19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

I. DÜNYA SAVAŞINDA İZMİR SAVUNMASI

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesinde Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Celal Öcal “Birinci Dünya Savaşında İzmir SavunmasıI”nı anlattı.

I. Dünya Savaşında İzmir Savunması

16 Ekim 2017 Pazartesi 10:40

14 Ekim 2017, Cumartesi günü Türkiye Yazarlar Birliği Şubesinde İzmir’in 1914-1918 yılları arasında  I. Dünya Savaşı’nda İzmir körfezinde vuku bulan kara, deniz ve özellikle hava askerî faaliyetlerini ayrıntılı olarak anlatan Celal ÖCAL; 100 YILDIR BİLMEDİĞİMİZ GERÇEK: İTİLAF DONANMASININ İZMİR’İ İŞGAL GİRİŞİMİ’ni  anlatırken:“1.Dünya Savaşı sırasında Irak Cephesinde Kut’ül-Ammare de büyük bir İngiliz Birliğini teslim aldığımız gerçeği  uzun zaman meçhul kaldı. Çanakkale gibi Kut’ul ammare haklı bir gurur kaynağımız oldu. Ancak bilmediğimiz bir başka gerçeğimiz daha vardı. Çanakkaleden  önce İtilaf Donanması İzmir’i işgale yeltenmiş Türk ordusu tarafından başarısızlığa uğratılmıştı .Adeta bozuntuya vermeden yaptıkları bu geri çekilme ve sonuçlarını anlatma  çalışmaları, görmezden gelindi..İzmir Körfezinde suyun dibine yolladığımız düşman gemileri, İzmir savunmamızın sonuçları 101 yıldır meçhul bırakıldı. İtilaf Donanması ilk gemi kayıplarını İzmir’de vermişti.. İngiliz HSM Triumph, HSM Swiftsure ,Rus Askold İzmir’i bombaladıktan sonra Çanakkale saldırısına katılmış Birleşik Filo gemileriydi.” Dedi. Ayrıca; “Beyrut ve Kınalıada gemilerimizin batığı, Urla İskelesi önündedir. 5 Mart 1915 günü  İngiliz, Fransız ve bir Rus gemisinin bulunduğu  İtilaf Donanması İzmir’i bombardıman etti.” Diyen ÖCAL;

1949 yılında Balıkesirde doğdu.İlk uçuşunu İlkokul'da babasıyla yaptı. İlk ve Orta Okul tahsilinin bir kısmını babasının Şark Hizmeti nedeniyle Diyarbakır Ziya Gökalp İlk ve Ortaokulunda tamamladı.

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesini 1979 yılında bitirdi.

Tuzla Piyade Okulundan P. Astgm. olarak mezun oldu. Kilis Martavan Seyyar Jandarma Hudut Taburu'nda takım komutanlığı  yaptı.

Türk Dünyası Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultaylarında İzmir delegesi olarak bulundu ve değişik konularda, tebliğ verdi.

İzmir Emir Sultan Türbesine sahip çıkılması yönünde caba sarfetti.

Atatürk'ün sahip çıktığı şehitlerimizden olan Boğazlıyan Kaymakamı Milli Şehit Mehmet Kemal Bey'in kızı Müşerref Gürenci ile yaptığı roportaj sonrasında aile arşivinin kamuoyu tarafından bilinmesini sağladı.

Günümüz Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi dönemin Hamidiye Sanayi Mektebi öğrencilerinin Sultan II.Abdülhamid’in tahta çıkışının 25.nci yılı nedeniyle  okullarının şeklinde çok özel bir kütüphane yaparak padişaha hediye ettiklerini 116 yıl sonra ortaya çıkarttı.

Türk tarihi  ve Kültürü ile ilgili çeşitli makaleleri Orkun,Türk Dünyası Tarih,Töre ,Türk Yurdu, Bahcesaray, Tarih ve Düşünce,Türk Solu dergilerinde, Hür Efe, Ege Manşet, Yalıçapkını, Seferihisar gibi İzmir mahalli gazetelerinde yayımlandı.

20171014_162144.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.