19 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C

KEREM ALKİN: DİJİTAL HİZMETLERE KÜRESEL VERGİ

Gerek Türkiye'nin, gerekse de dünyanın yoğun gündemi, küresel ekonomiyi ve önde gelen ülkeleri ilgilendiren kimi kritik konuları gölgede bırakıyor. Bunlardan birisi de küresel internet dünyası.

Kerem Alkin: Dijital hizmetlere küresel vergi

24 Haziran 2019 Pazartesi 10:24

1990'lı yılların ortalarından itibaren, dünya vatandaşları internetle tanışmaya başladığında, ne ölçüde uçsuz bucaksız bir alan olabileceği fark edilmemiş olduğundan, 'internet dünyası' denmekteydi. Oysa, bugün 'internet uzayı' deniyor. Çünkü, uzay gibi daha keşfedilmemiş ve boyutlarının nereye ulaşılacağı kestirilemeyen bir alan artık. Elon Musk'ın 12 bin adet mikro uyduyla küresel ölçekte vermeyi hedeflediği 'bedava küresel internet ağı' hizmeti ise, devletlerin yönetimlerini şimdiden ciddi manada endişelendirmeye başladı.
Diğer bir başlık ise, küresel ölçekte kullanıcı sayısı ve etki alanı her gün, her saat rekor kıran küresel arama motorları, internet bilgi ve içerik hizmet sağlayıcıları ile sosyal medya ağlarının vergilendirilmesi. G-20 ülkelerinin büyük bir bölümü 'internet uzayı'nda alınıp-satılan mobil uygulamaların, arama motorlarındaki reklamların, internet bilgi ve içerik hizmetlerinin küresel şirketlerce yapılan satış bedellerini yeterince vergilendirememekten muzdaripler. Bu nedenle, bu hafta sonunda gerçekleşecek G-20 liderler zirvesi öncesinde bir araya gelen G-20 maliye bakanları, Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi uluslararası operasyonlar yürüten küresel teknoloji devlerini daha iyi vergilendirme konusunda kararlı adımlar atmaya karar verdiler.
Bakanlar, söz konusu şirketler için, küresel çapta geçerli olacak asgari bir vergi seviyesini 2020 yılının sonuna kadar belirlemek üzere anlaştılar. Bunun yanı sıra, G-20 ülkelerinin ortak mutabakatı ile hazırlanacak yeni vergi mevzuatıyla, internet devleri bundan böyle vergilendirilirken, şirket merkezlerinin olduğu ülke değil, hizmet verilen müşterilerin ve kullanıcıların yaşadığı ülkeler baz alınacak.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2019/06/24/dijital-hizmetlere-kuresel-vergi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.