28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

İSTİKLÂL MARŞI ARKA PLANI ÇOK DERİN OLAN BİR METİNDİR

Millî şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’un, Millî Mücadele günlerinde yazdığı İstiklâl Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 97. yıl dönümünde, ölümsüz eserin yazıldığı Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda tören yapıldı.

İstiklâl Marşı Arka Planı Çok Derin Olan Bir Metindir

12 Mart 2018 Pazartesi 10:30

“Mehmed Âkif Ersoy ve Gençlik” temalı etkinliği Türkiye Yazarlar Birliği ve Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü birlikte düzenlediler.

Program, Kur-an’ı Kerim tilaveti ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisiyle başladı.

Zamanı ve mekanı aşan bir ruhla yazılmıştır

arican-taceddin.jpg

Törende bir konuşan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Mehmed Âkif'in İstiklâl Marşı'nı 97 yıl önce asil ve kahraman Türk milletinin ruh halini, duygu ve düşüncelerini tüm samimiyetiyle ve ihsanıyla Tacettin Dergahı'ndaki evinde kaleme aldığını belitti.

İstiklâl Marşı'nın bir millî mutabakat metni olduğunu belirten Arıcan, "Bu marş bu milletin tüm renklerini, tüm inançlarını kendinde barındırmaktadır. 97 yıl önce bugünleri işaret edercesine zamanı ve mekanı aşan bir ruhla yazılmıştır. " diye konuştu.

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında istiklâl ve istikbal mücadelesinin verildiğini vurgulayan Arıcan, şunları söyledi:"Öyle anlaşılıyor ki Âkif, İstiklâl Marşı ile bu mücadelenin kıyamete kadar devam edeceğinin farkındaydı. İstiklâl Marşı'ında vurguladığı vatan, bayrak, ezan ve İslam vurguları aslında bizim her an farkında olmamız, sarılmamız ve tutunmamız gereken hususlar olduğunu bize işaret etmiştir. Bu anlamda İstiklâl Marşı'nın bizim geleceğimizin bir teminatı olan bir metin olduğunu da unutmamamız gerekiyor."

Vatanımızı savunmak için yazdı

img_5264.jpg

Törende bir konuşma yapan TYB Vakfı Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı  D. Mehmet Doğan “İstiklâl Marşı bütün dönemlere söyleyecek sözü olan bir marş. Biz ise bu marşta mutabık kaldığımız kadar hiç bir şey üzerinde mutabık kalmadık. En değişmez metinler olarak görülen Anayasalar bile kaç kez değişti, yine değişecek ama İstiklâl Marşı değişmeyecek. Âkif, bu marşı dinin, islâmın son yurdu olarak gördüğü vatanımızı savunmak için yazdı.” ifadelerini kullandı.

İstiklâl Marşı'nın yazılma süreci ve Mehmed Âkif Ersoy'un şiiri yazma süreci hakkında da bilgiler veren ve Âkif’in, "İnanmış adam, vazife adamı, sorumluluk adamı" olduğunu belirten Doğan, “Mehmet Âkif'in, Osmanlı devletinin son dönemlerinde ve millî mücadele yıllarında İslam için çok önemli görevler ifa ettiğini söyledi.

img_5207.jpg

Ankara Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü ise yaptığı konuşmada: “Kendisini vatanına ve milletine adayan vatan şairi Mehmet Âkif Ersoy'un kaleme aldığı ve bir ulusa 'korkmamayı' öğreten İstiklâl Marşı'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulünün üzerinden 97 yıl geçti. İstiklâl Marşı yeryüzünde benzeri olmayan bizim için çok önemli bir şiirdir” dedi.

img_5299.jpg

Program, Çağrı Koleji öğrencilerden oluşan bir grubun İstiklâl Marşı’nı okuması ve yine Ankara Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği Anasınıfı İstiklâl Marşı'nı Ezbere okuma yarışmasında il birincisi Kahramankazan İbrahim Bitik İlkokulu öğrencisi Alperen Çetin'in İstiklâl Marşı'nı okumasıyla sona erdi.

img_5325.jpg

Programa, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Ankara Vali Yardımcısı Ali Sözen, TYB Vakfı Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç, TYB Vakfı Mütevelli Heyeti 2.Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Genel Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdağ, Genel Sekreter M. Enes Kala, Genel Sekreter Yardımcısı Tarkan Zengin, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurtoğlu, TYB Ankara Şube Başkanı Dr. İsmail Bozkurt, Muhasip M. Sait Uluçay ve çeşitli okullardan öğretmenler ile öğrenciler katıldı.

img_5336.jpgimg_5176.jpgimg_5227.jpgimg_5359.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.