26 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara26°C

HIZIR REİS’E HAYREDDİN ÜNVANINI SULTAN SELİM VERMİŞTİ

Hızır Reis’e Hayreddin Ünvanını Sultan Selim Vermişti

07 Şubat 2018 Çarşamba 13:33

Dursun Saral, 'Hızır Barbaroşo Hayreddin' isimli tarihi romanında kaynakların birbirinden farklı anlattığı olayları en doğru bir şekilde haritalarla ve gravürlerle destekleyerek yazmış. Akdeniz’in 1500’lü yıllarını Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sini kullanarak bilgisayarda modellemiş. Metin Uygun yazdı.

Türk Denizcilik Tarihi’nin yetiştirdiği en büyük şahsiyetlerden birisi Hayreddin Paşa’dır. Bu sahada Osmanlı’ya büyük hizmetlerde bulunmuş, ömrü gaza ve cihatlarda geçmiştir. Dursun Saral, Ötüken Neşriyat tarafından 2015 yılında yayımlanan Hızır Barbaroşo Hayreddin isimli tarihi romanında, Hayreddin Paşa’nın, Oruç Reis şehit düştükten sonra Cezayir Sultanı olmasını ve Cezayir’i Osmanlı’ya bağladıktan sonra Cezayir Beylerbeyi olarak atanmasını, kaptan-ı deryalığa kadar devam eden bu süreçteki mücadelesini, gazalarını anlatıyor.

Kitapta yazar Dursun Saral’ın Yıldız Teknik Üniversitesi’nde başladığı akademik kariyerine Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde devam ettiği belirtiliyor. Yazarın Türk Denizcilik Tarihi alanında bilgi eksikliklerini ve yanlışlıklarını gördüğü için yapılan hataları ve eksiklikleri giderme adına üzerinde çalıştığı ‘Barbaros Empatisi’ serisinin ilk eseri ‘Oruç Barbaros Sultan’ kitabının ardından elimizdeki Hızır Barbaroşo Hayreddin de serinin ikinci kitabı... Dursun Saral kitabı oluştururken takip ettiği yol hakkında da bilgi veriyor. Kitabın meydana gelmesinde yerli yabancı kaynakları tarayan yazar, Türk ve Avrupa kaynaklarındaki farklılıkları giderebilmek ve kesin doğrulara ulaşabilmek için denizcilik ve mühendislik tecrübelerinden faydalanmış. Akdeniz’in 1500’lü yıllarını Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sini kullanarak bilgisayarda modellemiş. Gerçeğe en yakın şekilde yazabilmek için kendi geliştirdiği programla edindiği bilgilerin doğruluklarını kesinleştirmiş. Kaynakların birbirinden farklı anlattığı olayları en doğru bir şekilde haritalarla ve gravürlerle destekleyerek yazmış.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/27861/hizir-reise-hayreddin-unvanini-sultan-selim-vermisti

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.