir. Hicivden korun ki aşırısı pek kötüdür. Halk arasında o, küçük görülen ve beğenilmeyen bir şeydir. Laf taşımanın zararlarını unutma. Kimseye minnetini arz etme de minnet yükü altında eğrilme” gibi öğütlerle oğlu Ebulhayr şahsında gençlere öğütler vermiştir.
Kitapta Şair Nâbî’nin hikmetlerle dolu hayatı ve yaşadığı şehirler Şanlıurfa, İstanbul ve Halep’e yer verilmiştir. Niyazi-i Mısri, İnsan, önünden varlıkların geçtiği bir ayna gibidir demişti. Şair Nâbî’nin de yaşadığı ve gezdiği bu üç Osmanlı Şehri kitapta kendine yer bulmuştur.
Kitabın sonunda Şair Nâbî’nin çoğu ezbere bilinen şiirlerinden bir seçki yapılmış ve şiirler, günümüz diline çevrilmiştir. Şiirlerde dönemin sosyal ve kültürel yapısına dair olaylar aktüel olaylar arasında ilişki kurulmuştur.
Yazar Eyyüp Azlal, bu kitabın yazılma nedenini şöyle açıklar: “Sûfî’lere göre “Hikmet” keramet babında bir gelindir, dengini bulamazsa babasının evine geri döner. Hikmet, babasının evine geri dönmeden bu hikmetli şairin sırlarla dolu sözlerinden bir şeyler kapalım düşüncesiyle bu eser vücuda getirilmiştir.”
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.