20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

KÂBE YOLUNDA/ BİR ŞAİRİN HAC GÜNLÜĞÜ

Arif Dülger’in on ikinci eseri olan Kâbe Yolunda Bir Şairin Hac Günlüğü ‘Günlük’ tarzında yazılmış bir eserdir.

Kâbe Yolunda/ Bir Şairin Hac Günlüğü

20 Kasım 2018 Salı 09:53

Kırklareli doğumlu olan şair ilk ve ortaokulunu Pınarhisar’da okumuş. Zincirlikuyu İnşaat Teknik Lisesi’ni bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuştur. Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan Dülger’in ilk şiirleri Aylık Dergi ’de, ilk yazısı 1981’de Yeni Devir Gazetesinde yer aldı. Sonraki yıllarda şiir ve yazıları Aylık Dergi, Ayane, Kardelen, Özülke, Kayıtlar dergileri ile Yeni Devir, Milli Gazete ve Akit gazetelerinde yayımlandı.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin ‘’2009 yılı, Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri’’ meyanında ‘Meğer Aşk İmiş’ adlı şiir kitabı ile ‘Yılın Şairi’ ödülüne layık görüldü.

Kâbe Yolunda/Bir şairin hac günlüğü, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bir Gece’ şiiri ile başlamaktadır.

Dülger bu eserinde Hac farizasını yerine getirirken neler yaşadığını, nasıl duygular içinde olduğunu ve neler hissettiğini kaleme almıştır. Hacca gitmeden önce tanıdığımız insanlardan helallik almanın önemini bilhassa vurgular. İlk olarak Mescid-i Nebevi’de Resulullah’ın manevi huzurunda namaz kıldığını, Uhud Dağına çıkışını ve zemzem içtikten sonra ‘Ey, Canlar Canı’ şiiri ile bir ara veriyor. Medine’den Mekke’ye yaptığı yolculuğu anlatıyor. Hac vazifesini yerine getirirken neler yaptığını sırasıyla anlatıyor. Hac yolculuğunu anlattıktan sonra esere bazı şair ve yazarların Hac ve Kâbe hakkında yazmış olduğu yazılara, denemelere yer veriyor. Bunun yanı sıra Peygamber Efendimiz (s.a.v.)  hakkında yazılmış olan kaside ve şiirlere de yer vermektedir.

Eserin sonuna Faydalı ve İleri Okumalar için bir kaynakça eklemiştir.

Dülger’e göre insan kendini güvende hissettikçe ya da maddi refahın rehavetine kapıldıkça Allah’ın adını anmayı unutuyor. Manevi ıstırap ve gerginliğin içine düştüğü zamanda ise Allah’ın adını daha sıklıkla anıyorlar.

Eserin adına ve içeriğine baktığımız kusursuz bir uyum içinde olduğunu görebiliyoruz. Eserin arka kapak yazısı her şeyi açıklıyor. Hak âşıkları ve Allah dostları cihad için kendini canlarını hiçe saymakta ve Allah yolunda şehit olmak için birbirleri ile yarışır vaziyettedirler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) görür gibi hissedebilme adına bu yolculuğa çıkarlar.

Dülger eserine başladığı gibi Mehmet Akif’in şu sözü ile son veriyor; ‘’Bir yığın söz ki, samimiyyeti ancak hüneri...’’

Baskı Yılı: 2018, Yayınevi: İstanbul Yayınları

Yunus Emre Kayacı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.