20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

KAHRAMANMARAŞ ŞUBESİNDE PROF.DR. SUAT KIYAK’TAN “MÛSİKİ VE İRFAN” SOHBETİ

Türkiye Yazarlar Birliği Kahramanmaraş Şubesi’nin haftalık “Cuma Sohbetleri” devam ediyor.

Kahramanmaraş Şubesinde Prof.Dr. Suat Kıyak’tan “Mûsiki ve İrfan” Sohbeti

13 Kasım 2017 Pazartesi 11:35

10 Kasım 2017 Cuma Sohbetleri’nde bu hafta Ankara Gâzi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suat Kıyak birliğin şubesini teşrif etti. Gelenekli kültürünü unutmayan has bir Elazığlı ve aynı zamanda şair olan Suat Kıyak hoca gelenekli mûsiki ile de iştigal eden ve birçok gelenekli sazları çalan bir mûsikişinas… “Mûsikimiz ve İrfan” başlığı altında yaptığı sohbetin hülâsası şöyle:

Gençlik yıllarından itibaren mûsiki ile ilgilendiğini, Mûsikinin Elazığ’da günlük hayatın bir parçası olduğundan ve gençlik yıllarında tanıdığı bir aktarın gündüz dükkânında gram gram baharat satıp akşam mûsiki cemiyetinde keman dersleri verdiğini, hattâ konser olduğunda sahne elbisesi giyip papyon taktığı ve mûsiki icra ettiğinden bahsetti. Bunun gibi birçok esnafın olduğunu söyledi.

Bu gibi mûsikişinasların “kürsübaşı” olarak tabir edilen (Urfa sıra gecelerine benzer) musiki meşklerinin yapıldığı cemiyetlerin bir tandır etrafında oturarak nasıl meşk ettiklerini ayrıntısıyla anlattı.

 

Ayrıca Kerkük’ten başlayıp, Urfa, Elazığ, Erzurum’a kadar devam eden hilâl şeklinde bir mûsiki damarı olduğundan ve bu damarın kendine has bâzı özellikleri olduğundan, Elazığ-Harput müziğinin Klasik Türk mûsikisinde yer almayan divan makamı, nevruz makamı gibi kendine özgü makamları barındırdığından bahsetti.

Böyle bir kültürün kendisini etkilediğini ve mûsikiye yönelerek Ankara, Çorum gibi vazife yaptığı şehirlerdeki mûsiki cemiyetlerine, klasik korolarına Udî olarak katıldığını ve bu gibi kuruluşların bazılarının kurulmasında ön ayak olduğunu güzel hâtıralarla birlikte anlattı.

Daha sonra ustası olduğu udu eline alarak ilâhiler, türküler söyleyerek gönlümüzü âbad etti. Kendisine Şube Başkanı İsmail Göktürk, Ali Yurtgezen hocanın yazılarını okuyarak eşlik etti. Suat hoca ilk olarak merhum Hafız Ahmet Soyyiğit Hocaefendi’nin “Kimi dosta gider dosta bend olur” ilâhisini okudu. Ardından, İsmail Göktürk, Ali Yurtgezen hocanın Semerkand Radyo için yazdığı bu ilâhinin şerhini okudu. Suat hocanın “Seher vakti çaldım yârin kapısını” türküsünü icra ettikten sonra İsmail Göktürk yine Ali Yurtgezen hocanın “Çıka geldi bir gözleri sürmeli” şerhini okudu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.