20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

GÜZELYAZICI VEFATININ 40. YILINDA TYB İSTANBUL'DA ANILIYOR

Şair din âlimlerimizden olan, Eski İstanbul Müftüsü Aburrahman Şeref Güzelyazıcı, vefatının 40. Yılında yakınları ve sevenlerinin bir araya geleceği bir toplantıyla TYB İstanbul'da anılacak. Program bugün (19 Ocak Cuma) saat 17.00'de başlayacak.

Güzelyazıcı Vefatının 40. Yılında TYB İstanbul'da Anılıyor

19 Ocak 2018 Cuma 13:20

İstanbul Müftüsü olarak tanınan, fakat bunun yanı sıra şair, kütüphaneci, mutasavvıf ve son dönem din âlimlerinden olan Abdurrahman Şeref Güzelyazıcı, vefatının 40. Yılında unutulmadı. Çok yönlü ve seçkin kişiliği ile bir devri taşıyan Güzelyazıcı'yı, genç nesillerin de tanıması fikrinden yola çıkan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, Emin Işık ve Güzelyazıcı'nın damadı Bülent Çorapçı'nın konuşmacı olduğu bir anma toplantısı gerçekleştirecek. 19 Ocak Cuma (bugün) saat 17.00'de başlayacak toplantıya, sevenleri ve yakınları da iştirak edecek.

 

ABDURRAHMAN ŞEREF GÜZELYAZICI KİMDİR?

6 Mayıs 1904 yılında Selanik'te doğdu. Dört yaşında babasını, dokuz yaşında annesini kaybetti. İlköğrenimine Petriç'te başladı. Balkan Harbi yüzünden Amasya'da ilkokula devam etti. Sonrasında Vize'nin Saray kasabasına geçiş yaptı ve ilkokulu burada bitirdi. Daha sonra İstanbul'a yerleşti ve medreseye kaydoldu. 1927 yılında ilahiyat fakültesini bitirdi. Öğrenimi sırasında Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki kütüphanecilik kursunu tamamladı. Önemli hocalardan özel dersler aldı. Yazdığı şiirlerinden bazıları fakülte dergilerinde yayımlandı. Mezuniyetin ardından Fatih Millet Kütüphanesi'nde göreve başladı ve aynı sıralarda öğretmenlik yaptı. Felsefe eğitimine de bu dönemde başlayan Güzelyazıcı, Vefa Lisesi ve Murat Molla Kütüphanesi'nde de görev yaptı. Kızının ve eşinin kaybından sonra tasavvufa ilgisi arttı. Sonraki yıllarda muhtelif camilerde vaaz vermeye başladı. Celaleddin Ökten ile birlikte imam-hatip okullarının kurulmasındaki öncülerden biri oldu. 1950 yılında İstanbul Müftülüğü vaiz ve hademe-i hayrat murakıbı oldu ve İstanbul ihtisas vaizliğine tayin edildi. 1963-1968 yılları arasında Fatih Camii'nde fahri hatiplik yaptı ve bu hitaplarını İrşadü'l-Mü'minin ila Fezaili'd-din adıyla yayımladı. Yine bu dönemde İskender Paşa Camii'nde teravih öncesi vaazlar verdi. 30 Kasım 1972 tarihinde İstanbul Müftüsü oldu. Müftülük görevi sırasında 15 Mayıs 1978 tarihinde vefat eden Abdurrahman Şeref Güzelyazıcı, Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Edirnekapı-Sakızağacı Mezarlığı'na defnedildi.

 

 

 

Tarih: 19 Ocak Cuma

Saat: 17.00

Yer: TYB İstanbul Şubesi

İletişim: 0 212 527 75 17-18

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.