20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

İSTİKLÂL MARŞI 96 YIL SONRA YAZILDIĞI YERDE OKUNDU!

İstiklâl Marşı’nın TBMM'de Kabulü’nün 96. yıldönümü Ankara’da Mehmed Âkif’in millî marşımızı yazdığı Taceddin Dergâhında kutlandı. Milli Marşımız 12 Mart İstiklâl Marşı'nın kabul edildiği günü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma gününde yazıldığı yerde okundu.

İstiklâl Marşı 96 yıl sonra yazıldığı yerde okundu!

01 Nisan 2017 Cumartesi 16:02

38 yıldır Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 10.30’da yapılan İstiklâl Marşı’nın kabul yıldönümü programı, bu sene üniversite imtihanı dolayısıyla saat 14’te gerçekleştirildi. Açılışta, Ankara Büyükşehir Beldiyesi Mehteran Takımı gösteri sundu. 

Toplantı Hacı Bayram Camii Baş imam hatibinin Kur'an-ı kerim okumasıyla başladı. 

Programı sunan Necdet Yıldırım "Türkiye Yazarlar Birliği, Altındağ Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü dergâhın ayakta kalması ve çevrenin düzenlenmesi için çaba harcadılar." diyerek ve teşekkürlerini sundu. 

Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü konuşmasına Mehmet Âkif'in gönül dostlarını selamlayarak başladı. İstiklal Marşı'nın yazıldığı dergahın önünde İstiklal Marşı'nın kabul edildiği günü ve Mehmet Âkif'i anmaktan gurur duyduklarını anlattı. İstiklâl Marşı'nın 1. Meclis tarafından kabul edilişini de anlatan Ünlü, şehit olan her kahramanımızı hayırla yad ettiğini ifade etti. 

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan konuşmasında, bu güzel mekânda Allah'ın rahmeti olan yağmurla, coşkuyla bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Tüm dünyaya "Garbın âfakını sarmışsa çelik zırhlı duvar/ Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var/ Ulusun, korkma nasıl böyle bir imanı boğar/ Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar" diye haykıracağız." dedi. "Mehmet Âkif bir feraset ehli olarak sözde medeni batının ne kadar zavallı olduğunu görmüştür. Şu günlerde Hollanda'nın, Almanya'nın tutumlarını gördük. Aslında tek dişi kalmış canavar olarak tanımladığı batıyı kale almamak gerektiğini Mehmet Akif yüz yıl önce ifade etmişti" dedi. "Hem ülkemiz beka mücadelesi veriyor hem de sözde medeni batı ile azgın intikamcı dünya ile mücadele ediyor. Dahili ve harici bedhahlar 15 temmuzda da kendini götermişti. İstiklâl ve istikbal bu marşın temel yanıdır ve İstiklal Marşı etrafında dayanışacağız, birlikteliğimizi göstereceğiz." ifadelerini kullandı. İstiklâl Marşının hakkı ve hakikati terennüm eden bir marş olduğunu söyleyen Arıcan "Bu milletin asil ve kahramandır, Marşımız bu milletin vatan bayrak ve ezan atrafında bir araya geldiğinin işaretidir" dedi.  Mehmet Akif'in "Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdımasın." sözünü tekrarlayan Arıcan "Bu programın gerçekleşmesi için çaba harcayan kamu ve özel kuruluşlarına teşekkür ediyorum." dedi. 

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan yaptığı konuşmaya gençleri ve Âkif sevdalılarını selamlayarak başladı. "Yağmurlu bir gündeyiz. 12 Mart'lar yağmurlu, karlı soğuk olur. Bugün de öyle" diyen Doğan, gençlere şöyle hitap etti: “Aziz gençler İstiklâl Marşı'nın yazılığı günden beri 100 yıla yakın bir zaman geçti. Az bir zaman değil, üç nesil. O yüz yıla erişmiş bu marşta, büyük şairimiz yüz yılların ruhunu bize muhteşem bir şiir olarak armağan etti." 

İstiklâl marşımızın başka ülkelerde benzeri olmayan bir marş olduğunu aktaran Doğan "Bazı ülkelerin marşlarında söz yok, bazı marşlar ise ıvır zıvır sözlerle dolu. İstiklâl marşı bütün dönemlere söyleyecek sözü olan bir marş. Biz ise bu marşta mutabık kaldığımız kadar hiç bir şey üzerinde mutabık kalmadık. En değişmez metinler olarak görülen Anayasalar bile kaç kez değişti, yine değişecek ama İstiklâl Marşı değişmeyecek. Âkif, bu marşı dinin, islâmın son yurdu olarak gördüğü vatanımızı savunmak için yazdı." ifadelerini kullandı. Doğan "Âkif’in marşı 41 mısra, bunu 41 bin mısra    olarak yazabilirdi" dedi. İstiklâl Marşının ilk mısra "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" ile son mısra "Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklâl" arasındaki ruh olduğunu ifade etti. Yazarlar Birliği’nin Âkif'i ve İstiklal Marşı’nın yazıldığı gün olan 12 Martı hatırlatma çabalarının önemine değinen Doğan, bu hatırlatma görevinin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Ankara Vali Yardımıcısı Ali Sözen ise, merhum Âkif düşünen ve düşündüğü gibi yaşayan kişi idi. Merhumla beraber tüm şehitlerimizi yad etti. 

Tören sonunda Kur'an-ı kerim tilaveti gerçekleştirmeden önce Ankara Çağrı Okulları ortaokul öğrencileri  ve Ankara İstiklâl Marşı Okuma yarışması birincisi Neva Öztürk İstiklâl Marşı okudu. 

 
studio_20170312_193937.jpgstudio_20170312_194106.jpgstudio_20170312_194005.jpgstudio_20170312_194049.jpg
img-20170312-wa0000.jpgimg-20170312-wa0038.jpgimg-20170312-wa0048.jpgimg-20170312-wa0062.jpg
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.