20 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

KAMİL AYDOĞAN'DAN BİR VEDA ROMANI: ATLIK DAĞI TÜRKÜSÜ

Aramızdan ayrıldığı mayıs ayında son kitabı 'Atlık Dağı Türküsü' de okuyucular ile buluşan Kamil Aydoğan’ın bu kitabı üzerine Mustafa Uçurum yazdı.

Kamil Aydoğan'dan Bir Veda Romanı: Atlık Dağı Türküsü

25 Haziran 2018 Pazartesi 14:17

Şair, yazar, eğitimci ve bir gönül insanı olan Kamil Aydoğan; şiirler, yazılar, hoş muhabbetler eşliğinde aramızdan ayrılışının ardından belki de içinden geçirip de bir türlü yapamadığı ne varsa hepsini bir türkü eşliğinde yazıya döktüğü “Atlık Dağı Türküsü” adlı romanını bizlere armağan ederek ayrıldı aramızdan.
 
Hece Yayınları arasından Mayıs 2018’de çıkan Atlık Dağı Türküsü, gerçek ile kurgu arasında bir yaşamı anlatıyor. Yer yer Aydoğan’ın otobiyografisi ile baş başa hissederken kendimizi, bazen de yazarın hayal dünyasında yapmayı arzuladığı bir hayat ile de karşı karşıya kaldığımız oluyor. Atlık Dağı Türküsü, Ankara’da bol koltuklu ve makamlı bir yaşamın ortasında kendine kaçan bir yalnız adamın hikâyesi.
 
Ankara’dan Kahramanmaraş’a bir yalnız adam
 
Kamil Aydoğan, edebiyat dünyasından bir bürokrat olarak içinin sesine kulak vermeyi ihmal etmeyen bir isimdi. İşini şiir gibi yaptığına şahitliğimiz var. Kısık Vadisi romanından aşina olduğumuz hayat hikâyesinden izlere şimdi Atlık Dağı Türküsü’nde de rastlayınca eksik parçalar yerine oturdu ve Aydoğan’ın aramızdan ayrıldığı günlerde onun hayat hikâyesini de tamamlamış olduk.
 
Zorluklar içinde geçen bir ömür ve adeta tırnaklarıyla kazıyarak elde ettiği başarılar, onun hayatı kavrayış modeline de etki eden en önemli faktör olarak biyografisinde yer almakta.
 
Ankara’dan tek başına memleketine doğru yola çıkan Halil Yakup’un içinde memleket sevdasının yanıp tutuşması ve Atlık Dağı’nın eteğinde dostlarıyla yâd edilen eski günlerin verdiği coşku ile Ankara’yı, makamı, bürokrasiyi terk ederek köyüne yerleşmek istemesinin hikâyesi bu.
 
Kahramanmaraş’ta köyüne yerleştikten sonra Halil Yakup’a “Yalnız Adam” diyor köylüler. Bu roman için biyografik özellikler içeriyor dememin bir sebebi de bu yalnız adam ifadesi. Şair Kamil Aydoğan’ın “Bir Yalnız Adamın Hikâyesi” şiirini okuyunca bu şiirle romanın kesişen noktalarına şahit oluyorsunuz. Atlık Dağı Türküsü için “Bir Yalnız Adamın Hikâyesi” şiirinin bir şerhi desem yeridir.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.