20 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

İSMAİL KARA İÇİN KİM, NE DEMİŞ?

İsmail Kara için İsmet Özel “sorgu meleğim” diyor. Hayreddin Karaman “kendine özgü bal arısı” olarak tarif ediyor onu. Ezel Erverdi ise “şuurlu bir hizmet eri” olduğunu söylüyor.

İsmail Kara için kim, ne demiş?

03 Eylül 2018 Pazartesi 15:16

Gerçek Hayat dergisinin 20-26 Temmuz 2001 tarihli sayısında Hasanali Yıldırım, İsmail Kara üzerine "Pırıltısız Bir Altın Yığını" başlığını taşıyan bir portre hazırlamış. Yazının girişinde bizi şu cümleler karşılıyor: “Erbab-ı kalem ancak uzaktan uludur. Yanına yaklaştışça, zaaflarını gözlemledikçe tersine döner bu ululuk. Fakat tanışmanın bile insana sınıf atlattığı İsmail Kaara’yla bir sohbet bile, o ululuğun üzerine ululuk ekletir. Nasibiniz miktarınca bu sohbetler derinleştikçe artık elinizde bu ululuğu karşılaştıracak bir ölçek kalmaz.”
 
İsmail Kara’nın hayatının keyifli bir şekilde kaleme alındığı yazıda ayrıca onun hakkında önemli isimlerden alınan görüşlere de yer verilmiş. Her isim farklı bir muhabbet, farklı bir yaşanmışlık ve paylaşım üzerinden İsmail Kara Hoca’nın pek bilinmeyen yönlerini anlatıyor. Merak ettiğimiz halde kendisine asla soramayacağımız pek çok sorunun cevabını bulmak mümkün bu paylaşımlarda. Bir evlat, bir baba, bir dost, bir yol arkadaşı, bir hoca ve talebe olarak İsmail Kara nasıldır? Hepsinin cevabını bu satırlarda bulmak mümkün.
 
Önemine binaen bu görüşleri sizin için derledik.

İsmet Özel (Şair): “Sorgu meleğim”

İsmail Kara'nın çalışkanlığına ve basiretine gıpta ederim. Onu durduğu veya oturduğu yerde bile sükûnet nedir bilmeyen bir genç olarak tanıdım. Bu kadar hareketli, istim üstünde bir gencin incelmiş bir zevke sahip olması ve ilgi duyduğu her şeyin temelini yoklayan bir ağırbaşlılığı elden bırakmayışı yabana atılamazdı. Ben de yabana atmadım. Birçok konuda nazımın geçtiği bir insan oluşundan hep istifade ettim. Sona erişi üzerinden de üç sene geçen, üç sene boyunca televizyonda bana her hafta sorgu melekliği yaptı. Tabir ağabeyi Mustafa Kara'ya aittir.

Tanıştığımız günden beri isteklerini dikkate alırım. Arşivinde bulunsun diye ona mektup bile yazdım. İsmail Kara'ya olan sevgim ve ilgim bencilcedir. Çünkü o benim ne münasebetle yazı yazdığımı gayet soğukkanlı bir tutum içinde fark eden az sayıda insandan biridir. Onu tanıdığımdan bugüne kadar kolunu sıvadığı her işin hakkını verdi, ama bu işler dolayısıyla hak ettiklerini alabildi mi? İşte bundan kuşkuluyum.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/ismail-kara-icin-kim-ne-demis-h30177.html

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.