19 Nisan 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

KIRK YILIN HİKAYESİ SEMPOZYUMU İKİNCİ OTURUMU DEVAM EDİYOR

Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 40. yılı münasebetiyle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen “Kırk Yılın Hikayesi Sempozyumu” ikinci oturumu öğleden sonra devam etti.

Kırk Yılın Hikayesi Sempozyumu İkinci Oturumu Devam Ediyor

21 Ekim 2018 Pazar 09:51

img_5749.jpg

Necip Tosun’un başkanlığında yapılan “4O Yılın Hikayesi” Sempozyumunun ikinci oturumunda Hikayeci Hasibe Çerko, öyküde mit fantastik sunumunda, Todorov’ un fantastik kitabından hareketle Mit/ Fantastik kavramının öykülerdeki yeri anlatı. Mit /Fantastik, söylencenin öykü içerisinde nerede başlayıp nerde bittiği sorusu üzerinde durdu.

img_5759.jpg

Çerko, ayrıca söylence efsane fantastiğin ilişkisini anlattı.

“Öyküde Toplumsal Vicdan” konusu üzerinde duran Cemal Şakar ise birey ile bireycilik, toplumculuk ile toplum arasını ayırmak gerektiğini bu ikisinin (Birey ve Bireycilik) farklı şeyler olduğunu söyledi.

İslam da ümmet fikrinin olduğunu ama Kuran ın bireyi inkar etmediğini bizatihi birey olarak ümmet içinde yer alınabileceğini söyledi.

img_5779.jpg

“Öyküde Yazarın ve Kahramanın Bireyliği” konulu sunumunda Handan Acar Yıldız, öyküde birey ve toplum diye bir ayrımın yapılamayacağını, Peygamberimizin Hira Dağında içsel yolculuğunu yaparken birey olduğunu ama bu durumun onun topluma karşı tebliğini engel olmadığını söyledi.

img_5785.jpg

Toplum içinde olmak birey olmayı engellemediğini söyleyen Yıldız, Hz. İbrahim’in akılla Allah’ı bulmasının içsel bir yolculuk olduğunu yine Hz. Musa’nın Tur Dağına çıkışının bir iç yolculuk olduğunu belirtti.

Öykülerde toplumsal ve bireyselliğin vazgeçilmez olduğunu söyledi.

img_5756.jpg

img_5771.jpg

img_5738.jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.