20 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

KARABATAK “YERLİ OLMAYAN YERLİLER” DOSYASI İLE ÇIKTI

İki aylık edebiyat ve sanat dergisi Karabatak’ın kasım-aralık 2019 sayısı “yerli olmayan yerliler” dosyası ile çıktı.

Karabatak “yerli olmayan yerliler” dosyası ile çıktı

11 Aralık 2019 Çarşamba 14:55

Neredeyse iki dergi hacminde olan Karabatak’ın yarıdan fazlası bu konuya ayrılmış, derginin geri kalan sayfalarında şiirler, hikâyeler, denemeler ve tanıtma yazıları yer alıyor.

“Yerli olmayan yerliler” şimdiye kadar bu tarzda ele alınan bir konu değil. Son yıllarda yerlilik, millilik gündemde. Yerlilik ve millilik iddiaları yükseliyor. Fakat ne kadar gerçek temelli bu iddialar? Ali Ural, derginin “Aynı toprağın çocukları olmak” başlıklı sunuşunda “aidiyet hissini her daim canlı tutmamız gereken bir yer var: O da vatandır”…“Bir toplumun öz şiirine varabilmek çetin iştir. Once o toplum ve o toplumun medeniyetle pişmek, halli hamur olmak ister…” diyor.

Bu sayının dosya konusu “Yerli Olmayan Yerliler.” Bu bağlamda D. Mehmet Doğan "Kendini Bilmek ve Bulmak”; Yılmaz Daşcıoğlu “Millinin ve Evrenselin İçinde Gidip Gelen Edebi Maceranın Dinamiği”; Ertuğrul Aydın "Bir Var/Oluş Koşucusu: Jerzy Kosinski”; Mehmet Ali Gündoğdu “Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Değişen Kimliğiyle Sami Paşazâde Sezâi”; Naime Erkovan “Eski Kafaları Pamuk’la Sarmak"; Mehmet Sabri Genç “Yerli Olmayan Bir İntihar: Beşir Fuad”; Şafak Çelik “Uzun İhsan Efendi Nerenin Yerlisi”; Demet Şahin “Aşk ve Son Sözler"; Oğuz Şenses “Edebiyatımızın Batılılaşma Macerası"; Ercan Yılmaz "Cioran: İkili Oluşlar’ın Yazarı"; Güzide Ertürk “Japonlar Eve Nasıl Geri Döner”; Gözde Özdemir “Yeni Efendinin Dili”; Bünyamin Demirci “Bir İngiliz Şövalyesi: Salman Rushdie”; Rabia Berna Tüm kor “XIX. Yüzyıl Rusya'sında Devler Savaşı” ve Ünal Çelik "Alafranga Yazarların Alafranga Kahramanları” başlıklı yazılar yer alıyor.

Karabatak’ın bu sayısında Oktay Taftalı ile Sabri Genç’in konuşması ilgi ile okunuyor. 

Kırk yedinci sayının şairleri Hüseyin Akın, Ayşe Sevim, Âdem Yazıcı, Haşan Akay, Şafak Çelik, Mustafa Uçurum, Cengizhan Orakçı, Engin Turgut, Sevgi Yerlioğlu, Ali Seyyah, Ahmet Akarsu, Sare Öztürk, Nurten Yalçın, Betül Aksakal, Elif Çetintaş ve Yasemin Zengin. Öykücüleri ise Güzide Ertürk, Zeynep Kaplantaş, Onur Acar, Esra Özce, Hülya Sarıhan ve Ebru Aydın. Haşan Akay deneme sayfalarını ve Ali Ömer Akbulut’la birlikte poetika sayfalarında yer alırken projektör bölümümüzün bu sayıdaki konuğu Fatma Akdağ.

Tiyatro yazısıyla Derya Özer; sinema yazısıyla İsmail Irmacık; gezi yazısıyla F. Hande Topbaş; kara kalem çizimiyle Ertan Ayhan Sertöz; görsel sanatlar ve tasarımıyla Sedat Gever; öykü çizimleriyle Ayşe Ural ve “Çizginin Ötesi” sayfasının sahibi Sabahattin Kayış'la Karabatak kırk yedinci sayısında yer alıyor.

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.