25 Nisan 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara22°C

İSMAİL KARA: MÜSLÜMAN KALARAK AVRUPALI OLMAK MÜMKÜN MÜ?

İsmail Kara: Müslüman Kalarak Avrupalı Olmak Mümkün mü?

03 Ağustos 2018 Cuma 14:48

İsmail Kara, 27 Ocak 2018 tarihinde Bilim ve Sanat Vakfı’nda yaptığı sunumda ‘Müslüman kalarak Avrupalı olmak mümkün mü?’ sorusu etrafında, Türkiye’nin modernleşme sürecinde gerçekleşen değişimin din ile irtibatına, onun tabiriyle İslam’ın paranteze alınmasına dair önemli tespitler yapıyor. Bu önemli sunumu Zeynep Saylan bizim için haberleştirdi.

Osmanlı’nın son dönemlerinden itibaren başlayan ve sınırlı bir alana yayılan modernleşme süreci Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte daha geniş kitlelerin yaşam alanlarına dokunmuştur. Çağdaş Türk düşünürlerinin gündeminde önemli bir alana nüfuz eden bu mesele, genellikle “nasıl daha muasır medeniyet olunur” sorusu etrafında zihinleri meşgul ederken, düşünürlerin farklı hareket alanlarında kendi emelleri/ideolojileri doğrultusunda beyanatlarda bulunmalarına da neden olmuştur. Ne var ki “Avrupa medeniyetinin gülüyle dikeniyle alınmasını” savunan Abdullah Cevdet’e karşı Celal Nuri’nin ileri sürdüğü “Batının teknolojisini alıp Osmanlı’nın harsını koruma” gibi çeşitli temayüllerin toplumu oluşturan dinamikleri nasıl etkileyeceği üzerinde ise hiç durulmamıştır.

İsmail Kara bu konuyu “Müslüman kalarak Avrupalı olmak mümkün mü?” sorusu etrafında ele alıyor. Ona göre bu süreçte nasıl bir muasırlaşma gerçekleştiği ve bu değişimin din ile olan irtibatında hangi veçhelerde kesintiye uğradığı sosyolojik bir vakıadır. Modern kanunların belirleyici olduğu bu değişim ve dönüşüm politikasında İslam nasıl bir konuma sahipti? İslam düşüncesi ve çağdaş Türk düşüncesi arasındaki irtibatı inkâr eden bir zihniyetin inşasıyla bu iki düşünceyi içine alan ideolojinin problem alanları nelerdi? İsmail Kara Hocanın da ifade ettiği üzere “1924’den sonra paranteze alınan İslam” çağdaş Türk düşüncesinin ihmal ettiği en önemli alanların başında geliyordu.

Cumhuriyet ideolojisinin proje kitapları

Bilim ve Sanat Vakfı bünyesinde Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin 27 Ocak 2018 tarihinde ağırladığı Prof. Dr. İsmail Kara, Dergâh Yayınları'ndan çıkan Müslüman Kalarak Avrupalı Olmak adlı kitabının ekseninde yaptığı konuşmada dikkat çektiği en önemli husus; çağdaş Türk düşüncesi ve çağdaş İslam düşüncesinin mesafeli bir etkileşime sahip olduğudur. Çağdaş Türk düşüncesinin oluşumunu Cumhuriyet ideolojisiyle ve çok partili hayata geçişle ilişkilendiren Kara, Hilmi Ziya Ülken’in 1930’larda kaleme aldığı üç bölümden oluşan Türk Tefekkür Tarihi isimli kitabını dönemin imkân verip, talep ettiği bir proje olarak değerlendirir. İslam felsefesinin kuruluşundan itibaren düşünce tarihini ele alan kitap İbn Sina, Farabî gibi kurucu âlimlerin “Türklüğü üzerinden” bir tarih okuyuculuğu sunarak dönemin Turancı hissiyatını yansıtır.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/etkinlik/29875/ismail-kara-musluman-kalarak-avrupali-olmak-mumkun-mu

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.