25 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

İZMİR ŞUBESİ'NDE BAŞKAN TAYFUR ÇİÇEK ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi’nin konuğu olan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, belediyelerin alışa geldiğimiz sıradan işleri dışında ciddi manada çalışmalar yaptıklarını slayt eşliğinde anlattı.

İzmir Şubesi'nde Başkan Tayfur Çiçek çalışmalarını anlattı

06 Mart 2018 Salı 11:01

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi’nin bu haftaki konuğuydu. Cumartesi Günü Kültür Sohbeti Programı’na katılan Çiçek, katılımcılar ile oldukça keyifli bir etkinlik gerçekleştirdi. Başkan Çiçek tarafından yapılan sunum kültürel bir anlam kazandı, yerel tarihin kültürel dokuyu nasıl ortaya çıkardığının örnekleri önümüze serildi. Tire’deki kültürü anlatmak için şubenin diğer yazarlarıyla bir araya gelen Çiçek aslen eğitimci olup sporla yakın ilişkisi olan bir geçmişe sahip. Birçok sporla uğraşmış. Tire basketbol takımını kurup yıllarca yöneticiliğini yapmış. İlk defa 1999 yılında Tire Belediye Başkanı olduktan sonra sürekli şehrin tarihi hakkında okumalar yapmaya başlamış. Bunun üzerine Tire tarihini gün yüzüne çıkarmak için uğraşmış. Bu dönem ise üçüncü başkanlık dönemi. Kısacası Çiçek deyim yerindeyse şehri iyi bilen bir başkan. Tire’de yapılan kazılar hakkında bilgiler veren Çiçek öncelikle şunları aktardı: “Yapılan inşaat kazılarında yerin yedi metre altında üst kapı eşiğine ulaşıldı. Yer altından şehir kalıntılarına ulaşıldı. Bunlar define değerindeydi. Mezar kalıntıları ortaya çıkarıldı. Şimdi oranın restorasyonu için çalışılıyor. Yalınayak Hamamı harabe bir haldeydi. Bir kısmı şahıslara satılmıştı. Orası kamulaştırıldı, vakıflardan da yirmi dokuz yıllığına anlaşma yapılıp restore edildi. Şimdi hizmete açıldı.”

ÖDÜL ALAN TEK İLÇE

Önceleri tarihi eserler konusunda ne yapacaklarını bilemediklerini söyleyen Çiçek, “Sonradan bunu öğrendik. Altı yüz yıllık Kutuhan’ı canlandırıyoruz” dedi. Çiçek, şunları söyledi: “Yaptığımız işlerden cesaret alıp işi daha da genişlettik. Bedesteni restore ederek Tire’ye kazandırdık. Şimdi burada uluslararası programlar yapılıyor. Restorasyon çalışmaları sırasında bir küp altın çıktı. İki binin üzerinde gümüş para da vardı. Yaklaşık 1851 tarihlerine rastlıyordu. İçerisinde iki yüzün üzerinde gümüş para da vardı. Bir tüccara ait olmalı, unutulmuş öylece toprağa gömülü kalmış. Devlete teslim ettik.” Çiçek’in söylediklerine göre Tire, son üç yılda üst üste restorasyondan ödül alan tek ilçe. Başkan Çiçek geldiğinden bu yana ovada hiçbir yeri imara açmamış. Önceden imara açılan yerlerde ise yerleşim yapılmaktadır. Tire’de 409 tane tescilli tarihi eser de bulunmakta. Çiçek şöyle devam etti: “Osmanlı zamanında Tire çok önemli bir şehirdi. Osmanlının darphanesiydi adeta. Deniz olmamasına rağmen Tire sicim, urgan, gemi halatının yapıldığı yerlerden biriydi. Halen Türkiye’nin sicim, urgan, halat ihtiyacının yüzde 75’ini karşılamaktadır. Eskiden bu iş el tezgahlarında yapılıyordu. Sonradan modern bir fabrikada yapılmaya başlamış. Geçmişte ipek üretiminde de önemli bir yermiş. Bu sebeple belediye bol miktarda dut ağacı dikmiş. Halen ağaçlar korunmaktadır.”

“TİRE BİR MÜZE ŞEHRİDİR”

Tire’de günümüzde sekiz tane tarihi hamamın ayakta kaldığını vurgulayan Çiçek, zamanın Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın Tire’ye yönelik yapmış olduğu yorumu da aktardı: “Burası ikinci Safranbolu olacak.” Yeni Caminin etrafındaki çok katlı beton binaların çok çirkin bir görüntü oluşturduğuna dikkati çeken Çiçek, “Bunların ömrü dolunca kamulaştırıp yıkımı sağlanacaktır. Üç kattan fazlasına müsaade edilmeyecektir. Tire bir müze şehridir. İki yılda Tire ile ilgili yirmiden fazla kitap basılmıştır. Şehirle ilgili eserler canlandırılmıştır. Restorasyonlar ile ilgili üniversitelerle beraber çalışılmıştır ve halen çalışılmaktadır” dedi. Deve güreşlerinin miladının Tire’de başladığını kaydeden Çiçek, “Tire deve güreşleri, rahvan at yarışlarıyla önemli bir yerdir” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin iki numaralı kütüphanesi olan Necip Paşa Kütüphanesi’nin Tirede bulunduğunu söyleyen Çiçek, Türkiye Yazarlar Birliği ile beraber Tire'de kültür etkinliği yapma sözü verdi. Üyeler tarafından ise, “Neden olmasın Başkan? Uluslararası kongreler, Tire adıyla anılan şiir akşamları TYB de uyar, bu tarihi şehre de yakışır” denildi. Soru cevap bölümünün ardından TYB Başkanı Levent Bey tarafından Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e teşekkür belgesi takdim edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.