28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

HASAN NAİL CANAT TYB İSTANBUL'DA ANILDI

Kendi alanında öncü bir isim olan tiyatro sanatçısı Hasan Nail Canat, yakınlarının ve sevenlerinin katıldığı özel bir programla TYB İstanbul'da anıldı.

Hasan Nail Canat TYB İstanbul'da Anıldı

23 Ekim 2017 Pazartesi 14:15

Tiyatro sanatını Müslüman camiaya daha da yaklaştıran ve birçok tiyatrocunun yetişmesini sağlayan sanatçı Hasan Nail Canat, vefatının 13. yılında, yakınlarının ve sevenlerinin katılımıyla Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nde yâd edildi. Hem şahsiyeti hem de sanatı ile özel bir yeri olduğu ifade edilen Canat'ın, sanatındaki çığır açıcı yönler üzerinde duruldu.

NÖBET YERİNİ TERK ETMEDİ

Oturumu yöneten TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Hasan Nail Canat'ın kendine has mütevazı duruşu, babacan tavırları, yüzünde daim zarif bir nükte gibi taşıdığı tebessümü ve tatlı bir mizah ve zekâ ışıltısıyla parlayan keskin nazarlarıyla tanındığını dile getirdiği konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onu tiyatro sahnelerinde, radyo mikrofonlarında, sinema filmlerinde hep hak davanın kahraman oyuncusu olarak gördük. Kendisini, bir tek nefesini boşa harcamamış adam olarak bildik ve sevdik. Tiyatro onun için amaç değil araçtı. Davanın tiyatro cephesinde sapasağlam durdu, nöbet yerini terk etmedi. Yokluk, yoksulluk gördü ama şikayet etmedi, hikâyet etti. Bu ülkenin çocukları üzerinde oynanan oyunları bozmak için düzenlenen dünya hayatının bir oyundan ibaret olduğunu vurgulayan hakikatli oyunlara imza attı. Onun oyunlarında eğlence değil eylem ön plandaydı. Merhum Canat sadece tiyatro değil sinemada da destansı işler ortaya çıkardı. Ayrıca yazdığı kitaplarla ve radyo programlarıyla da Hakk'ı haykırdı. İnsanları en güzele talip olmaya, en güzel şekilde yaşamaya davet etti. Her sahnede 'Sakarya' olup kükreyen usta sanatçı, Rabbimizin davetine icabet ederek oyun ve eğlence yurdu olan bu dani dünyadan baki aleme hicret etti. İzini süren, hatırasını canlı tutan, davasını yaşatan Birol Cürgül başta olmak üzere bütün talebelerine teşekkür ediyorum."

 

İNSAN HARCAMAYAN DÜSTUR

Mine İzgi, Hasan Nail Canat'ın kişiliği ve ahlakı üzerinde durduğu konuşmasında Canat'ın birçok haksızlığa maruz kaldığı hâlde hiçbir zaman insanı yıpratmayan ve harcamayan bir düsturu olduğunu ifade etti. "Önce onu yazar olarak tanıdım. Üsküdar'da ve Altunizade'de bugün bir kültür hareketliliği varsa bu Hasan ağabey sayesindedir. Mekânın sanat yönetmeni olduğu halde bir odası bile yoktu. Onun yetiştirdiği insanlar ise bugün camianın öncüleri arasında." diyen İzgi, Canat'ın taşın altına elini koymak cesaretini tereddütsüz gösterdiğini belirtti.

Canat'ın yakın dostlarından olan İsmail Yeşilbağ, merhum tiyatrocunun, Üstün İnanç'ın yanı sıra mütedeyyin kitleye tiyatroyu öğreten iki isimden biri olduğunu dile getirdiği konuşmasında, onun sanatını küçümseyenlerin ve tiyatro yaşamı boyunca önüne engel koyanların Canat'ı ve sanatını değerli kılan ahlak güzelliğinden mahrum olduklarını belirtti. Canat'ın sanat yaşamı hakkında kronolojik bilgiler de aktaran Yeşilbağ, "Onun oyunlarını izleyerek tiyatroyu daha çok sevdim. O dev bir oyuncuydu. Onlarca kişiyi tiyatroya kazandırdığı okul halen devam ediyor." dedi.

"Hasan Nail Canat yaşatılmalıdır." diye sözlerine başlayan Üstün İnanç, Canat'ın tiyatroda gerçek bir misyon olduğunu belirterek tanışmalarına ve Canat'ın sanat icrasındaki tanıklıklarına dair hatıralar nakletti. Hem sanatı hem de kişiliği ile Hasan Nail Canat'ın zirve bir isim olduğunu kaydeden Canat'ın damadı Birol Cürgül, öğrencisi olmaktan onur duyduğunu ve onun mirasına sahip çıkmanın kendisi için öğrencisi olmak kadar önemli olduğunu ifade etti. Kızı Hale Cürgül Canat ise, babası Hasan Nail Canat'ın vefatından bu yana her yıl vefat yıldönümlerinde sanatçıyı anmayı ihmal etmeyen TYB İstanbul şubesine teşekkür etti ve Canat'ın teması Bosna soykırımı olan "Erik Ağacı Destanı" isimli eserini seslendirdi.

2-004.jpg3-004.jpg4-003.jpg5.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.