24 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara18°C

“GÖÇ MEDENİYETLERİ ZENGİNLEŞTİRİR”

“Göç olgusuna bakarken, onun edebi, kültürel, fikri, sosyal, siyasi, tarihi ve ekonomik boyutları bir medeniyet tasavvuru içinde birlikte ele alınmalıdır.”

“Göç Medeniyetleri Zenginleştirir”

25 Ekim 2019 Cuma 15:29

Kilis’te Muhacir Edebiyatı Sempozyumu devam ediyor. Sempozyumda; göç, Suriyeli mültecilerin göç nedenleri, göçün insani boyutları, edebiyat ve göç ilişkisi konuları akademisyenler, tarihçiler ve bilim adamları tarafından tüm boyutlarıyla ele alınıyor.

Kilis Valiliği ve Türk Dil Kurumunun katkıları, Türkiye Yazarlar Birliği ve Kilis 7 Aralık Üniversitesinin iş birliği ile gerçekleşen sempozyumun 24.10.2019 tarihindeki ilk günün birinci oturumunu Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldırım yönetti.

1-050.jpg

Bu oturumda bildiri sunan akademisyenler ve konu başlıkları ise şöyle; Prof. Dr. Levent Kayapınar: Osmanlı Döneminde Anadolu’dan Balkanlara Göç, Prof. Dr. Rahman Adami: 93 Harbi sırasında Rumeli’den Diğer Osmanlı Bölgelerine Göç, Doç Dr. Mustafa Hatipler: Göçün Acı Nedeni OlarakBaskı ve Zulüm: Balkan harbi Örneği ve Dr. Ethem Baymak: Balkan-Türk Edebiyatında Göç. 

2-041.jpg

Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar’ın yönettiği ikinci oturumda bidiri sunan bilim adamları ve konuları; Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel: “Zor Zamanlarda Konuşmak”: Türkiye’nin Suriyeli Göçmenleri, Dr. Öğretim Üyesi Ali Zafer Sağıroğlu: Göç ve Medeniyet üzerine, Doç Dr. Mahmut Kaya: Suriyeli Mültecilerin Türkiye’ye Göç nedenleri  ve Doç Dr. Emel Topçu: Suriyeli Aktivist Kadınlar.

Günün son oturumunu Doç. Dr. M. Enes Kala yönetti.

3-046.jpg

Konuşmacılar ve bildiri konuları da şöyle sıralandı: Prof. Dr. Ali Tilbe: Göç Romanları İncelemesinde Yöntem arayışları, Doç. Dr. M. Fatih Kanter: Tarihten Kurguya Göç Romanları ve Öğretim Görevlisi Abdurrahman Şengöz: Laila Lalami’nin Account Adlı Romanı: “Dünyayı İki Farklı Mercekten Görmek: Mustafa El-Zamori’den Estabanico”ya.  

Göç üzerine çalışmalar yapan akademisyenlerin, tarihçilerin ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği sempozyumun ilk günü şu görüşler ifade edildi: “Göç olgusuna bakarken, onun edebi, kültürel, fikri, sosyal, siyasi, tarihi ve ekonomik boyutları bir medeniyet tasavvuru içinde birlikte ele alınmalıdır.”, “Göçün medeniyetleri zenginleştirici ve güçlendirici bir yönü vardır”, “Göçler kültürel zenginliğin doğmasına ve dilin gelişmesine neden olur. Göç alan kültürlerin dili zengindir.” “Göçler ötekileştirme duygusunu yarattığı gibi tersine bir arada yaşama kültürünü de yaratır. Zira Göç alan toplumlarda önce ötekileştirme daha sonra kabullenme ve bir arada yaşama duygusu gelişir. Göç alan şehirler, göç almayanlara nazaran daha hoşgörülüdür.”

Sempozyuma, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Mustafa Doğan Karacoşkun ve üniversitenin idari ve akademik personeli, TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. M. Enes Kala, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Kurtoğlu ve Mahmut Erdemir, danışman Ferhat Koç, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Araştırma Görevlileri Maşallah Nar ve Mehmet Tuğrul ile TYB Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya katıldı.

Muhacir Edebiyatı Sempozyumunun ikinci gününde de, bilim adamları, akademisyenler, göç zerine araştırma yapan tarihçiler ve edebiyatçılar bildirilerini sunacaklar.

Mahmut Erdemir

img_5856.jpgimg_5816.jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.